Europa i Svijet
Hrvatska
Dobra partija Stipčevića nedovoljna Dinamu

Dobra partija Stipčevića nedovoljna Dinamu

Autor: Paulo Sarić

Sutra je na rasporedu repriza prošlosezonskog finala.

Drugo kolo talijanskog košarkaškog prvenstva započelo je večeras susretima između Cantua i Cremone, te Torina i Dinamo Sassarija. Nama je puno zanimljiviji bio drugi dvoboj u kojemu su nastupila i dva igrača koji su nosili dres hrvatske reprezentacije – Rok Stipčević i Darko Planinić.

Naši su momci u neizvjesnom dvoboju koji je odlučen u posljednjih nekoliko minuta poraženi na gostovanju na sjeveru Italije kod Torina rezultatom 97-92. Domaćini su bolje ušli u utakmicu, a kada je Andre Jones vlastoručno napravio seriju 11-0 u koju je ugradio tri trice na otvaranju druge četvrtine činilo se da FIAT brodi ka laganoj pobjedi. Ipak, Dinamo je odmah uzvratio, te se već do odmora vratio u utakmicu. Slobodnim bacanjima Roka Stipčevića čak je i poveo u 19. minuti (40-41), pa se u svlačionice otišlo s malom prednošću gostiju. No, Torino je u nastavku pokazao svoju kvalitetu i brzo zagospodario susretom. Ipak, momčad s juga Italije se držala na nekoliko posjeda zaostatka ostavivši otvorenom mogućnost da u neizvjesnoj završnici dođe do svog drugog trijumfa sezone. Sve do posljednjih minutu i pol sve je išlo po planu, no Stipčević nije imao podršku suigrača pa njegovih pet poena do kraja utakmice nije bilo dovoljno Dinamu da ostvari zacrtano. Domaćina su do pobjede predvodili Aleksandar Vujačić s 21 i Lamar Patterson s 20 koševa, dok je najefikasniji u gostujućim redovima bio Achille Polonara koji je zabio 23 poena. Rok Stipčević je dodao 14 koševa, a Darko Planinić koji je na parketu proveo samo 11 minuta to je vrijeme iskoristio za pet poena i tri skoka.

FOTO: web.legabasket.it screenshoot

Cantù je bez većih problema došao do pobjede nad gostima iz Cremone rezultatom 97-80. Sve je bilo riješeno praktički već u prvom poluvremenu nakon kojega su domaćini imali 18 koševa prednosti. Domaćini su sa 7-0 otvorili utakmicu i pokazali da Cremonu očekuje težak posao. Cantù se na prvu dvoznamenkastu prednost odvojio početkom druge dionice kada je Cournooh dvama slobodnim bacanjima povisio na 27-17. Gosti je bili nedorasli momcima Kirila Boljšakova pa je već u 18. minuti Qualls odveo domaćina na plus 20 (48-28). Momčad Gigija Brotta do odmora je smanjila zaostatak, ali nije imala snage učiniti utakmicu zanimljivom. Chappell je u 31. minuti odveo Cantu na najvećih plus 28 (89-61) i riješio pitanje pobjednika. Gosti su do kraja uspjeli tek ublažiti poraz. Najefikasniji  redovima pobjednika bio je Jeremy Lamar Chappell s 24 poena, dok je bolji od ostalih u gostujućim redovima bio Kelvin Martin sa 17 koševa i šest skokova.

Kolo se nastavlja sutra s pet susreta od kojih izdvajamo reprizu prošlosezonskog finala između Perićeve Venezije i Aquille iz Tridenta te gostovanje Capo d'Orlanda Marija Delaša u Bologni kod Virtusa za kojeg nastupa bivši hrvatski reprezentativac Oliver Lafayette.