Europa i Svijet
VIDEO: Dva kola prije kraja Cedevita izborila Top 16 Eurokupa

VIDEO: Dva kola prije kraja Cedevita izborila Top 16 Eurokupa

Autor: Teo Cilar

Arka se pokazala kao tvrd orah danas, puno tvrđi nego u prvom susretu igranom u Poljskoj.

Cedevita je izborila plasman među 16 najboljih 7 Days Eurocup momčadi pobjedivši Arku iz Gdynie 94:87 (18:19, 26:15, 19:30, 31:23). Hrvatski je prvak tako već u prvoj "meč lopti" osigurao prolazak dalje, a do kraja prve faze natjecanja ostala su još dva kola. Sada slijedi pauza do 12. prosinca kada Cedevite u predposljednjem 9. kolu gostuje kod vodeće momčadi skupine, Lokomotiva u Kubanu.

Gosti iz Poljske bolje su krenuli u susret, a stri ubačene trice u kratkom periodu došli su do vodstva od šest poena prednosti. Do kraja četvrtine James Bell je vratio Cedevitu u egal koja je na dvominutni odmor otišla s minimalnim zaostatkom 18:19.  

Cedevita je odigrala odličnu drugu četvrtinu, a serijom 7:0 preko Marka Banića, Elgina Cooka i Jacoba Pullena dolaze do vodstva 34:28. Kada se raspoloženom trojcu priključio i Andrija Stipanović, hrvatski prvaci bježe na 10 poena prednosti nakon prvih 20 minuta. Pet minuta u drugom poluvremenu bilo je dovoljno gostima da se potpuno vrate u susret. Najzaslužniji za to bili su Upshaw Robert i Adam Lapeta koji je s dva uzastopna zakucavanja tek nakon što je ušao u igru, odveo Arku do vodstva 53:54. Momčadi su se izmjenjivale u vodstvu u idućim minutama, a pod kraj četvrtine Josh Bostic postiže tešku tricu za vodstvo gostiju 61:64. Cobbs je dvicom zaključio četvrtinu pa se u posljednji period ušlo iznenađujućim vodstvom za goste 63:64. 

Odmah na početku posljednje dionice Pullen i Banić vraćaju vodstvo Cedeviti, a kod gostiju probleme obrani vitamina stvara Robert Upshaw. Zahvaljujući Cobbsu i Pullenu, Cedevita je na 4:25 do kraja pobjegla na 82:71, ali nisu tu stali i nakon dvice Pullena i trice Ivana Ramljaka imaju najviših 90:75 na utakmici. Tu je Cedevita stala, a gosti su na kraju smanjili i ublažili poraz. 


Najbolji u redovima Cedevite bio je Cobbs s 28 poena, 7 asistencija i 4 skokova, a oborio je i rekord Cedevite po broju ubačenih dvica na jednoj europskoj utakmici, pogodio ih je 11 od 17. Pullen se zaustavio na 18 poena dok su Stipanović i Banić ubacili po 12 poena uz 6 skokova svaki. Najbolji kod gostiju bio je Bostic s 28 poena, 8 asistencija i 6 skokova, a James Florrence je postigao 11 poena uz po 4 skoka i asistencija.