Hrvatska
Erupcija oduševljenja na Višnjiku: Zadar ima 1-0 protiv Cibone, Marko Ramljak zabio tricu sa zvukom sirene!

Erupcija oduševljenja na Višnjiku: Zadar ima 1-0 protiv Cibone, Marko Ramljak zabio tricu sa zvukom sirene!

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Polufinale.

Košarkaši Zadra su u prvoj polufinalnoj utakmici na domaćem parketu svladali Cibonu rezultatom 85-82.

Završnica je sezone, velik broj kilometara u nogama košarkaša Zadra i Cibone je faktor s kojim u podsvijesti Danijel Jusup i Josip Sesar svaku večer lijegaju i bude se. Gotovo svaki igrač vuče neku ozljedicu, zamor materijala ili psihičku preopterećenost, što ovim utakmicama daje dodatnu tenziju i težinu uloga. Bez ozlijeđenog Sanija Čampare Jusup je morao dodatno suziti ionako usku rotaciju, dok je Sesar imao nešto bolju situaciju, iako bez Perasovića i Bundovića - osobito ako na umu imamo činjenicu da je svoj četvrtfinalni dvoboj s Furnirom riješio u dva poteza.
Taktički očekivano, tvrdo i bez laganih poena. Sesar je u početku utakmice dao odriješene ruke Lovri Mazalinu, koji je u duetu s Krešimirom Ljubičićem stvarao ogromne probleme u zadarskom reketu. Od prva 24 poena gostiju ovaj dvojac je ubacio 21, ali problemi s Ljubičićevim osobnim greškama natjerali su Sesara na rotacije kojima se nije nadao. Nakon poprilično izjednačene prve četvrtine (22-20) Zadrani predvođeni raspoloženim kapetanom Markom Ramljakom dodaju gas i do poluvremena uspijevaju otići na (za susret ovakve važnosti) velikih +12 (52-40). Sesar je u jednom dijelu svog taktičkog plana uspio - Luka Božić je ostao bez ubačaja, ali za nešto više u drugom poluvremenu morao je pronaći način kako zaustaviti Ramljaka (prema kojem je još jednom išao taktičkim rizikom), kao i dobiti nešto u šuterskom dijelu (trica Cibone u prvih 20 minuta bila je 1/6).

Da se Cibona neće lako predati bilo je jasno u početnim minutama drugog poluvremena. Dobre minute Krešimira Radovčića bile su generator gostujućeg rezultatskog povratka. Sredinom treće četvrtine Cibona uspijeva prepoloviti zaostatak s velikog odmora (57-51), pa Jusup koristi svoju prvu minutu odmora. Iako uspijeva usporiti nalet gostiju, bude se i njihovi igrači koji nisu bili u prvom planu u prvom poluvremenu (Kapusta, Aranitović). Prvim Božićevim ubačajem Zadar završava treću dionicu s +7 (66-59).

U posljednjih deset minuta vidjeli smo sve što se može vidjeti u jednoj košarkaškoj utakmici. Bilo je tu i nezaobilaznih obostranih tenzija, bilo je tu i taktičkog nadmudrivanja, bilo je tu i kvalitetnih poteza. Detalj koji nije bio shvatljiv na prvu dobio je svoje objašnjenje nakon utakmice. Dotad iznimno raspoloženog Mazalina Sesar vadi iz igre pet minuta prije kraja - pokazat će se, zbog obnovljene ozljede skočnog zgloba. Cibonu ka egalu potežu probuđeni Kapusta, hladnokrvni Smajlagić i čvrsti Ljubičić. Pri rezultatu 79-75 na ulazu u posljednju minutu Zadar ima napad, Drežnjak promašuje tricu, lopta dolazi do Kapuste na kojem Mekić neoprezno radi nesportsku grešku, ujedno njegovu petu. U penal završnici ulazimo u posljednjih trinaest sekundi s rezultatom 82-80 i loptom za goste. Dobar dio dvorane je očekivao tricu, ali Sesar je osjećao da ima bolju priliku kroz produžetak. Smajlagić je imao otvoren put ka obruču i šest sekundi prije kraja polaže za 82-82. Jusup, koji je ostao bez svojih minuta odmora, taktički radi izmjenu u kojoj Davisa mijenja Drežnjakom i daje svojim igračima nekoliko ekstra sekundi da se konsolidiraju prije izvođenja lopte. Božić prenosi loptu preko cijelog terena, navlači pažnju obrane na sebe što znači samo jedno - netko je sam. Taj netko je, kao i više puta tijekom utakmice, bio kapetan Ramljak. Raspoloženi Ramo se diže na šut i, na opće oduševljenje okupljenih gledatelja, pogađa "bez kosti". Erupcija oduševljenja za važnu pobjedu Zadra protiv svog najvećeg rivala, trica Ramljaka bila je šlag na tortu njegove velike partije. Uzvrat je na rasporedu u srijedu, 24. svibnja u 19:00. Najefikasniji u redovima domaćih bili su kapetan Ramljak (27 poena, 11 skokova, 5 asistencija), Žganec (13) i Drežnjak (12 poena, 9 skokova). Cibonu su predvodili Mazalin (20 poena, 6 skokova), Ljubičić (17 poena, 8 skokova) i Kapusta (14 poena, 7 asistencija).