Hrvatska
Regija
Derbi za prestiž i samopouzdanje

Derbi za prestiž i samopouzdanje

Autor: Paulo Sarić

Zadrani žele u dobrom raspoloženju dočekati Kup „Krešimir Ćosić“.

Sutra se u hrvatskom derbiju u Jadranskoj ligi susreću Zadar i Cibona. Bit će to treći ovosezonski dvoboj ovih suparnika, a u prethodna su dva nakon velike borbe slavili Dalmatinci koji žele ponovno obradovati svoje navijače.

- Želimo pobijediti iako nam bodovi nisu ključni. U svaku utakmicu ulazimo s mišlju da trijumfiramo, a to se posebno odnosi na susrete protiv Cibone koja nam je najveći rival. U nastavku sezone će biti još međusobnih ogleda, možda i bitnijih, a sutrašnji nam je na neki način uvod u završnicu kupa – rekao je Aramis Naglić u najavi derbija.

Cibona je nakon lošijeg početka sezone zaredala s boljim partijama nakon što ju je preuzeo nekadašnji trener Zadra Ante Nazor, no u posljednje su vrijeme upali u krizu iz koje su se digli u posljednja dva dvoboja hrvatskog prvenstva u kojima su slavili protiv Jazina i Splita.

- Radi se o izuzetno kvalitetnoj momčadi. Ne možete ne respektirati ekipu u kojoj igraju Tomas, Žorić, Rozić, Novačić… Očekuje nas teška borba kao i u svakom dosadašnjem međusobnom ogledu, a naš je cilj nastaviti s dobrim igrama i u pravom raspoloženju dočekati izazove koji nas očekuju – smatra Naglić.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadar se trenutno nalazi na sedmom mjestu u regionalnom natjecanju s osam pobjeda i deset poraza, dok su Cibosi predzadnji s dvije pobjede manje, no surovoj statistici unatoč utakmice ove dvije momčadi uvijek privlače posebnu pozornost.

- Zadar i Cibona su veliki rivali. Bez obzira na to što u ABA ligi ni oni niti mi ne možemo ni gore niti dolje ući ćemo sa sto posto u dvoboj. Radi odlaska Josha i činjenice da Steven Gray nema pravo nastupa u Jadranskoj ligi imat ćemo skraćenu rotaciju na vanjskim pozicijama, no to nam neće biti alibi. Dapače, ovo nam je generalna proba za kup – smatra Domagoj Vuković i dodaje – nema kalkulacija. Naše se utakmice ne igraju samo za rezultat, već i za prestiž. Iako je Cedevita trenutno klub broj jedan u Hrvatskoj, poviješću i tradicijom ovo je najveći hrvatski derbi.

Vukove predvode (nekadašnji) reprezentativci Luka Žorić i Marin Rozić, a upravo je taj dvojac bio najspominjaniji nakon prošlog susreta Zagrepčana u petak u Splitu.

- Cibona je izmijenila igrački kadar u odnosu na prvi dio sezone. Došli su Geramipoor i Ratkovica koji nisu igrali u prva dva dvoboja protiv nas. Ne smijemo zaboraviti ni na iskusnog Marka Tomasa koji je uz Žorića pokretač cijele ekipe te na njih moramo obratiti najveću pozornost. Pozvao bih sve navijače da nam pomognu u derbiju. Jako nam puno znači njihova podrška i dobro se osjećamo na domaćem terenu te ćemo dati sve od sebe da pobijedimo – zaključio je visoki Riječanin.

Utakmica se igra u ponedjeljak u Krešinom domu, s početkom u 21 sat, a susretu će prethoditi međusobni ogled kadeta ove dvije momčadi koji počinje u 18 sati u dvorani 3 ŠC Višnjik.