Regija
FOTO: Biljanini izvori dobro djelovali na Split i "pomladili" Kedžu

FOTO: Biljanini izvori dobro djelovali na Split i "pomladili" Kedžu

Autor: Teo Cilar

Predvođeni Kedžom te mladim snagama Kalajžićem i Filipovićem, Split prošao uvjerljivo kroz Ohrid.

Košarkaši Splita došli su do uvjerljive pobjede u dvorani "Biljanini izvori" protiv AV Ohrida rezultatom 108:76. Splitu je ovo deseta pobjeda i trenutno se nalazi na šestom mjestu s omjerom 10-9 kao i sedmoplasirana Rogaška.

AV Ohrid-Split 76:108 (17:19, 18:32, 21:29, 20:28)

Kompletna statistika utakmice

Jedina četvrtina u kojoj su domaćini parirali Splitu bila je upravo početna. Domaćini su došli do prvog vodstva nakon dva pogođena slobodna bacanja Kenneth Rossa, a kod Splita odgovara Pavle Marčinković tricom. Nakon što je Split na nešto više od tri i pola minute do kraja prvog perioda poveo s 9:12 poslije dvice Henrika Širka, domaćini odgovaraju serijom 8:2 za njihovo najviše vodstvo na susretu od 17:14. Kako se kasnije ispostavilo bili su to i posljednji koševi Ohrida u prvoj četvrtini koju su Dalmatinci zaključili serijom 5:0, a sve poene u njoj postigao je Mateo Kedžo. 

Odmah na početku dionice Ross donosi izjednačenje za domaćine, a Širko i Goran Filipović odgovaraju serijom 5:0 za vodstvo Splita 19:24, ali tu su stali i dozvolili Ohridu da serijom 6:0 koju zaključuje Antonio Doneski tricom dođe do novog vodstva na utakmici 25:24. Odgovara tada Filipović koji dva puta uzastopno postiže koš uz prekršaj i pogađa oba bacanja za novo vodstvo Splita od pet poena razlike, 25:30. Split je nastavio s odličnom igrom i bježi na visoku prednost, imali su 29:44 što znači da su napravili seriju 20:4 u kojoj je Filipović postigao 11 poena. Split je na desetak sekundi do kraja poluvremena došao do najviše prednosti u prvom poluvremenu 32:51, a posljednje poene na samom kraju dionice postiže Vojče Lefkovski koji tricom smanjuje na 35:51.

Split je nakon samo minute i pola u drugom poluvremenu došao do preko 20 poena prednosti koju donose Širko tricom i Filip Najev dvicom. Već je tu bilo poznato pitanje pobjednika. Domaćini su došli do minus 16 u 26. minuti utakmice, ali bili su to posljednji trzajevi domaćina. Split je na minutu i pola do kraja treće četvrtine došao do najviše prednosti do tog trenutka utakmice, zabilježili smo 53:78, a u posljednju se dionicu ulazi rezultatom 56:80 za Split. 

Nije bilo opuštanja u posljednjoj četvrtini već suprotno, Split je još povisio razliku, a na 34 sekunde do kraja imali su naveću prednost na susretu od 34 poena razlike. Konačan rezultat postavio je Stefan Donakoski na samom kraju. 

Split je predvodio odlični Kedžo s 19 poena, 5 skokova te po asistencijom i osvojenom loptom. Filipović je ubacio 18 uz 3 skoka i dvije asistencije, a Mate Kalajžić je odigrao novu dobru utakmicu s 15 poena, 7 skokova i 4 asistencije. Marčinković se također zaustavio na 15 poena uz 5 skokova te po dvije asistencije i osvojene lopte. Kod gostiju je Ross ubacio 30 poena uz 4 asistencije, ali nije imao pratnju.