Hrvatska
FOTO: Derbi koji to nije bio. Cibona u nastavku nadigrala Zadrane

FOTO: Derbi koji to nije bio. Cibona u nastavku nadigrala Zadrane

Autor: Paulo Sarić

Kad stane šut, staje i Zadar.

Košarkaši Cibone pred nešto manje od 1000 gledatelja došli su do pobjede u najvećem hrvatskom derbiju koji je taj epitet mogao opravdati tek prve 22 minute. Igrači Ivana Velića u nastavku su ubacili u brzinu više i bez velikih problema pobijedili Zadar rezultatom 90-71 upisavši svoju drugu pobjedu u HT Premijer ligi.

Simultanku je na samom otvaranju igrao startni centar domaćina Mate Vucić koji je zabio prvih sedam poena svoje momčadi, no taman u trenucima kada se činilo da 'Vukovi' na željeni način ulaze u susret, uslijedio je odgovor Zadra. Junaković i Farr su učas vratili Dalmatince u igru. Izgubila je Cibona niti igre koje je imala u prvim minutama, no gosti nikako nisu nalazili rješenje za slovenskog reprezentativca Matica Rebeca, pa su Velićevi momci sve do pretkraj prve četvrtine kontrolirali tijek susreta. No, jednako kako gosti nisu pronalazili odgovor za omalenog razigravača iz Postojne tako ni Zagrepčani nisu uspijevali zaustaviti borbenog Stefana Fundića koji je u tim trenucima bio udarna igla 'plavo-bijelih'.

FOTO: KK Cibona Facebook

Za razliku od Cibone koja je imala samo dva raspoložena igrača, Nazorove su trupe ujednačenije rasporedile napadački arsenal u prvom poluvremenu, pa je Bryon Allen uz pomoć iskusnog Siriščevića u 16. minuti pogodio za 33-38, i odveo Zadrane na najvećih plus pet.

Brzi tempo i agresivne obrane počele su krajem druge dionice uzimati svoj danak što je rezultiralo serijom Cibone 7-0. 'Jurnjava' je više koristi donijela momčadi iz Savske koja se na krilima raspoloženog Vucića vratila na dva posjeda prednosti (47-42), no četiri osobne Bundovića i tri Novačića stvorile su probleme domaćinima koji su tek zahvaljujući mirnoj ruci s linije slobodnih bacanja s prednošću otišli na veliki odmor (47-44).

Zadrani su nešto bolje krenuli u nastavak, ali ubrzo se razigrao osobnim pogreškama opterećeni Ivan Novačić koji je u manje od četiri minute ubacio deset koševa i vlastoručno sagradio prednost Cibone. Iskusni košarkaš rodom iz Zadra, koji u rodnom gradu nikada nije dobio pravu priliku, pokrenuo je nalet domaćina (15-0) nakon kojeg je semafor pokazivao najvećih 64-51 za 'Cibose'.

FOTO: KK Cibona Facebook

Sve dobro što su Dalmatinci napravili u prve 22. minute netragom je nestalo narednih pet, pa smo do kraja gledali jalove pokušaje vraćanja u igru. Pokušavalo se ishitrenim, nerezonskim, šutovima koji nisu ulazili, pokušavalo se spuštanjem lopte u reket igračima koji tome nisu vični, dok su domaćini nastavili koristiti brojne mane gostiju u obrani, pa nije trebalo dugo čekati da 'Vukovi' dođu nadomak ogromnih plus 20 (76-57).

Polaganje Allena u posljednjoj sekundi treće četvrtine nakratko je zavaralo Dalmatince da se u posljednjih deset minuta mogu čemu nadati, ali u narednim smo minutama svjedočili raspadu sistema Nazorove momčadi koja je potvrdila očigledne mane - lošu obranu na ključnim pozicijama i nedostatak napadačke dubine u reketu.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Novačić i Vucić s 21, odnosno 17 poena, dok je Zadrane predvodio Allen s 19 koševa.