Europa i Svijet
FOTO: Cedevita do važne pobjede u najboljoj utakmici sezone

FOTO: Cedevita do važne pobjede u najboljoj utakmici sezone

Autor: Teo Cilar

Josh Bostic i James Florence nisu mogli sami protiv vrlo raspoložene Cedevite koja je imala čak 17 napadačkih skokova.

Cedevita je u 3. kolu 7Days Eurocupa slavila u Poljskoj kod Arke iz Gsynie uvjerljivim rezultatom 61:78 (19:14, 14:21, 16:20, 12:23). Domaćini su se držali sve do početka posljednje četvrtine, ali momčad koja slovi kao šuterska, izdao je upravo šut što je Cedevita znala iskoristiti i ostvariti drugu pobjedu u tri kola. 

Hrvatski je prvak dobro krenuo u utakmicu i poveo s 0:4. Domaćini preko bivšeg zadarskog igrača Josha Bostica rade seriju 8:0 i prelaze u vodstvo koje su zadržali do samog kraja četvrtine. Iako je bila u zaostatku od pet poena, Cedevita je izgledala dobro u obrani. Bez obzira što su im Bostic i još jedan bivši igrač Zadra i Cibone, James Florence zadavali probleme u prvom poluvremenu, Cedevita je na odmor otišla vodstvom 33:35. 

U drugom poluvremenu je Cedevita zaigrala još kvalitetniju obranu, dok su domaćini, čim su na klupi ostavili Bostica i Florencea bili potpuno nemoćni. "Vitamini" su iskoristili njihovo odsustvo i došli do najviših plus osam u posljednjoj minuti trećeg perioda. Arka je do kraja uspjela smanjiti na šest poena minusa, a pitanje pobjednika bilo je otvoreno uoči posljednjih deset minuta utakmice. 

Nakon što je promašio prve četiri trice, domaći Marcel Ponitka pogodio je svoju prvu na početku posljednjeg perioda i doveo domaćine na svega minus tri. To je na kraju bilo i najbliže što su došli jer od tog trenutka Cedevita je zagospodarila terenom. Stisnuli su još bolje u obrani i do kraja utakmice dopustili Arki samo devet postignutih poena. Ukazao se tada danas jako dobar Vitor Benite koji je postigao osam poena u nizu i odveo Cedevitu do vodstva 52:63. Bila je to prva dvocifrena prednost na utakmici. Razlika je do kraja samo rasla, a na minutu i pol do kraja bilo je najviših plus 19. 

Cedevita je danas imala i odličan skok, uhvatili su čak 17 skokova u napadu, a ukupno su ih imali 49 ili čak 17 više od domaćina. Treba spomenuti i to kako se 10 od 11 igrača Cedevite upisalo u listu strijelaca, bez poena je ostao tek Darko Bajo koji nije niti ulazio u igru. Sve to bilo je previše za domaćine koji slove za dobru šutersku momčad no večeras su bili sve samo ne precizni, pogodili su oni 9 trica, ali iz čak 35 pokušaja, dok su šutnuli samo 29 dvica.

Cedevitu je do pobjede došla odličnom momčadskom igrom, a istakli su se Augusto Lima koji je imao najbolju valorizaciju kod Cedevite s 10 poena, 6 skokova, 4 asistencije, 3 osvojene lopte i 3 blokade, iza njega po valorizaciji je bio Pablo Aquilar s svega 7 poena, ali i 13 skokova i 3 asistencije. Justin Cobbs je ubacio 13 uz 5 skokova i 3 asistencije, James Bell je ubacio 12 uz 4 skoka, Benite također 12 uz 3 skoka, a dobru partiju odigrao je i Ivan Ramljak s 7 poena i 11 skokova.

Kod gostiju jedina dva raspoložena igrača bili su Bostic s 17 poena i 4 skoka te Florence s 16 poena i 3 asistencije, nitko drugi ni blizu. Cedevita u 4. kolu idućeg tjedna dočekuje prvog favorita skupine, Lokomotiv Kuban. Utakmica se igra 24. listopada u 19:30 sati, a prije toga će u ABA ligi "gostovati" kod Cibone.