Europa i Svijet
Hrvatska
Datome tricama donio treći trijumf Feneru

Datome tricama donio treći trijumf Feneru

Autor: Paulo Sarić

U susretu dostojnom dvoboja dvaju posljednjih europskih šampiona turski je prvak svladao Moskovljane i potvrdio da ga se s pravom smatra favoritom za obranu titule.

Fenerbahçe je u finalu četvrtog izdanja Zadar Basketball Tournamenta u izuzetno neizvjesnom susretu kakav i priliči dvoboju dviju najjačih europskih momčadi svladao moskovski CSKA rezultatom 72-76. Utakmica je čitavo vrijeme bila unutar nekoliko posjeda, te je zadarska publika mogla uživati u majstorijama ponajboljih europskih košarkaša.

Moskovski je sastav nešto bolje otvorio utakmicu te je imao laganu inicijativu tijekom prve četvrtine. Serija 6-0 na otvaranju drugoga dijela odvela je Itoudisove momke do prve dvoznamenkaste prednosti (25-15), no Fener je odmah odgovorio s 0-13 i preuzeo vodstvo. Trener ruskog sastava je ludio na svoju momčad koju je u igri u tim trenucima držao Nando De Colo koji je prvi dio završio s 16 poena. S druge strane, posebno se isticao bivši igrač Partizana Jan Vesely kojega su suigrači hranili kvalitetnim loptama koje je s lakoćom pospremao u koš Moskovljana.

FOTO: Basketball.hr

U nastavak se ušlo s pet poena prednosti Fenerbahçea (32-37), no Turci kao da su se zadovoljili dobrim prvim dijelom te su usporili. A to momčad poput CSKA ne oprašta. Nova serija 13-0, ovaj puta momčadi u crvenim dresovima vratila je inicijativu u ruske redove. Ipak, do kraja četvrtine Fener je pronašao svoju igru iz druge dionice te se vratio u egal. U posljednjih se deset minuta ušlo s minimalnom prednošću turskog sastava, a onda smo svjedočili pravoj poslastici. Bilo je jasno da niti jedna momčad ne želi izgubiti, te su oba sastava zaigrala kao da se radi o natjecateljskoj, a ne o pripremnoj utakmici. Sljedećih je nekoliko minuta skoro svaki potez obaju momčadi izvlačio pljesak zadarske publike koja je mogla uživati u mnoštvu atraktivnih poteza. U posljednje se četiri minute ušlo s prednošću CSKA 65-62, a tada je na scenu stupio Luigi Datome. Talijanski je reprezentativac do kraja susreta ubacio deset poena, od čega dvije trice i usmjerio utakmicu na mlin Fenera koji je time došao do svog trećeg trijumfa u četiri izdanja Zadar Basketball Tournamenta.

Datome je susret završio s 18 poena, dok je najefikasniji u redovima turskog sastava bio Jan Vesely s 21 poenom. Najefikasniji u redovima moskovskog sastava bio je Nando De Colo, ujedno i najbolji strijelac turnira, s 21 košem, dok je Will Clyburn dodao 16.

Za najkorisnijeg igrača turnira proglašen je Čeh Jan Vesely koji je izvrsnim partijama i atraktivnim potezima u sva četiri dana zaludio zadarsku publiku, te je pobrao zasluženi pljesak na kraju još jednog uspješnog izdanja Zadar Basketball Tournamenta.