Intervjui
Dario Drežnjak: Igramo brzu i modernu košarku, zaslužili smo veliku podršku s tribina

Dario Drežnjak: Igramo brzu i modernu košarku, zaslužili smo veliku podršku s tribina

Autor: Teo Cilar Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Dario Drežnjak jedan je od nositelja igre KK Zadar koji ove sezone igra jako dobru košarku.

Košarkaši Zadra danas od 18 sati igraju derbi 7. kola Admiral Bet ABA lige protiv podgoričke Budućnosti u dvorani Krešimira Ćosića. Da bi Zadar parirao sjajnim gostima, morati će imati nekoliko raspoloženih igrača, a jedan od njih trebao bi biti i Dario Drežnjak koji uz Luku Božića igra odlično ove sezone. Upravo smo s njim obavili razgovor prilikom reprezentativnog okupljanja uoči utakmica s Austrijom i Poljskom. 

Prvo i neizbježno, dotakli smo se one utakmice u Beogradu, kada je Zadar sjajnom igrom bez Luke Božića u sastavu dobio Euroligaša Crvenu zvezdu i tako priredio najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone. 

- Velika pobjeda za nas, iako je jednaka kao i ostale, ne donosi nam ništa više nego ostale pobjede u ABA ligi, ali svakako da je veliki rezultat pobijediti Euroligaša na njihovom parketu.

Pobjeda koja kao i ostale utakmice koje ste dobili donosi dva boda, ali sigurno i veliku dozu samopouzdanja.

- Dosta diže samopouzdanje ova pobjeda, ipak je to dosta viši rang od onoga što mi trenutno igramo, to je Euroligaški klub i naravno da nam daje samopouzdanje za dalje i da vidimo da se može igrati s njima.

Kako je izgledala priprema za takvu utakmicu?

- Priprema je uvijek ista, mi uvijek idemo na pobjedu. Nije sad to da dođemo na utakmicu pa što bude. Mi radimo svoju pripremu kao i za svakog drugog protivnika, ali naravno kada je takav protivnik u pitanju, razmišljaš, što još dodatno napraviti da povećaš šanse. Nisu sada tu neke velike šanse, ali imamo ih, ali neko razmišljanje, što napraviti da pomognem ekipi da možda napravimo neko iznenađenje.

A morale su se i poklopiti neke stvari koje su se poklopile, nekoliko igrača odigralo je dobru partiju, od Marka Ramljaka, preko tebe, Antonia Jordana, Arijana Lakića, Karla Žganeca i to je bio ključ. Služio vas je šut za tri poena, dobili ste skok i imali pet dvocifrenih igrača.

- Trener nam je u pripremi rekao neka igramo opušteno, neka igramo našu igru i da od početka koristimo otvorene šuteve. Bilo to u prvoj sekundi napada ili nešto kasnije, ali da odmah uzimamo otvorene šuteve jer zašto da vrtimo cijeli napad jer možda ne dođemo do otvorenog šuta. To nam je dalo samopouzdanja da pogađamo jer kada dobiješ pravo na to onda ti ništa više drugo ne treba. Tako smo i ušli u utakmicu, hrabro i jako i s puno samopouzdanja smo uzimali te šuteve i pogađali ih. Tako smo stekli neku veliku prednost kroz utakmicu kada smo u trećoj četvrtini imali plus 19. To nam je na kraju pomoglo da izdržimo njihov pritisak koji je morao doći kad-tad, bila je to zadnja četvrtina. Bilo je vrlo teško, ali na kraju smo na račun te igre u prvo dijelu odveli utakmicu u našu korist.

Da li se proslavila pobjeda u autobusu pri povratku u Zadar?

- Nije bilo ništa pretjerano, ali slavilo se, bila je odlična atmosfera, pjevalo se i uživalo u pobjedi, ali sve u granicama normale.  

Dario je već surađivao s trenerom Danijelom Jusupom u Širokom Brijegu, tako da mu se nije bilo teško priviknuti na njegov način rada.

- Surađivali smo cijelu sezonu u Širokom i mjesec dana sezonu prije toga kada je došao u klub. Tamo smo i napravili rezultat kada smo neočekivano osvojili naslov.


Dario je i u Grazu na utakmici reprezentacije imao podrušku zadarskih navijača


Već si prošle sezone pružao odlične igre u Zadru, krenuo si malo sporije, ali kako je sezona odmicala dalje pružao si sve bolje i bolje igre, a u ovoj si sezoni samo nastavio u istom ritmu.   

- Iako sam došao iz Širokog koji je bio rang niže od Zadra, mislim da sam u tih par seniorskih godina skupio neko iskustvo i nisam dolazio u klub kao najveće pojačanje, ali su opet očekivali od mene nešto. Trebalo mi je par mjeseci prilagodbe, mislim da mi je malo predugo trajala ta prilagodba, ali kada sam uhvatio ritam, počeo sam igrati dobro. Ta ekipa je već bila na okupu duže i prije mog dolaska, ali prilagodio sam se i počeo koristiti moje minute. Zadovoljan sam prošlom sezonom. Ove sam sezone samo nastavio s dobrim igrama hajdemo reći kao domaći igrač.

Osvrnuli smo se i na podršku s tribina u Krešinom domu. Vratio se Tornado čija je podrška izostala prošle sezone zbog bojkota, ali ona prava atmosfera i puna dvorana se čeka, možda upravo protiv Budućnosti navijači u velikom broju dođu pozdraviti momčad i rezultat iz Beograda.

- Naravno da puno znači njihov povratak. Drugačije je igrati, to je ono zbog čega igraš, da imaš navijače i čuješ podršku tijekom cijele utakmice. I kada njih nije bilo, imamo publiku koja razumije košarku i bili su glasni, ali drugačije je s Tornadom na utakmici. Iako još nisam doživio ono pravo zadarsko navijanje, očekujem da će se to vrlo brzo desiti. Mislim da nas protiv Budućnosti očekuje sjajna atmosfera, zaslužili smo to ovom pobjedom u Beogradu i igrama cijele sezone. Nitko ne može tražiti nešto više, neki izgovor da bi došao na utakmicu, mislim da je sad vrijeme da se dođe!

Najbolja ste napadačka momčad ABA lige, s 92 postignuta poena u prosjeku po utakmici.

- Igramo dosta brzu i modernu košarku i imamo slobode u igri. Trčimo dosta, otvara nam se puno i postižemo poene. Trener traži brzu igru i brzi protok lopte.

Zanimljivo, Zadar je bez najboljeg strijelca Luke Božića koji ubacuje preko 30 poena u prosjeku u ABA ligi došao do pobjede protiv Splita u gostima u HT premijer ligi te protiv Zvezde u Beogradu, a opet ste zabili preko 90 poena, znači da ne ovisite o jednom igraču.

- To je ono što trener traži od nas. Da svi igramo, da svi šutnemo, svi smo jednaki, svi možemo povući i traži dosta dodavanja i iako je Luka bio do sada statistički gledano najbolji naš igrač to pokazuje da nam jedan igrač u jednoj utakmici i ne nedostaje toliko iz razloga zbog načina na koji igramo.

Za kraj smo se dotakli njegovog rivaliteta s bratom Mateom koji je do prošle sezone nosio dres najljućeg zadarskog rivala Cibone, a od ove je sezone u dresu Studentskog centra iz Podgorice. Ima li kakvih provokacije prije međusobnih duela?

- Znamo nekad u šali kada prođe utakmica ili preko ljeta je znalo biti nekih podbadanja, ali dok traje sezona baš i nema previše toga. Svaki se drži svog posla. Možda kada smo znali biti mlađi, ali pokušavamo biti profesionalci i ne razgovaramo previše o tome. Na terenu nemamo nekih podbadanja, skoro pa se ni ne susrećemo u izravnim duelima, samo u nekim situacijama, rekao nam je za kraj zadarski krilni košarkaš.