Europa i Svijet
VIDEO: Dragić i Dončić za savršen učinak Slovenije

VIDEO: Dragić i Dončić za savršen učinak Slovenije

Autor: Paulo Sarić

Nakon tri kola Slovenci ističu kandidaturu za najveće dosege na ovogodišnjem EuroBasketu.

Slovenija je u derbiju dana i jednoj od najzanimljivijih utakmica od početka EuroBasketa svladala Grčku rezultatom 78-72 i došla do svoje treće pobjede u Helsinkiju. U susretu punom preokreta naši su susjedi na koncu pokazali veću razinu koncentracije i ono što je možda i bitnije – hrabrosti i hijerarhije, te su svladali momčad Constandinosa Missasa.

Slovenija je jako dobro otvorila susret te je povela 6-0. Iako su Grci povremeno povezali dva ili tri dobra napada, na otvaranju utakmice njihova igra nije imala onu tečnost koja ih je krasila u pripremama, pogotovo nakon što ih je napustio Giannis Antetokounmpo. Slovenci, s druge strane, nisu imali tih problema. Bekovska kombinacija Dragić-Dončić je jedna od najboljih, ako ne i najbolja, na prvenstvu te u svakome trenutku ima rješenje ili dva za suparničke obrane. Upravo je trica mladoga Luke Dončića odvela Sloveniju na prvu dvoznamenkastu prednost na samom isteku prve četvrtine.

Grčka je u nastavku uspjela povezati svoje redove te je zaigravši kvalitetniju obranu počela polako topiti zaostatak. Razigrao se Pappas koji je dao prijeko potreban napadački impuls dok s druge strane izabranici Igora Kokoškova nisu imali previše ideje u napadu. Košem Papagiannisa Grci su sedamnaest sekundi prije kraja drugog perioda prišli na samo posjed zaostatka, no Dončić je odgovorio tricom pa se na odmor otišlo s plus pet za naše susjede.

FOTO: fiba.basketball

Drugi je dio započeo u istome tonusu. Grci su se razigrali, a Slovenci su nastavili imati kreativnih problema, pa je grčka serija 0-9 logična posljedica viđenoga. Prvo je Papagiannis položio za prvo vodstvo svoje momčadi, a potom je i Sloukas ubacio tricu i zaključio dobro otvaranje svoje momčadi. Sušu Slovenaca nakratko je prekinuo Anthony Randolph tek nakon četiri minute igre u trećoj dionici, no sve dok se nije razigrao Klemen Prepelič Slovenija nije uspijevala povezati dva plodna napada. S druge strane probudio se Kostas Sloukas koji je u kratkom razdoblju ubacio sedam poena te je održavao Grčku u prednosti. Prijetili su Grci i da se odvoje na ozbiljnu razliku, no Prepelič je dvjema tricama zadržao svoju momčad u igri.

U posljednjih se deset minuta ušlo s vodstvom Grčke od šest razlike, a onda na scenu stupa Goran Dragić. Mudrim je vođenjem napada malo po malo sustizao zaostatak. Pomogla je i kvalitetna obrana koja je dozvolila samo jedan koš iz igre u prve četiri i pol minute posljednje dionice. Ključnom se pokazala serija 8-0, u koju je Edo Murič ugradio pet koševa, kojom je Slovenija u tri minute iz zaostatka od četiri razlike prešla u istovjetno vodstvo. Grci su čitav susret igrali pravu momčadsku košarku koja im je i pomogla da se vrate iz ranog zaostatka, no dojam je da je upravo ona na kraju koštala momčad Constandinosa Missasa. Kada se podigla agresivnost u posljednjim minutama nisu uspijevali kreirati čiste situacije za šut, već su do poena dolazili većinom s linije za slobodna bacanja. Odgovornost je na kraju preuzeo Sloukas, no Slovenci su imali Gorana Dragića. Bek Miami Heata je prvo dvama bacanjima odveo svoju momčad na plus tri, da bi potom lijepim prodorom i polaganjem od table preko Bourousisa donio pobjedu Sloveniji.


Najefikasniji u slovenskim redovima bili su Luka Dončić s 22 koša i Goran Dragić s 20 poena, dok je Grke predvodio Kostas Sloukas. Slovenija se kao jedina neporažena momčad skupine A nalazi na prvome mjestu, dok je Grčka s dva poraza u prva tri kola trenutno na četvrtoj poziciji, posljednjoj koja jamči prolazak u drugi krug.