Europa i Svijet
Hrvatska
EP U20 (M) – A divizija: Hrvatska u dramatičnoj završnici poražena od Belgije, u osmini finala mlađe seniore čeka Italija

EP U20 (M) – A divizija: Hrvatska u dramatičnoj završnici poražena od Belgije, u osmini finala mlađe seniore čeka Italija

Autor: HKS hks

Svi idu dalje...

U utakmici 3. kola skupine A Europskog prvenstva mlađih seniora Hrvatska je u Podgorici poražena od  Belgije nakon velike drame 75-76 te će kao trećeplasirana ekipa skupine u srijedu u osmini finala zaigrati s drugoplasiranom reprezentacijom skupine B, a to je Italija.

Hrvatska je odlučno ušla u susret i brzo povela 21-11. Nije dugo trebalo Belgijancima da uspostave rezultatsku ravnotežu pa se na odmor između dva poluvremena otišlo s tri poena viška na hrvatskoj strani (40-37).

U trećoj četvrtini izabranici trenera Ivana Tomasa dva puta su imali pet poena prednosti, no kod rezultata 46-41 dolazi do napadačke krize i belgijskog brzopoteznog preuzimanja vodstva 46-49. Osim loše realizacije, Hrvatska je imala velikih problema i u obrambenom skoku pa su protivnici iz drugih prilika dolazili do poentiranja. Uvukla se u tim trenucima i nesigurnost u hrvatske redove pa su Belgijanci nastavili s nadahnutom igrom i vodstva 48-54. Noa Svoboda je s crte slobodnih bacanja prekinuo hrvatski post, da bi Tomislav Mihael Buljan krađom, zakucavanjem te još jednim polaganjem do kraja ove dionice vratio priču na početak (54-54).

Serija je nastavljena do vodstva 57-54, nakon čega kreće velika borba za svaku loptu. Hrvatska trica je bila loša (2-17), a upravo je ona (Marlon Cyprien Makwa) vratila Belgijance u vodstvo (61-63). I baš tada Vito Kučić namješta nišanske sprave i s dvije trice održava Hrvatsku ‘na životu’.

Nažalost, neriješeni rezultata 67-67 koji je svijetlio na semaforu na dvije minute prije kraja Belgija preko Makwe (koš i dodatno bacanje) i Xandera Pintelona (trica) pretvara u vodstvo pobjedi 67-73.

Ni tu nije bio kraj. Leo Menalo je prvo zabio tricu, a nakon što je Thijs De Ridder promašio jedno od dva bacanja, pogodio sva tri svoja za 75-76 na 10 sekundi od kraja. Više od pola tog vremena trebalo je Hrvatskoj da napravi prekršaj i na crtu bacanja dovode Makwea. Ovaj je promašio obje lopte, no Belgija se nakon skoka Hrvatske uspješno obranila i sačuvala pobjedu.

Matej Bošnjak (17 poena, 10 skokova), Vito Kučić (17 poena) i Tomislav Mihael Buljan (16 poena, 10 skokova) bili su najistaknutiji pojedinci u redovima Hrvatske.