Regija
FOTO/VIDEO: Cibona pala junački u Beogradu

FOTO/VIDEO: Cibona pala junački u Beogradu

Autor: Teo Cilar

"Vukovi" mučili Crvenu zvezdu, popustili tek u posljednjih pet minuta.

Cibosi su u Beogradu odigrali odličnu utakmicu na otvaranju ABA lige protiv velikog favorita, Crvene zvezde. To nažalost nije bilo dovoljno, domaćini su ostvarili pobjedu rezultatom 78:68

Crvena zvezda mts-Cibona 78:68 (21:20, 20:15, 17:21, 19:12)


Cibona koja je u Beograd doputovala u ulozi autsajdera u utakmicu ulazi jako dobro, prve poene ubacuje Brandis Raley-Ross za vodstvo vukova. Početnih šest minuta gledali smo igru koš za koš. Cibona je svaki put povela s dva poena prednosti, dok bi domaćini svaki puta došli do izjednačenja, ali do vodstva nisu mogli. Tek kod rezultata 12:12, vidjeli smo mini seriju Cibone u kojoj Karlo Uljarević ubacuje dvicu, a najraspoloženiji u redovima "vukova" Marin Rozić tricu za vodstvo 12:17. Joe Ragland prekinuo je post domaćina, a tricom Uljarevića Cibona dolazi do svojeg najvišeg vodstva na utakmici od 14:20 na dvije i pol minute do kraja susreta. Ispostavilo se da su to posljednji poeni naših košarkaša u prvoj četvrtini dok je Zvezda zaključuje serijom 7:0 za 21:20. Bilo im je to prvo vodstvo na utakmici. 

Domaćini su nastavili gdje su stali na kraju prve četvrtine i nastavljaju seriju koja je iznosila zaključno s prvom četvrtinom 17:0 za vodstvo 31:20. Nakon minute odmora, Cibona se vraća, točnije u utakmicu je vraća Marko Ljubičić koji postiže 9 poena u nizu dok su domaćini u tom periodu ubacili svega dva poena za 33:29. Odgovorila je tada Zvezda serijom 9:0 i opet odlazi na dvoznamenkastu prednost 42:29 što im je bila najviša prednost u prvom poluvremenu. Cibona je u posljednju minutu i pol tricama Ljubičića i Ivana Novačića smanjila na 42:35.

Treću četvrtinu odlično otvara Igor Marić koji vodi Cibonu do potpunog preokreta i vodstva. Ubacio je Marić tri vezane trice, nadovezao se Josip Bilinovac dvicom uz prekršaj te ubacuje dodatno bacanje za seriju 12:3 i vodstvo Cibone 45:47. Domaćini su brzo preuzeli vodstvo, došli do pet poena prednosti, ali Rozić "floaterom" i Dominic Gilbert tricom još jednom poravnavaju rezultat na 56:56. U posljednje dvije minute trećeg perioda vidjeli smo svega tri poena, sva tri su ubacili domaćini za vodstvo 59:56 uoči posljednjih deset minuta. 

Crvena zvezda otvorila je posljednju dionicu serijom 6:2 za vodstvo 65:58. Gilbert je novom tricom smanjio, ali domaćini preko vrlo raspoloženog u tim trenucima, Raglanda bježe na plus deset, pet minuta do kraja utakmice. Cibona je tada krenula u posljednji pokušaj stizanja rezultata, a preko Ljubičića i Filipa Kraljevića dolazi na 71:66 tri i pol minute do kraja utakmice, ali bliže nisu mogli. Zvezda je otišla na devet poena viška, a na dvije minute do kraja Cibona se mogla još jednom približiti, ali s tri promašena bacanja u nizu propuštaju priliku spustiti razliku na dva posjeda lopte i tu je priči bio kraj. Domaćini su na kraju slavili puno teže od očekivanog u utakmici u kojoj su ispucali 11 slobodnih bacanja više od Cibone.


Ljubičić je bio najbolji u redovima Cibone s 17 poena, 7 skokova i 3 asistencije, kapetan Rozić je ubacio 13 dok se Marić zaustavio na 9 uz 4 skoka. Ragland je bio najbolji igrač utakmice s 22 poena i 7 asistencija dok je Muhhamad Faye ubacio 12 uz 6 skokova i 3 blokade za domaćine. Cibona će u idućem kolu sljedeće subote ugostiti Igokeu.