Hrvatska
Dvoboj europskih prvaka pripao Ciboni

Dvoboj europskih prvaka pripao Ciboni

Autor: Paulo Sarić

U susretu prepunom preokreta na kraju su smireniji bili gosti koji su došli do treće ovosezonske pobjede nad Splićanima.

Cibona je na Gripama u derbiju 15. kola HT Premijer lige svladala Split rezultatom 80-94 i došla do svoje desete pobjede u domaćem prvenstvu. Nakon izjednačenog prvog poluvremena Zagrepčani su krenuli u nalet i serijom 0-18 usmjerili vodu na svoj mlin. Uslijedio je odgovor domaćina koji su sredinom posljednje dionice odgovorili serijom 15-0 i prišli na samo dva poena zaostatka, no onda su loptu u svoje ruke uzeli gostujući veterani i mirno priveli susret kraju.

Splićani su bolje otvorili dvoboj i poveli 7-0, da bi se koju minutu kasnije odvojili i na dvoznamenkastu prednost. Cibosi su dosta pasivno izgledali na samom početku susreta što je koristio raspoloženi Henrik Širko koji je ubacio devet od prvih 11 koševa svoje momčadi. No, kako je vrijeme odmicalo tako su se Zagrepčani budili te su na krilima veteranskog dvojca Tomas-Žorić polako topili zaostatak, da bi zahvaljujući šest vezanih poena potonjeg do kraja prve četvrtine i preokrenuli rezultat.

Druga je četvrtina protekla u mahom izjednačenoj borbi. Premda su domaćini zakucavanjem Pavla Marčinkovića zaključili seriju 8-2 i u 15. minuti se odvojili na plus šest (32-26), Cibosi su se nakon minute odmora trenera Ante Nazora ekspresno vratili te smo do poluvremena gledali čvrst i borben susret. U toj je borbi malo pretjerao gostujući kapetan Marin Rozić koji je u manje od dvije minute napravio dva gruba prekršaja. Prvo na Širku, a potom i na Marčinkoviću te je i prije velikog odmora završio svoj nastup. U svlačionice se otišlo s 42-41 za domaćine te se očekivala velika borba do samoga kraja.

FOTO: KK Split/ Ivica Čavka

Split se držao prve dvije minute nastavka, a onda je naprosto nestao. Cibona je podigla intenzitet na što Skelinovi momci nisu imali odgovora. Gubili u lopte i promašivali šuteve, pa je prednost Vukova rasla iz napada u napad. Marko Tomas je na ulasku u 26. minutu odveo svoju momčad na prvu dvoznamenkastu prednost (46-56), a razigrali su se i Bošnjak i Uljarević pa je na semaforu učas svijetlilo 46-63 za goste. Seriju Cibone 0-18 prekinuo je Marčinković krajem treće dionice. Razbudilo je to domaćine koji su do kraja četvrtine uspostavili ravnotežu pa se u posljednjih deset minuta ušlo s plus 17 za Nazorovu momčad.

Izgledalo je tada da će zagrebački sastav mirno privesti utakmicu kraju, no onda se probudio dišpet kod Dalmatinaca. Kada su ih svi već otpisali Skelinovi su momci zaigrali kao u transu i u samo nekoliko minuta se vratili u susret. Dotad samozatajni Amerikanac Michaelyn Scott započeo je i završio seriju 15-0 koja je primaknula domaćine na samo minus dva (74-76).

Bila je to preslika već viđenih nekoliko minuta iz treće četvrtine, no ovaj put s izmijenjenim ulogama. Imali su Splićani i dva šuta za preokret, no iscurile su trice Marčinkoviću i Širku pa se ušlo u zanimljivu završnicu.

No, domaćini nisu na vrijeme smirili igru te su ušli u seriju pogrešaka što su iskusni gosti iskoristili i mirno priveli susret kraju. Cibona je sav teret stavila na svoje veterane Tomasa i Žorića koji su zabili narednih 13 koševa momčadi i prelomili susret.

Najefikasniji u redovima Nazorova sastava bio je Marko Tomas s 21 košem, devet skokova i četiri asistencije, a pomoć je imao u zadarskom dvojcu Novačić-Žorić koji su zabili po 15 poena, dok je domaćine predvodio Henrik Širko s 18 koševa i četiri skoka.