Intervjui
Cibona je iskorak u karijeri

Cibona je iskorak u karijeri

Autor: Paulo Sarić

Neosvajanje trofeja sa Zadrom mi je mrlja.

Cibona je nakon vrlo dobre završnice prošle sezone u kojoj su natjerali moćniju i objektivno kvalitetnu Cedevitu u petu utakmicu finala doigravanja odlučila krenuti u drugom smjeru te je za trenera imenovala iskusnog stručnjaka Slobodana Subotića. Početne su najave bile optimistične, no kriza je vrlo brzo pokucala na vrata što je rezultiralo s četiri poraza u pet utakmica. Nakon posljednjeg od njih, onoga u hrvatskom derbiju od Zadra kada je dalmatinski sastav prvi put nakon šest godina svladao Vukove u Draženovom domu, uslijedila je promjena. Za novog trenera imenovan je Ante Nazor, jedan od naših najboljih mladih stručnjaka i osoba koja je u kratkom roku ostvarila i više nego zapažene rezultate vodeći Zadar i MZT.

- Nakon utakmice sa Zadrom kontaktirali su me direktor Čavlović i sportski direktor Žižić i odmah smo kliknuli. Koliko god da je situacija trenutno  teška, sigurno da je to iskorak u karijeri. Jedna velika čast i obveza – započeo je Splićanin na klupi Cibone.

Ante Nazor na trenersku se scenu probio radom u omladinskim kategorijama Splita, a pod lupu nacionalne košarkaške javnosti je došao dobrim radom u Zadru, ali i izvrsnim vođenjem mladih reprezentacija s kojima je osvojio veliki broj medalja. U međuvremenu je vodio i seniorsku momčad Splita, pa je preuzimanjem Cibone, uz svo dužno poštovanje aktualnom hegemonu domaće košarke Cedeviti, zatvorio trokut najuspješnijih hrvatskih klubova.

- Svo troje su veliki klubovi, bez daljnjega. Sigurno je da prestiž i reputacija ostaju čak i kada situacija nije bajna, a time je i posao trenera kompliciraniji i teži. No, s druge strane, uvijek sam znao iznaći pravi put te se nadam da će tako biti i u ovom slučaju – s optimizmom kazuje Ante Nazor i dodaje - vezano za Zadar, meni je zbog ambijenta i sredine koja voli klub uistinu žao što se nije ništa osvojilo. To mi je mrlja. Nekoliko smo puta bili vrlo blizu i zaista mi je žao što nismo uspjeli napraviti iskorak. Pogotovo imajući na umu da se na Višnjiku nije osvojio niti jedan trofej.

FOTO: Basketball.hr

No, vremena za gledanje u prošlost nema. Pred njim su novi, i to veliki, izazovi.

- Snimio sam situaciju u momčadi. Problemi su evidentni. Goruća stvar je nedostatak playmakera. Igrači koji igraju na toj poziciji čine suigrače boljima nego što jesu. Svjedoci smo da je momčad u par navrata igrala ispod svojih mogućnosti što je glavni razlog nekoliko lošijih predstava – smatra novi trener Cibone.

Upravo na tom polju treba očekivati iduće poteze kluba. Vukovi su u sezonu ušli s Langstonom Hallom na jedinici, no Amerikanac nije bio dugoga vijeka pod Tornjem, a igrač koji je doveden kao njegova zamjena Jahmar Young nema karakteristike potrebne Ciboni. Ukratko, nije play.

- Intenzivno tražimo razigravača. Imamo nekoliko imena u fokusu i tražimo pravo rješenje s obzirom na konstrukciju momčadi. Moramo pronaći igrača koji bi se svojim karakteristikama najbolje uklopio u ekipu. S druge strane, imamo financijske okvire unutar kojih moramo poslovati. Nismo u poziciji kao prijašnjih godina kada smo mogli kudikamo više platiti. No, nadam se da ćemo za par dana riješiti taj problem – uvjerava Nazor.

Ipak, situacija se poboljšava iz dana u dan. Dugo je vremena nad glavom Cibone visjela mogućnost nenadanog odlaska Marka Tomasa koji je prilikom svog dolaska potpisao tzv. otvoreni ugovor koji mu je davao mogućnost da otiđe u slučaju bolje ponude što bi zasigurno bio veliki udarac za Vukove. No, i to je riješeno prije nekoliko dana.

- Tomas je potpisao ugovor dan prije nego sam ja došao što je olakotna okolnost. On je stožeran igrač na kojega se možemo osloniti u svim segmentima igre. Ostat će do kraja sezone.

FOTO: Crvena zvezda Telekom

Finalist hrvatskog prvenstva osim Tomasa u svojim redovima ima nekolicinu iskusnih igrača. Prije svega Žorića i Rozića. Upravo je taj trijumvirat nositelj igre Zagrepčana koji imaju i dvojicu reprezentativaca, ali i nekoliko zanimljivih mladića pred kojima je budućnost.

- Imamo dosta middle-aged igrača koji se moraju približiti iskusnima Tomasu, Roziću i Žoriću. Moramo raditi na tome da se oni što prije i kvalitetom i reakcijom, ne samo na treninzima već i na utakmicama, približe starijim suigračima. Koncentracija će nakon toga zasigurno biti na mlađim snagama. Karlo [Uljarević] je protiv Vrijednosnica Osijek igrao 20-ak minuta i bitno je da si izbori minutažu po točno određenim kriterijima. Zamka je kada se kaže „pusti dijete da igra“, pa da igra kako bilo. Mislim da to nije pravi put. Greškama se, naravno, mora progledati kroz prste. Ako igrač ne griješi, nikad neće napredovati. No, to mora biti pod određenim kriterijima. I u napadu i u obrani – kazuje stručnjak koji je upravo u radu s mladim igračima ostvario brojne uspjehe.

Nakon odlaska iz Zadra Nazor je novi izazov pronašao u Makedoniji kada je krajem prošle godine preuzeo MZT koji se nalazio u nezavidnoj situaciji. Na kraju je uspio ostvariti zacrtane ciljeve i ostaviti Skopljane u Jadranskoj ligi te obraniti naslov državnog prvaka. Po završetku ugovora je napustio klub, a ljeto je proveo nadoknađujući propušteno.

- Najviše sam se bavio roditeljstvom. Ovaj je posao po tom pitanju dosta težak. Žena i ja imamo dvoje djece, sin mi ide u peti razred, pa sam ljeto iskoristio da se zajedno sa suprugom posvetim djeci. Kćerka nam ima dvije godine. Ona me praktički nije ni poznavala kad sam se vratio iz Makedonije. To mi je bilo primarno. Obitelj nije sa mnom u Zgrebu, no kako sam sada bliže i udaljenost je samo tri sata, svakako će biti lakše – zaključio je Ante Nazor.