Hrvatska
FIBA European Challeneger kadeta: Poljska tricama slomila Hrvatsku

FIBA European Challeneger kadeta: Poljska tricama slomila Hrvatsku

Autor: Branko Tabak

Izgubljene lopte usmjerile tijek utakmice.

Hrvatska kadetska reprezentacija je poražena u 1. kolu FIBA European Challnegera od Poljske 71-86. Sve do 37. minute Hrvati su bili u rezultatskom egalu. Serijom trica Poljaci tada lome utakmicu upisuju zasluženu pobjedu.

Vrlo brzo Poljska je stekla prednost s koje je lakše plovila kroz utakmicu. Hrvatska je u prvim minutama teško pronalazila put do protivničkog obruča, pa su Poljaci s lakoćom vodstvo 4-3 pretvorili u 10-3. U hrvatskim redovima nedostajalo je koncentracije, bilo je dosta izgubljenih lopti i promašenih bacanja, pa se unatoč dobro izrađenim prilikama, nije uspjelo uspostaviti rezultatsku ravnotežu. Srećom ni Poljaci nisu briljirali pa se uz malo više agresivnosti u obrani nakon dvije dobre napadačke akcije i Pavinove trice Hrvatska približila na 17-20, a na prvi odmor među četvrtinama otišla s minusom od pet poena (18-23).

Početak duge dionice bio je repriza početka prve. Poljaci bježe na 18-28, a Hrvati se, uz brojne pogreške, vraćaju do 24-30 i propuštaju napad za potpunu neizvjesnost. Do kraja prvog poluvremena Hrvatska je dva puta došla do samo dva poena zaostatka (34-36, 36-38), ali nije imala dovoljno mirnoće za potpuni preokret pa u samoj završnici Poljaci tricom Igora Stolarza hvataju prednost od 7 poena (36-43).

U trećoj četvrtini dominirao je David Pavin. Zabijao je trice za dva izjednačenja (45-45, 48-48) i asistirao Zvonimiru Kujundžiću za prvo vodstvo Hrvatske 48-50. Pavin je nakon poljskog preuzimanja prednosti zabio novu tricu za još jedno hrvatsko vodstvo (53-52). Tu kreće poljska serija koja se zaustavlja na 55-62. Ponovno motore tada pali Pavin koji serijom od pet poena približava Hrvatsku do kraja ove dionice na samo dva poena minusa (60-62).

U posljednjoj četvrtini Hrvati dva puta dolaze na poen zaostatka (63-64, 67-68), na 150 sekundi prije kraja i dalje su bili u igri za pobjedu (69-73), no tada kreće tricaška kanonada Poljaka koju je otvorio Marcin Kosiorowski, pa s dva ubačaja nastavio Kajetan Kuczawski, a završio Jan Nowicki za visoku pobjedu Poljske 71-86.

David Pavin je uz 28 poena imao 7 skokova i 4 asistencije. Zvonimir Kujundžić je bio na korak od double-double učinka (19 poena, 9 skokova), dok je Mateo Tomašević postigao 11 poena uz 4 skoka.

U utorak 17. kolovoza u 15 sati protivnik Hrvatskoj je reprezentacija Latvije. Utakmicu možete pratiti na ovom linku.