Hrvatska
Cibona i Split započeli razgovore o smanjenjivanju ugovora igračima, Zadar čeka odluku HKS-a

Cibona i Split započeli razgovore o smanjenjivanju ugovora igračima, Zadar čeka odluku HKS-a

Koronavirus uništava i košarku.

Sve je izvjesnije da nastavka košarkaške sezone neće biti. Čekaju se konačne odluke HKS-a i ABA lige. U međuvremenu momčadi se rasipaju, a na dnevni red dolaze ugovori koje klubovi imaju s igračima.

Domagoj Čavlović - KK Cibona: Razgovori su u tijeku, svi skupa moramo podnijeti teret krize

Prvi čovjek Cibone Domagoj Čavlović u intervju kolegi Krešimiru Galiću ovako je odgovorio o aktivnostima pod Tornjem vezanim uz ovu problematiku.

- Mi smo već obavili razgovore s igračima oko smanjenja ugovora, neki su pristali, a s nekima još moramo razgovarati. Činjenica je da ovu krizu moramo svi skupa podnijeti. Kod nas u Hrvatskoj to nisu velike plaće i nismo toliko ovisni u prodaji ulaznica, ali u klubovima Eurolige to su značajna sredstva.

Foto: Košarkaški savez Zagreb

Željko Žilavec - KK Zadar: Razgovarat ćemo i svima ponuditi rješenja, ali prije toga ćemo sačekati odluku HKS-a

Direktor KK Zadar Željko Žilavec o istoj je temi progovorio nedavno na Basketball.hr-u.

- Razgovarat ćemo. Sjest ćemo za stol i donijeti odluku kojom bismo svi trebali biti zadovoljni. No, prije toga ćemo sačekati odluku HKS-a da vidimo što će biti sa samom ligom. Moramo biti svjesni situacije i činjenice da prihoda od karata nema. Sve je stalo i sport je trenutno u drugom planu. 

Foto: KK Zadar

Kolegu Paula Sarića zanimalo je i imaju li igrači klauzulu u ugovorima koja govori o izvanrednoj situaciji, pandemiji ili nečemu sličnome, što bi razgovorima dalo jasnu polaznu točku? 

- Nemaju takvu klauzulu. Ovo je izvanredna situacija koja zahtjeva izvanredne mjere. Ovakvo nešto se nije moglo previdjeti ni u najcrnjem scenariju. Razgovarat ćemo sa svima i ponuditi rješenja za koja mislimo da su u ovom trenutku, i s obzirom na okolnosti, optimalna. Osobno vjerujem da bi to trebalo biti prihvaćeno. Ako ne, postoje instance koje će to morati raščistiti. No, vjerujem u razgovor i korektnost obaju strana.

Opsežni intervju s direktorom KK Zadar možete pročitati ovdje. 

Edo Blažević - KK Split: Razgovaramo, većina je pristala na smanjenje ugovora, raskida ugovora nema

Kako KK Split spada u red klubova koji je najviše uložio u momčad i koji je imao ambicije napada na ABA ligu kao i na naslov prvaka Hrvatske isto smo pitanje uputili i direktoru kluba s Gripa Edi Blaževiću:

- Već smo obavili razgovore s većinom igrača oko smanjenja ugovora, većina je pristala na ponuđeno, s nekima još razgovaramo. Raskida ugovora nema, osim s Amerikancima Jamelom Morrisom i Jamesom Washingtonom s tim da je u raskidima dogovorena opcija povratka ukoliko se sezona nastavi. Svi u klubu žalimo zbog ove situacije, ali moramo se prilagoditi, uvjereni smo da ćemo svi zajedno predbroditi krizu. Naš osnovni cilj je ostaviti ovu momčad na okupu i svi naši razgovori usmjereni su u tom pravcu s tim da sve radimo kako bi i naši igrači i klub bili što manje oštećeni.

Posljedice koje je koronavirus počinio sportu tek će doći na red, no već sada je jasno kako nas čekaju velika odricanja i promjene, pad financijske stabilnosti klubova, njihovih ambicija, a samim tim i kavlitete igre. 

Foto: KK Split