Hrvatska
Dominik Mavra predvodio raspucani Zadar do uvjerljive pobjede u Zaboku

Dominik Mavra predvodio raspucani Zadar do uvjerljive pobjede u Zaboku

Autor: Teo Cilar

Zadrani su večeras bili šuterski vrlo raspoloženi u Zaboku te su na korak bliže do startne jedinice uoči doigravanja.

Košarkaši Zadra potvrdili su ulogu favorita te su u posljednjem kolu prvog dijela HT Premijer lige za prvaka uvjerljivo slavili na gostovanju kod Zaboka rezultatom 87:105. Zadar je u ovom susretu imao čak šest dvoznamenkastih igrača, a kada spomenemo podatak da su pogodili čak 19 trica iz 34 pokušaja, jasno je zašto danas Zabok nije mogao ozbiljnije zaprijetiti. 

Domaći su košarkaši prijetili samo do polovice prve četvrtine kada su posljednji puta na utakmici imali vodstvo 16:15. Zadrani tada ubacuju u brzinu više i prvi period zaključuju serijom 17:5 za dvoznamenkasto vodstvo 21:32. 

Početkom druge četvrtine Zadar povećava vodstvo na plus 14 i održava prednost na desetak razlike u idućih par minuta kada Zabok opet prijeti i dolazi na pet poena minusa. Trener Zadra Srđan Helbich tada u igru vraća najboljeg igrača Zadra večeras, Dominika Mavru. Zadar je odmah zaigrao bolje, a serijom 6:1 u kojoj Aleksandar Bursać postiže svih šest poena razlika je opet dvocifrena. Prvo poluvrijeme završava s pet poena Mavre te tricom Lukše Buljevića na drugoj strani za vodstvo Zadra 43:55. 

Zadar u trećoj četvrtini dolazi do najviše prednosti na utakmici. Na tri i pola minute do kraja tog perioda imali su vodstvo 54:75. Zaigrao je tada i Zabok bolje, a serijom 8:0 smanjuju na 13 poena minusa. Post Zadra prekinuo je polaganjem Pavle Marčinković. Nakon treće četvrtine Zadar bio u vodstvu 64:80.

Domaći su košarkaši zaprijetili još jednom u posljednjoj dionici kada su na pet minuta do kraja smanjili na 80:91 preko raspoloženih Lovre Buljevića i Frana Jacovića, ali bliže od toga nisu mogli. Zadar je odgovorio s dvije trice Antonia Jordana, a još je jednu dodao Mavra za mirnu završnicu i uvjerljivu pobjedu. 

Mavra je bio najbolji pojedinac susreta, ubacio je 22 poena (trica 6/9), 10 asistencija i 4 skoka, a zanimljivo, nije šutirao niti jednu dvicu na utakmici. Marčinković ga je pratio s 16 poena i 5 skokova, dok su Justin Carter i Trevor Thompson ubacili po 12 poena. Dvocifren je bio standardno dobri Dario Drežnjak s 11 poena i 5 skokova, a odlično je svojih 19 minuta iskoristio i Duje Brala s 10 poena, 6 skokova i 4 asistencije.

Kod Zaboka su se istakli Lukša Buljević s 23 poena i tri asistencije te Lovro Buljević s 20 poena i 4 skoka dok je Jacović uz 13 poena imao i 7 skokova te 3 asistencije. 

Standings provided by SofaScore LiveScore