Hrvatska
Dva Hrvata među tri najbolja igrača Europskog juniorskog prvenstva

Dva Hrvata među tri najbolja igrača Europskog juniorskog prvenstva

Autor: Paulo Sarić

Da je Luka Šamanić najkorisniji igrač turnira znano je svima, a posebno onima koji su gledali utakmice, no na trećem se mjestu krije jedno iznenađenje.

Hrvatska juniorska reprezentacija suvereno je došla do zlata na Europskom prvenstvu B divizije. Osam utakmica i osam pobjeda. Sve to uz momčadsku igru u kojoj nitko nije pretjerano iskakao. Jasno, Luka Šamanić je odnio titulu najkorisnijeg igrača prvenstva i to potpuno zasluženo, no dojam je da bi i on imao bolje brojke u nekom drugom konceptu igre.

Izbornik Anzulović, čija vam razmišljanja donosimo sutra, naglasak je stavio na obranu, protok lopte i nadasve – momčad. A u takvom je sustavu po pitanju osnovnih individualnih statističkih kategorija jedino Luka Šamanić bio među pet najboljih igrača turnira. Visoki igrač Barcelone je, naime, bio četvrti bloker Europskog prvenstva B divizije s 1.6 blokadom po susretu. Od ostalih, Mateo Drežnjak je bio šesti po postotku uspješnosti s linije slobodnih bacanja. I to je to.

No, kada gledamo napredne statistike situacija je podosta drugačija. Računavši po PER-u, statističkom alatu koji se naveliko koristi u NBA ligi, nagrada za najkorisnijeg igrača prvenstva i više je nego zasluženo otišla u ruke mladome Luki Šamaniću. Iako i debelo preko godinu dana mlađi od suparnika naš je visoki igrač pomeo konkurenciju. Njegov Player Efficiency Rating koji se računa po sljedećoj formuli je gotovo četiri indeksna boda viši od prvog pratitelja na listi Šveđanina Erika Perssona. Naš je mladi reprezentativac turnir završio s 13.3 poena i 7.3 skoka, te 1.8 ukradenom loptom po susretu. Sve to za samo 19 minuta na parketu!


Iznenađenje se nalazi na trećemu mjestu ljestvice najboljih igrača gdje dolazi ime još jednog Hrvata – Jakova Kukića. Mladi igrač Splita imao je ograničenu minutažu na turniru te je ukupno na parketu proveo tek 31 minutu. I u tom grmu leži zec. S prosjecima od 3.6 koševa i 2.4 skoka za nešto više od šest minuta bio je daleko od vrha ljestvica u ostalim statističkim kategorijama, ali PER favorizira igrače s dobrim učinkom u kratkom roku te je tako centar Žutih osvojio broncu. Ipak, da se ne radi isključivo o slučajnosti i statističkoj grešci kazuje i podatak da je Kukić jedan od trojice hrvatskih košarkaša koji su pozvati na kamp „Košarka bez granica“ koji se od nedjelje do srijede održava u Netanyji. Osim njega, svoje su ime na popisu pronašli i bivši igrač Cibone Oton Janković koji se u SAD-u priprema za sveučilišnu košarku te, naravno, Luka Šamanić, za koga je već unaprijed potvrđeno da neće nastupiti u Izraelu.