Time-out

Košarkaši Zadra stupaju ispred bine na Trgu u jednoj prvomajskoj povorci

Dugovi kao tradicija

Dugovi kao tradicija

Autor: Nebojša Gunjević Photo: Arhiva Nebojše Gunjevića

Nebeski koš na drugi obruč (10)

KK „Zadar“ osamostaljuje se 11. veljače 1951. Na osnivačkoj skupštini predsjednik Enzo Sovitti podvlači uspjehe kluba koji je tada imao muški i ženski seniorski sastav te mušku juniorsku, kadetsku i pionirsku momčad. U godini prije Zadar je ukupno „odigrao 59 utakmica, od kojih je 32 pobijedio, a 26 izgubio“. U klubu je održano „15 političkih predavanja i dato 4.760 dobrovoljnih radnih sati na uređenju fiskulturnih objekata. Prosjek starosti članova kluba iznosi 16 godina“, a ima ih 67. 

Sovitti, Maršan i Rochlitzer na reprezentativnim pripremama u Opatiji 1948.

Ukupni su prihodi bili 519 000 dinara, a rashodi 589 „hiljada dinara, što znači, da klub u novu sezonu stupa sa 70 hiljada dinara duga“, koji bi mogao jako „omesti pravilan razvoj kluba i biti kočnica daljeg omasovljenja“.  Ističe novinar i slabo čuvanje rekvizita, „neslanje delegata na skupštine KS Hrvatske i KS Jugoslavije, neslanje 10% takse na utakmice nadležnim forumima“, zbog čega je Zadar bio suspendiran četiri mjeseca.

Paolo Tičina, Pučo Mikuličin, Dante Duka, Toni Musap, Romano Grdović, Nade Domini i Enzo Sovitti  — košarkaška momčad tvrtke „Zadranka“ 1951.

No očiti su briga za mlade i sportski uspjesi jer je pobijeđen austrijski prvak „Postportverein“ a klub je ponovno u državnoj ligi i igra jako dobro. Nazočni potpredsjednik Košarkaškog saveza Hrvatske, „drug Šepić“ „pohvalno se izrazio o uzdizanju mladih, a napose istakao, da je ovaj klub jedini, koji ne vrbuje igrače izvana, već iz vlastitih redova izdvaja najbolje i nadopunjuje prvu ekipu“.  No, treba držati na oku „nezdravi dio publike“ koji djeluje „neprijateljski“. U zadaću se na osnivačkoj skupštini Klubu posebno daje i „odgajanje članova u duhu i ljubavi prema izgradnji socijalizma u našoj zemlji“. Pohvaljeni su trener seniora Isidor Maršan, trenerica ženske momčadi Mariju Conti te „Manarelli Gabriel i Čubrić Veljko“.

Vele Čubrić