Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Hrvati ispisali povijest u Njemačkoj, Komušina osvojila prvenstvo Regionallige

FOTO: Hrvati ispisali povijest u Njemačkoj, Komušina osvojila prvenstvo Regionallige

Autor: Jan Rupcic

Dva kola prije kraja

KK Komušina Haiterbach - HAKRO Merlins Crailsheim 2 74:60 (17:9; 33:35; 52:50)


Za zadnju domaću utakmicu je sve bilo pripremljeno za moguće osvajanje prvenstva i ulazak u viši rang natjecanja. Pred rekordnim brojem na jednoj od komušanskih utakmica (800) i vrlo glasnom i užarenom atmosferom, Haiterbach je nakon duge borbe svladao protivnika iz Crailsheima i ludo slavlje je krenulo.

U početnim minutama se osjetila nervoza u redovima domaćina. Nakon četiri minute rezultat je bio 2:5. Luka Banožić probija led u napadu te nakon njega Mijo Babić pogađa sa zvukom sirene iz daljine od 10 metara za  vodstvo 17:9 i erupciju oduševljenja u dvorani.

U istom ritmu najbolji strijelac Herdie Lawrence povećava na 22:11. Najbolji strijelac lige Ljubo Popović sam s 14 poena predvodi napad gostiju, Komušina gubi ritam i prepušta  vodstvo gostima koji s +2 (33:35) idu u svlačionicu.

Nakon lošije druge četvrtine Komušanci praćeni publikom dižu ritam utakmice. I iako gosti dolaze do 37:41, Herdie Lawrence i Jonathan Babitsch uzvraćaju zna 43:41. Utakmica je u egalu, a rezultatsko vodstvo stalno mijenja strane. Nakon 46:41 za domaćine,  gosti ponovno sređuju redove i vode 46:47. 

Mladi Deni Cuković hladnokrvno pogađa tricu za 51:47, a u zadnju četvrtinu ulazi se tijesnih 52:50. Ritam utakmice je sve jači, vodi se borba za svaku loptu, a onda Samba Thiam te neumorni Luka Banožić dovode Komušance na velikih +10 (63-53), a potom i nedostižnih  +17 (71:54). Cijela dvorana u završne je dvije minute na nogama dočekala kraj susreta i najveći uspjeh u povijesti kluba s hrvatskim predznakom. 

Nakon zvuka sirene sa zapisničkog stola krenulo je veliko slavlje u Kuckuckshali. Nakon 11 godina u Regionalligi Baden-Württemberg

Komušina Haiterbach osvaja prvenstvo dva kola prija završetka sezone i zasluženo ulazi u veći rang.

'Nemam riječi. Ova utakmica je slika naše sezone. Imali smo toliku želju danas osvojit prvenstvo kao da nam je posljednja šansa. Zadnji atom snage su danas dali. Dugo je bilo neizvjesno, ali uvijek smo vjerovali u pobjedu. Sada prevladava samo radost. Radost za moj tim, ali i čitav klub. Toliko ljudi dobrovoljno daju sebe cijeloga za ovaj klub. Hvala im, rekao je mladi trener Mario Marić, koji piše posebnu priču.

Kao igrač počeo u najnižoj ligi sa Komušinom. Slavio dva ulaska kao igrač i sada uknjižava treću titulu kao trenera tek su mu 42 godine. Na tribinama puno sretnih lica, ali naravno i suza radosnica.

KKK: Herdie Lawrence (23/2), Luka Banozic (22/2), Mijo Babic (12/2), Samba Thiam (8), Denni Cukovic (5/1), Jonathan Babitsch (2), Alexander Feldberg (2), Ivo Maric, Martin Kresic, Rickardo Maric, Adem Dzilic, Dominik Milicevic


FOTO: KK Komušina Haiterbach