Europa i Svijet
Dva produžetka, sjajni Gasol i Llull za veliko finale Španjolske

Dva produžetka, sjajni Gasol i Llull za veliko finale Španjolske

Autor: Teo Cilar

Australija s puno grešaka častila Španjolsku koja je poklone znala iskoristiti.

Španjolska se plasirala u finale Svjetskog prvenstva pobjedom protiv Australije nakon dva produžetka s 95:88 (22:21, 10:16, 19:18, 20:16, 9:9, 15:8). Australija je izgubila zahvaljujući čak 22 izgubljene lopte, pogođenih tek 10 od 40 ispucanih trica, a nisu imali pomoć od potpuno indisponiranog Joea Inglesa danas koji je zabio svega 4 poena uz šut iz igre 1/9 od čega je tricu gađao 0/6. 

Španjolska je bolje otvorila susret protiv Australije pa tako prvo tricom Rickyja Rubia, a nakon izgubljene lopte Pattyja Millsa koju mu je ukrao Rubio, Juancho Hernangomez zakucavanjem povisuje na 5:0. Prvi poeni za Australiju uslijedili su preko Joea Inglesa. Nešto kasnije, Španjolska je opet povela s pet poena prednosti i to nakon trice Juancha Hernangomeza za 11:6. Uslijedila je serija Australije 6:0 za prvo vodstvo na utakmici. Prvo je tricu zabio Chris Goulding, a nakon njega i Matthew Dellavedova. Španjolska je vratila vodstvo 15:14, a taj smo rezultat gledali iduće dvije minute jer su obje momčadi bile neprecizne. U posljednje dvije minute prvog perioda vidjeli smo nekoliko promjena vodstva da bi Španjolska na kraju izašla kao pobjednik s minimalnom prednošću 22:21.

Australija je početkom drugog perioda povela, a onda smo više od dvije minute gledali neprecizne pokušaje s jedne i druge strane. Uslijedile su nove dobre minute za Australiju koja dolazi do 8 poena prednosti, a još su u dva navrata promašivali trice za plus 11. Španjolska je tada promjenom obrane poremetila ritam Australije i smanjuju na minus četiri, a na poluvrijeme se odlazi vodstvom Australije 37:32. 

Ono što im nije pošlo za rukom u prvom poluvremenu, Australija je uspjela u trećoj četvrtini, a to je doći do dvoznamenkastog vodstva. Australija je otišla na osam poena prednosti da bi Španjolci smanjili na minus tri. Australiju je do dvocifrenog vodstva doveo Nick Kay koji je kod rezultata 46:39 prvo skočio u napadu i poravnao loptu u koš, a u idućem napadu postiže šut za dva poena i vodstvo njegove reprezentacije 50:39. Španjolska se opet vratila i smanjila na 54:49, a trebali su doći i do minus tri nakon jednog ulaza Rubia kojeg na polaganju blokira Aaron Baynes, ali treba priznati da je bila silazna putanja jer je lopta prvo dirala tablu. Žestokim protestom Rubio je zaradio tehničku pogrešku. Australci su pogodili bacanje, a loptu sa strane koje izvodi Mills, krade Rubio i pogađa za 55:51 i samo minus četiri. Rubio i Mills su opet bili u glavnim ulogama u idućem napadu, Mills je krenuo na ulaz, Rubio se dobro postavio i izborio prekršaj u napadu. Do kraja je ostalo malo vremena pa je Sergio Llull morao šutirati iz velike udaljenosti, a bio je neuspješan. 

Nakon dvije minute igre u posljednjoj dionici, Australija je i dalje imala plus četiri. Vidjeli smo po jedan ubačaj sa svake strane da bi uslijedila mini serija Australije 4:0. Ingles je lijepo asistirao Andrewu Bogutu za zakucavanje, a odlični Nick Kay danas zabija za 61:53. Marc Gasol je tada držao Španjolsku u igri s svojih sedam vezanih poena, ali nikako nisu mogli doći ispod pet poena zaostatka. To im je uspjelo nešto kasnije kada prvo Pau Ribas pogađa tricu za minus četiri, a nakon promašene trice Australije, Llull polaže i smanjuje na 67:65 na 3:44 do kraja utakmice. Nakon što je Gasol napravio prekršaj u napadu, Millsa na trici faulira Hernangomez. Bek Australije pogađa sva tri bacanja za novih plus pet. Španjolska se tada potpuno vraća u utakmicu i kažnjava greške Australije u napadu. Prvo je Rubio smanjio na minus tri, a tada Gasol svojim devetim poenom u četvrtini smanjuje na samo minus jedan. Australija svoj napad opet nije realizirala, a na drugoj strani Rubio promašuje, loptu u napadu hvata Fernandez koja dolazi do Llulla na trici, ali i on je neuspješan. Australija je krenula u napad, a ali Millsu lopta bježi u aut na 28 sekundi do kraja. Nakon promašaja Lulla, sudačka trojka sudila je po našoj procjeni nepostojeći prekršaj Boguta na Gasolu 8.7 sekundi do kraja. Centar Španjolske pogodio je oba slobodna bacanja za prvo vodstvo Španjolske u drugom poluvremenu. Posljednja lopta išla je u ruke Millsa kojeg na ulazu pod koš faulira Victor Claver i šalje ga na liniju bacanja 4.7 sekundi do kraja. Pogodio je prvo i izjednačio, drugo je promašio, loptu hvata Rubio koji šutira s centra. Malo je falilo da lopta ne uđe u koš, ali nije i ušlo se u produžetak. 

Španjolska je odlično krenula u produžetak, točnije Gasol koji prvo polaže na sjajno dodavanje Llulla, a nakon promašaja Australije stavlja i tricu za plus pet. Tricom je tada odmah odgovorio Mills, a poslije promašaja Španjolske, Kay ispod koša poravnava. Nakon što je Claver sjajno zakucao, na drugoj strani indisponirani Ingles danas pogađa oba bacanja i poravnava na 78:78. Uslijedila je serija grešaka i promašaja s jedne i druge strane sve do 16.3 sekunde do kraja kada Australija dobiva novih 14 sekundi za napad zbog igranja nogom Španjolskih košarkaša. Gasol je nakon samo dvije sekunde napravio prekršaj nad Millsom, bunio se na odluku sudaca, ali nije pomoglo. Mills je zabio oba bacanja za plus dva Australije. Dellavedova je u reketu faulirao Gasola na 4.6 sekundi do kraja koji je siguran s linije bacanja te poravnava na 80:80. Australija nije imala minutu odmora pa su je morali izvesti ispod suprotnog koša. Lopta je došla do Dellavedove koji iz teške pozicije promašuje iz dvokoraka pa se otišlo u drugi produžetak.

Španjolska je i u drugi produžetak krenula bolje te dolazi do vodstva 87:82, a Australcima ništa ne polazi za rukom što kažnjava junak produžetka Llull svojom drugom tricom za velikih plus osam na 2:06 do kraja utakmice. Nadu Australiji dao je Baynes pogođenom tricom, ali nije dugo trajala. Prvo je Mitch Creek napravio nepotreban prekršaj, Rubio to kažnjava s dva pogođena bacanja, a onda Baynes gubi loptu, poslije čega je fauliran Claver koji pogađa samo jedno bacanje. Baynes je izgubio još jednu loptu i tu je priči bio kraj. 

Gasol je dominirao, posebno u posljednjoj četvrtini i produžecima te se zaustavio na 33 poena, 6 skokova, 4 asistencije i 3 osvojene lopte. Rubio je ubacio 19 uz 12 asistencija i 4 osvojene lopte, a jedan od junaka koji je pogodio dvije ključne trice u drugom produžetku bio je Llull s 17 poena i 6 asistencija. 

Kod Australije najbolji Mills s 34 poena i 3 skoka, ali je i jedan od tragičara jer je na kraju regularnog dijela mogao donijeti Australiji vodstvo, pa i pobjedu, ali je promašio drugo bacanje te je utakmica otišla u produžetak. Imao je i 7 izgubljenih lopti. Kay je zabio 16 uz 11 skokova (7 napadačkih) dok je Bogut ubacio 12 uz 9 skokova. Uz Inglesa kod Australije, loše su odigrali Baynes i Dellavedova.