Intervjui
Košarka ni na nebu ni na zemlji. Čelni čovjek KK Zadar zauzeo jasan stav po pitanju nastavka sezone

Košarka ni na nebu ni na zemlji. Čelni čovjek KK Zadar zauzeo jasan stav po pitanju nastavka sezone

Autor: Paulo Sarić

U velikom intervjuu, praktički na kraju sezone, direktor KK Zadar progovara o gorućim temama u klubu, hrvatskoj košarci i bliskoj budućnosti bijelo-plavog broda.

Da vam je prije samo nekoliko mjeseci netko kazao da ćemo intervju s prvim operativcem najpopularnijeg hrvatskog košarkaškog kluba, tek nešto više od mjesec dana od osvajanja prvog trofeja nakon 12 godina, započeti pitanjem o zdravlju i životu u četiri zida - vjerojatno biste se dobro počešali po glavi.

S pravom.

Eh, kako li se samo svijet izokrenuo…

Umjesto o stanju u momčadi, atmosferi na tribinama i lovu na dvostruku krunu, glavne teme razgovora s direktorom KK Zadar Željkom Žilavcem bit će vezane za (ne)nastavak sezone u dvama natjecanjima u kojima se bijelo-plavi natječu, stanju s ugovorima igrača i planovima za blisku budućnost u situaciji u kojoj je važnije sačuvati zdravlje i živu glavu nego misliti o loptanju pod obručima.

Prema jučerašnjim podacima, na prostoru Zadarske županije pod nadzorom je 671 osoba, dok je u samoizolaciji stotinjak zdravstvenih djelatnika. Dodamo li tome i devet potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, situacija je daleko od mirne.

Kako provodite ove mučne dane?

Teško, pogotovo što spadam u one koji su navikli manje biti po kući. Ovo je ispit strpljenja i živaca. No, moramo biti odgovorni i prilagoditi se situaciji. Prošle su i gore stvari, proći će i ovo. Što se više budemo držali naputaka i što se budemo odgovornije i discipliniranije ponašali, lakše ćemo prebroditi situaciju.

Da Hrvate smisao za humor nije napustio, dobro ilustrira vic koji je prethodnih dana počeo kružiti društvenim mrežama. Glasi otprilike ovako: „Da sam pogledao film u kojemu je za vrijeme globalne pandemije glavni grad zatresao najrazorniji potres u posljednjih 140 godina dao bih mu ocjenu 3 na IMDB-u“.

Upravo to, imam osjećaj da gledam neki film. Pogotovo nakon potresa u Zagrebu. Kao sam sve ovo već vidio na velikom ekranu u nekoj priči u kojoj je u opasnost dovedena opstojnost ljudske vrste.

Pamtite li išta slično?

Nitko od nas ne pamti išta slično, osim, možda, iz doba Domovinskog rata. No, tada sam većinu vremena bio na terenu te sam samo jednom došao u grad. Bili smo na otvorenom, pa ova situacija možda i teže pada na psihu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kako se krati vrijeme unutar četiri zida?

Već smo iscrpili sve društvene igre, a kćerki sam postavio ljuljačku na balkon da bi se mogla igrati. Kako ona inače trenira atletiku, svaki dan u 17 sati imamo zagrijavanje i ona vodi trening u stanu. Ovom se prilikom ispričavam susjedima na buci, ali moramo malo trpjeti jedni druge. Mi se trudimo biti što je moguće tiši.

Prijeđimo na košarku. Igrači Zadra već desetak dana ne treniraju na Višnjiku koji je od prošlog tjedna zatvoren, no to ne znači da su prestale sve aktivnosti. 

Kondicijski trener Mario Mandir elektroničkom poštom šalje program rada prvoj momčadi i čitavom omladinskom pogonu, pa su igrači u individualnom trenažnom procesu. S obzirom na trenutne okolnosti, samo funkcioniranje kluba smo sveli na minimum te odrađujemo ono što se baš mora odraditi, dok je sve ostalo palo u drugi plan. No, takva je situacija i svi moramo biti odgovorni.

Gledajući samu košarku nameće se pitanje što će biti s nastavkom sezone. Dok su u hrvatskom prvenstvu nakon 21 utakmice bili na čelu tablice, košarkaši Zadra grčevito su se borili za ostanak u ABA ligi. Posljednje kolo u kojem su igrači Danijela Jusupa trebali gostovati u Beogradu kod Crvene zvezde je odgođeno i od tada informacije dolaze na kapaljku. Prilično je izgledno da se regionalno natjecanje neće nastaviti, no pitanje je na koji će se način riješiti trenutna situacija. Spominju se brojne opcije koje se kreću od priznavanja postojećeg stanja po kojem je Partizan prvak a Zadar ispada, preko zamrzavanja sezone, pa sve do širenja lige.

Svi smo u nekakvom vakuumu, ni na nebu ni na zemlji. Ne znamo kakve će biti odluke. Spominje se par opcija, ali svjetla na kraju tunela još uvijek nema. Mislim da u ovom trenutku ne bi bilo dobro razmišljati o nastavku natjecanja ili doigravanju jer je dosta klubova dogovorilo sporazumne raskide ugovora s igračima i to više nisu oni „rosteri“ koji su bili u trenutku kada je liga bila pri kraju i kada se trebalo odigrati posljednje kolo. Za postojeću situaciju nitko nije kriv i samim time ne bi ni trebalo nekoga kažnjavati. Nitko ne zna koji bi bio ishod posljednjeg kola ABA lige te je po meni najbolje da se ova sezona ponovi. Želimo li biti krajnje korektni prema klubovima iz Druge ABA lige, koje također ne treba kažnjavati, možda je najbolje da se liga proširi za dva kluba koji su u trenutku zamrzavanja natjecanja bili na vodećim pozicijama i time zaslužili ulazak u elitni rang regionalne košarke. Naravno, svaka priča ima dvije strane i teško da će rješenjem, kakvo god ono bilo, svi biti zadovoljni.

Zna li se kada bi se odluka, kakva god ona bila, mogla donijeti?

Gledajući propozicije, nema službenog roka, no odluka će se morati donijeti s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Pritom je nebitno hoće li to biti deset dana prije ili kasnije. Bitno je pronaći rješenje kojim će većina klubova biti zadovoljni. Najbitnije je da se nikoga ne kazni zbog situacije za koju nisu krivi ni klubovi, ni liga niti igrači. Mislim da će dosta toga ovisiti o stavu Eurolige koja može odlučiti zamrznuti postojeće stanje i zatvoriti se za jednu sezonu.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Drugo goruće pitanje vezano je uz domaće prvenstvo. Zadar se u trenutku prekida natjecanja nalazio na čelu HT Premijer lige. Košarka je službeno zamrznuta do početka travnja, no po svemu sudeći nastavka neće biti.

KK Zadar podržava ideju o prekidu prvenstva, te smatramo da je poništavanje sezone jedini korektan ishod. Podržavamo prekid iz svima znanih razloga - igrači ne treniraju već neko vrijeme; a nemogućnost treniranja će se prema najoptimističnijim prognozama produžiti najmanje do kraja travnja. Od trenutka kad se opet krene s treninzima, klubovima će trebati minimalno 15-20 dana za uigravanje i povratak u formu. S obzirom na kalendar reprezentacije, mišljenja smo da vremenski nije moguće sve ispratiti. Predlažemo poništavanje prvenstva iz jednostavnog razloga - odigrali smo manje od dvije trećine regularnog dijela i smatramo da su se tek sada trebala dogoditi prava sportska uzbuđenja. Sama činjenica da smo trenutno prvi na tablici ne daje nam za pravo uzeti titulu za stolom, a i tako osvojen naslov, u ovoj situaciji, sigurno ne bi veselio ni igrače niti naše navijače.

Jasan i čvrst stav. Stav koji se možda i neće svidjeti svim navijačima KK Zadar, ali je u trenutnoj situaciji najbliži sportskim idealima i viteškom nadmetanju na terenu. No, što je s ugovorima igrača? Svjedoci smo da su nogometaši Osijeka pristali na smanjenje plaća, igrači Dinama nisu, dok u Hajduku o tome navodno nije bilo ni govora.

Razgovarat ćemo. Sjest ćemo za stol i donijeti odluku kojom bismo svi trebali biti zadovoljni. No, prije toga ćemo sačekati odluku HKS-a da vidimo što će biti sa samom ligom. Moramo biti svjesni situacije i činjenice da prihoda od karata nema. Sve je stalo i sport je trenutno u drugom planu.

Imaju li igrači klauzulu u ugovorima koja govori o izvanrednoj situaciji, pandemiji ili nečemu sličnome, što bi razgovorima dalo jasnu polaznu točku?

Nemaju takvu klauzulu. Ovo je izvanredna situacija koja zahtjeva izvanredne mjere. Ovakvo nešto se nije moglo previdjeti ni u najcrnjem scenariju. Razgovarat ćemo sa svima i ponuditi rješenja za koja mislimo da su u ovom trenutku, i s obzirom na okolnosti, optimalna. Osobno vjerujem da bi to trebalo biti prihvaćeno. Ako ne, postoje instance koje će to morati raščistiti. No, vjerujem u razgovor i korektnost obaju strana.

Košarkaškim dijelom „Kalelarge“ protekli je tjedan kružila crnohumorna šala da je Bryon Allen prva žrtva korona virusa u Zadru. Iskusni Amerikanac prvi je spakirao kofere i vratio se u SAD, da bi njegovim putem koji dan kasnije krenuo i Muhammed Bashir Ahmed.

Moram se zahvaliti Allenu i Ahmedu. Obojica su postupili vrlo korektno i brzo se dogovorili o prekidu ugovora i obveza prema klubu, te kluba prema njima. Trebam to istaknuti kao pozitivan primjer. Kod Ahmeda postoji mogućnosti da se u slučaju nastavka prvenstva vrati u dres KK Zadar, no moram naglasiti da su financijske obveze kluba prema njemu završile. Taj dio priče je gotov, s time da postoji klauzula koja govori da se ugovor može ponovno aktivirati, pri čemu svaki daljnji nastavak suradnje ide pod uvjetima koji obvezuju klub po pitanju dogovorenoga.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Za narednu sezonu ugovori vežu četvoricu igrača Zadra: Dominica Gilberta, Karla Uljarevića, Martina Junakovića i Juru Planinića; pri čemu u svim ugovorima postoji stavka koja klubu daje mogućnost odluke o samom nastavku suradnje. Je li se u međuvremenu s pojedinim igračima pokušalo dogovoriti produljenje ugovora?

Čitava situacija se brzo odvila. Polovinom ožujka bilo je prerano za razgovore, a u međuvremenu nije bilo govora o tome. Pustili smo igrače da odu svojim kućama. Treniraju po naputku kondicijskog trenera i čuvaju se. Očekivali smo da bi situacija mogla ići na bolje i da će biti određen datum kada bismo se mogli vratiti treninzima i ući u kakvu takvu formu prije nastavka prvenstva. No…

Aktualna sezona KK Zadar bila je prepuna uspona i padova. Pri čemu je, valja i to kazati, potonjih bilo više. Dok su rezultati u omladinskom pogonu na visokoj razini (kadeti čvrsto drže prvo mjesto u Jedinstvenoj kadetskoj ligi s devet pobjeda iz isto toliko susreta, a pretkadeti su na omjeru 7-0), seniorska momčad poput boga Janusa pokazuje dva lica. Jedno u ABA ligi, drugo u domaćim natjecanjima.

Što se time omladinskog pogona, imamo razloga za zadovoljstvo. Prije svega zbog momčadskog uspjeha gdje su kadeti i pretkadeti dominantni u svojim godištima. Ali, kao što uvijek napominjem, koliko god je rezultat bitan, važnije je raditi na podizanju kvalitete pojedinih igrača za koje smatramo da bi u budućnosti trebali participirati u prvoj momčadi. Što se, pak, seniorske momčadi tiče, zadovoljan sam osvajanjem kupa i činjenicom na smo nakon toliko godina bez trofeja uspjeli vratiti Krešu doma, a bili smo i na jako dobrom putu po pitanju osvajanja naslova prvaka Hrvatske, što bi nam donijelo dvostruku krunu. U ABA ligi smo mogli i trebali biti puno bolji. Ali, ja sam uvijek bio optimist i žao mi je tog zadnjeg kola u kojemu se puno toga moglo rasplesti.

Neizostavno je i pitanje o zadovoljstvu radom trenera Danijela Jusupa.

Moj općeniti dojam je da trener Jusup dobro radi svoj posao, ali krajnju ocjenu njegova rada će dati struka.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Neovisno o tome tko bio trener, u posljednjih desetak godina, ako ne i više, jedna od najvećih zamjerki klubu usmjerena je na mali broj mladih košarkaša koji dobivaju pravu priliku u seniorskoj momčadi. Situacija je daleko od crno-bijele te većina razmišljanja ide u smjeru da je jako teško afirmirati igrače i zadržati rezultatsku konstantu. Ne radi li se, jasno, o ekstra talentima. Realnost na parketu često nameće nezavidan izbor: razvoj mladih igrača ili rezultat?

To je dobro pitanje i vječna dilema. Pogotovo kada je KK Zadar u pitanju. Mi smo sredina koja ne trpi prosječnost i poraze. Takvi smo po mentalitetu i karakteru, što ne smatram manom nego željom za napretkom. Nije uvijek uputno gurati mlade igrače u prvi plan i tu bih se složio s trenerom Jusupom koji je kazao da je najlakše staviti mladiće u igru, neovisno što će napraviti. Time im se radi medvjeđa usluga. Mladi igrači moraju svojim zalaganjem i trudom na treningu, svojim odnosom prema igri, prema treneru i suigračima zaslužiti dres seniorske momčadi te pristupom i zrelošću pokazati da pripadaju u KK Zadar. Da je u društvu općenito, pa samim time i u klubovima, malo bolja financijska situacija, rješenje bi možda bilo da se angažiraju malo kvalitetniji nositelji uz koje bi bilo mjesta za razvijanje jednog ili dva mlada igrača. Tada bi se njihove greške i neiskustvo mogli lakše trpjeti, barem u domaćem prvenstvu. Ne želim nikoga podcjenjivati i unaprijed se ispričavam drugim klubovima, ali nitko me ne može uvjeriti da u sastavu nema mjesta za mladog igrača koji će dobiti 5-6 minuta protiv zadnjeg ili predzadnjeg na tablici. Nitko nije izgubio utakmicu u prvoj četvrtini ili u prvih par minuta druge, no potrebno je imati igrački kadar može nadoknaditi eventualni zaostatak. Ako se i ne uspije nadoknaditi i dođe do neželjenog poraza, kada bi se stvari transparentno postavile, smatram da bi javnost to znala cijeniti i prihvatiti.

Iduće pitanje je vezano uz proračun. Brojni ekonomski pokazatelji govore da će pandemija korona virusa (COVID-19) ozbiljno uzdrmati ekonomiju što će se neminovno preslikati i na stanje u hrvatskoj košarci. Postoje li kakve projekcije i razmišlja li se u ovom trenutku o tome?

Moram se složiti s procjenom da nas vjerojatno čeka promjena na gore i da će proračun vjerojatno biti manji nego je bio. Situacija je takva da postoje prioriteti i nikome se od sponzora to ne može zamjeriti, ali mi ćemo se tome morati prilagoditi. Sposobnost prilagodbe je ono što spašava od propasti. Manji budžet će možda značiti i manje ugovore i slične stvari, no ne smije se pristati na to da padom budžeta dođe i do proporcionalno manje kvalitete, iako treba biti svjestan da će se postojeća situacija zasigurno odraziti i na to. Novonastale okolnosti su možda i prilika da se nekoliko mladih igrača priključi prvoj momčadi, barem u domaćem prvenstvu, i da pritom rezultat ne bude u prvom plan, već razvijanje talentiranih mladića. Tada bismo, kada se steknu uvjeti za povećanje budžeta, ne samo imali više sredstava na raspolaganju, već i jednog ili dva mlada igrača koji su stasali i koji mogu aktivno participirati u igri prve momčadi. Svaka situacija je prilika za borbu. Ne smijemo vidjeti samo problem, već se postaviti tako da odgovorimo na izazov.

Bliži vam se kraj mandata. Što je vaš krajnji cilj kao direktora KK Zadar?

Kada sam dolazio, cilj mi je bio uspostaviti radni elan i odgovornost prema poslu koji obavlja svaki pojedinac u klubu. Znati tko što radi i pobrinuti se da u klubu budu oni koji zaista rade svoj posao, i da su za nj adekvatno plaćeni. Jasno mi je da svatko od nas za sebe misli da je potplaćen, i to je ljudski, ali bitna je financijska stabilnost u kojoj plaće ne kasne ni radnoj zajednici niti igračima. Mogu kazati da su za veljaču plaće uredno isplaćene svim igračima, a podmireno je i dosta dugovanja koja su datirala iz davnih sezona. Sve se to podmirivalo iz tekućeg poslovanja koje je zbog toga moralo trpjeti. Moram reći da smo podmirili veliki dio starog duga, što me iznimno raduje i veseli. Glas da su igrači plaćeni po ugovoru i plaćeni na vrijeme daleko se čuje. Vjerujem da bi svakom košarkašu bilo interesantnije imati i malo manju, ali redovnu, plaću nego imati nešto veći ugovor uz kašnjenja od pet ili šest mjeseci. Financijsku stabilnost smo postavili kao glavni cilj i tu smo na dobrom putu. Vjerujem da ćemo tako i nastaviti. Odgovorno i racionalno.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Hoćete li se ponovno kandidirati za mjesto direktora KK Zadar?

Prođe mi ta misao kroz glavu, ali trenutno imam puno više toga za riješiti. Trebat ću dobro razmisliti te porazgovarati s predstavnicima Grada i predsjednikom Nadzornog odbora i vidjeti njihova razmišljanja, te ću nakon toga donijeti odluku.

Pred kraj, malo opuštenija tema. S obzirom na to da ste dugi niz godina bili košarkaški sudac, dajte nam neku anegdotu iz sudačkih dana.

Bilo je dosta toga i nije lako nešto istaknuti. U doba kada sam ja sudio u pravilu nije bilo mogućnosti prespavati u hotelu nakon utakmice, pa smo se doma vraćali isti večer. Uglavnom bismo svaki vikend od ponoći do ujutro bili na cesti te smo se znali šaliti da su u to doba noći na volanom samo kriminalci i suci, što u biti dođe na isto.

Poruka za kraj?

Fanovima, svim navijačima i svim građanima grada Zadra i Republike Hrvatske bih poručio da budu odgovorni i svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Žao mi je zbog prekinutog prvenstva jer je slijedio onaj najzanimljiviji i najslađi dio. Uvjeren sam da bi finale pružilo dobru i kvalitetnu košarku i vjerujem da bismo se svi zajedno veselili. Prvo u dvorani, a onda i na trgu u gradu. Poručio bih i svim igračima, kao i svim djelatnicima i trenerima u klubu, da se čuvaju, da čuvaju svoje zdravlje i da treniraju koliko im okolnosti dozvole. Vjerujte, učinit ćemo sve da zaštitimo interes kluba i u HT Premijer ligi i u regionalnom natjecanju, a javnost ćemo pravodobno i iskreno obavijestiti o svim odlukama.