Intervjui
Fantina ide na usavršavanje u SAD, a što je novo u KK Zadar?

Fantina ide na usavršavanje u SAD, a što je novo u KK Zadar?

Autor: Branko Tabak

Želja mi je napraviti još neki veliki iskorak u život, kao što je i ovaj.

Nakon što je početkom siječnja raskinuo ugovor s matičnim Zadom mladi Mario Fantina je prešao u redove člana Prve muške lige Bosco. Nažalost, ubrzo je uslijedio prekid natjecanja i preuranjeni završetak sezone uzrokovan korona krizom.

U međuvremenu iz Zadra su odaslani dimni signali iz kojih se moglo iščitati da će proračun za sljedeću sezonu biti skromniji i da će priliku dobiti i zadarska mladost. Povratak Fantine u Zadar? Ni blizu. Ovaj se skromni i radišni mladić odlučio za put preko Atlantika. Krajnje odredište - Arkansas State University gdje će se istovremeno školovati i igrati košarku.

- Roditelji su mi uz svu moju privrženost košarci usadili i odgovornost prema obrazovanju. Ja nikako ne želim odustati od košarke, u tome vidim svoju budućnost i donio sam odluku da se okušam u Americi. Igrat ću košarku i školovati se, a redoslijed prioriteta je identičan i koledžu i meni: košarka je broj jedan, a školovanje broj 2. Potražio sam pomoć i savjete kod mog prijatelja koji je prošao isti put, Davida Škare, a uz njega u realizaciji mi je pomogla i agencija specijalizirana za slanje igrača s ovih prostora na školovanje i košarkaško usavršavanje u SAD.

Foto; Nenad Opačić  (ŠC Višnjik)

Iako si završio pomorsku školu, dalje ćeš se školovati za fizioterapeuta.

- Fizioterapija je oduvijek moja velika želja tako da se stvari nisu mogle bolje posložiti.  Uz to Arkansas State University ekipa s visoko postavljenim ciljevima i velikim trenerom Mikeom Baladom, koji je dugo radio kao pomoćnik legendi Ricku Pitinu. To mi jako puno znači jer u pitanju je stručnjak koji živi košarku, baš kao i ja. On cijeni rad, ja sam veliki radnik i tu ćemo se sigurno kliknuti.

Sigurno i ti imaš cilj.

- Prvenstveno u Ameriku idem radit na sebi, jer su uvjeti bolji, a šanse su puno veće nego kod nas. Ne želim stati u svom razvoju. Želja mi je napraviti još neki veliki iskorak u život, kao što je i ovaj. Sve od sebe ću dati za to! Uz sve to završit ću ono sto me zanima i imati diplomu.

Foto: Nenad Opačić (ŠC Višnjik)

Mario ima svoj zacrtani put i svoje snove. Oni se neće ostvariti bez vjere, odricanja i velikog  truda. Ovaj 20-godišnji momak iz Svetog Filipa i Jakova spreman je ići preko svih prepreka da dođe do konačnog cilja.

- To je jedini ispravan put. I sada sam treniram dva puta dnevno, ujutro u dvorani osnovne škole u mom mjestu, a popodne u kućnoj teretani.

Fantina se na put sprema sredinom kolovoza. Ovaj je mladić još u svibnju posložio stvari za sljedeću sezonu i donio važne životne odluke.

A što je do sada učinjeno u njegovom matičnom klubu?

Stanje u sportu ogledalo je stanja u društvu, a slučaj Marija Fantine već smo vidjeli tisuću puta u svakodnevnom životu. Bit će još ispraćaja naše mladosti prema Irskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Islandu, Americi... Trbuhom za kruhom i za svojim snovima...