Europa i Svijet
Hrvatska
Finska tricama Hrvatskoj na početku kvalifikacija donijela velike brige

Finska tricama Hrvatskoj na početku kvalifikacija donijela velike brige

Autor: Branko Tabak Photo: fiba.basketball

Pobjeda bi donijela mir. Poraz donosi neizvjesnost i pritisak...

Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je u drugom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023 na gostovanju kod Finske 77-71.

Bio je to sudar dviju napadačkih koncepcija. Finci su se oslanjali na tricu, Hrvati na ubačaje za dva poena. Nakon 20 minuta igre to nikome nije donijelo prednost. U svlačionice se otišlo s rezultatom 34-34.

Prvo značajnije vodstvo domaćini su stekli na otvaranju treće četvrtine kada Jantunen i Salin zabijaju trice za finskih +6 (40-34). Hrvatska se vratila preko linije slobodnih bacanja (40-39).

Izostanak napadačkog doprinosa najboljeg igrača u susretu protiv Slovenije, Filipa Bundovića, Mršić je nadomjestio uslugama Danka Brankovića koji je prvi dosegnuo dvoznamenkasti broj poena (10) u trenutku kada je zabio za 42-41. Slijedi novi udar Finaca, dvije nove trice za vodstvo 50-43. I nakon time-outa i brojnih izmjena u pokušaju pronalaska raspoložene petorke Hrvatska je nastavila ponirati pa je u 27. minuti zaostatak bio 10 poena (53-43).

Gnjidić, Bundović i Marčinković donijeli su dosta živosti u igru Hrvatske pa je u tren oka zaostatak prepolovljen (53-48), a do kraja treće četvrtine napravljen je dodatni mali korak prema sustizanju protivnika (59-55). Zasluge za to ima Bundović koji je pokupio loptu ispod obruča i položio na isteku vremena. Nastavio je i početkom posljednje četvrtine kada prvo dvicom, pa tricom potpuno vraća Hrvate u igru (62-60).

Marčinković je smanjio na samo poen minusa (64-63), a potom propustio priliku Hrvatsku dovesti u vodstvo. Finci se Huffom tricom odvajaju na +4, ali Perković uzvraća istom mjerom za (67-66). Nakon propuštene još jedne prilike za vodstva, domaćini preko Maxhunija (dva bacanja) bježe na 69-66.

Hrvatska konačno okreće rezultat u svoju korist (69-70), a onda Finci s dvije trice (Maxhuni i Salin), u trenucima kada su milimetrima bili blizu gubitka lopte, rješavaju pitanje pobjednika (75-71). Na kraju su tu prednost podignuli do završnih 77-71.

Bundović je sa 16 poena, od kojih je 14 postigao u drugom poluvremenu, bio najbolji strijelac hrvatske reprezentacije. Prvi do njega s deset poena bio je Danko Branković. Kod Finaca, koji su zabili 14 trica iz 35 pokušaja, Maxhuni je postigao 15, a Huff 14 poena.

Standings provided by SofaScore LiveScore