Europa i Svijet
Élan Chalon postao novi prvak Francuske

Élan Chalon postao novi prvak Francuske

Autor: Paulo Sarić

Susret je prelomljen u posljednjoj četvrtini koju je domaći sastav dobio s 28-18.

Élan Chalon na domaćem je terenu u petoj utakmici finala doigravanja za prvaka Francuske svladao Strasbourg rezultatom 74-65 i došao do svog drugog naslova u povijesti. Prvoga nakon pet godina. Gostujućem treneru Vincentu Colletu to je bio peti uzastopni poraz u finalima. Ipak, nakon utakmice sportski je čestitao pobjedniku.

- Atmosfera je bila fantastična. Svoju priliku smo propustili u trećoj četvrtini kod +5. Trebali smo bolje odigrati. U prvome smo poluvremenu dolazili do otvorenih šuteva, no nismo zabijali. Ipak, poraz nije toliko bolan. Na početku sezone nalazili smo se na 17. mjestu, a i u ožujku smo bili daleko od ičega što se događalo večeras. Danas nismo bili daleko… no odigrali smo lošije nego prethodne susrete. Izgubili smo 15 lopti umjesto uobičajenih 10-12. To se pokazalo skupim – kazao je gostujući strateg na kraju utakmice, kako prenose službene stranice lige.




Susret je bio izjednačen od samoga početka. Domaćin je otvorio s 4-0, no do poluvremena se praktički igralo koš na koš. U prvome dijelu smo vidjeli čak 17 promjena vodstva, a nervoza je bila vidljiva kod igrača obje momčadi. Sve do 25. minute niti jedna ekipa nije imala više od četiri koša prednosti, no tada gosti rade seriju 0-7 i odlaze na plus pet. Ipak, do kraja dionice Chalon se vraća u susret te u posljednjih deset minuta ulazimo s rezultatom 46-47. Domaćin posljednju četvrtinu otvara serijom 9-1 i prvi puta odlazi na tri posjeda prednosti. A.J. Slaughter tricom šest i pol minuta prije kraja dovodi Strasbourg na minus tri, no u iduće četiri minute njegovi suigrači zabijaju samo tri poena što je domaćin iskoristio da se dvjema tricama odvoji na plus 12 i riješi pitanje pobjednika tri minute prije kraja. Čak 23 primljena koša u sedam minuta posljednje dionice presudila su šampionskim ambicijama gostiju.




Do nove titule domaćina su predvodili Cameron Clark i Jeremy Nzeulie koji su zabili po 14 koševa, pri čemu je prvi uhvatio i deset skokova. Goste je predvodio Paul Lacombe s 15 poena i pet skokova, no njegova dobra partija nije bila dovoljna Strasbourgu. Bivši igrač Zadra i povremeni makedonski reprezentativac Romeo Travis nije imao svoju večer te je ubacio samo dva koša.

Za najkorisnijeg igrača finalne serije proglašen je Kamerunac Jeremy Nzeulie.

- Često ističemo veliku trojku Roberson-Clark-Fall, no večeras smo najbolje partije dobili od Bouteillea i Nzeuliea. Večeras je momčad osvojila titulu, što je čini još slađom – zaključio je na konferenciji za medije trener šampionske momčadi Jean-Denys Choulet.