Hrvatska
Regija
FOTO: Krušlin i Blažič doveli Zadrane na korak od litice! Smiješi se druga liga...

FOTO: Krušlin i Blažič doveli Zadrane na korak od litice! Smiješi se druga liga...

Autor: Paulo Sarić

Ima li svjetla na kraju tunela?

Košarkaši Zadra upisali su novi poraz u ABA ligi i došli na korak od ispadanja iz elitnog regionalnog društva. Solidnom otporu unatoč, bolja od igrača Danijela Jusupa večeras je, rezultatom 90-82, bila Cedevita Olimpija koja je dvanaestom pobjedom nastavila lov na što je moguće bolju startnu poziciju uoči doigravanja.

Iako je Olimpija osjetno kvalitetnija i nekoliko puta skuplja momčad, otvaranje susreta proteklo je u znaku gostiju. Kapetan Ive Ivanov izvrsno je otvorio utakmicu i u prve četiri minute ubacio osam poena, a ubrzo mu se priključio i najbolji strijelac hrvatske momčadi Bryon Allen pa je trener Golemac vrlo rano pozvao svoje igrače na kratki razgovor.

Koketirali su Zadrani u tim trenucima i s dvoznamenkastom prednošću, u nekoliko navrata odlazeći na osam poena viška, no veliki broj skokova u napadu držao je domaćine na jednoznamenkastom zaostatku sve do ulaska u drugu dionicu.

Marginu je probio Vuković nakon lijepog dodavanja Ivanova, položivši za 24-34, što je upalilo alarme kod „Zmajčeka“ koji su u narednim minutama podigli intenzitet u obrani i učas vratili stvari na početak. Izuzev novog koša Domagoja Vukovića, gosti su pune četiri minute ostali bez poena, dok je s druge strane dvojac Hopkins-Blažić pokazao svoju kvalitetu pa je semafor ubrzo pokazivalo plus tri za Cedevitu (40-37).

FOTO: Aleš Fevžer (KK Cedevita Olimpija)

Agresivna obrana rano je rezultirala iskorištenim bonusom Zadrana, što je dodatno otupjelo defenzivnu oštricu Jusupovog sastava i rezultiralo pravim kampiranjem Ljubljančana na liniji slobodnih bacanja.

Nakon deset u prvoj, domaćini su u drugoj četvrtini pucali dodatnih 11 „penala".

Zadrani, usporedbe radi, tek tri.

Ipak, u trenucima kada je prijetilo odvajanje slovenskog sastava proradio je Ivanov koji je s pet poena poslužio kao katalizator gostujućeg napada. Trice su u potom dodali Mavra i Vuković za 47-50 pred odlazak u svlačionice.

Nakon izjednačenog otvaranja nastavka u kojem su Dalmatinci polaganjem svog kapetana stigli do plus pet, probudio se Filip Krušlin i s dva dalekometna ubačaja vratio domaćine u egal (61-61).

Dugo su suci vijećali je li prilikom prvog šuta gazio liniju, da bi naposljetku dosudili dva poena.

Malo je to na koncu vrijedilo plavo-bijelima.

FOTO: Aleš Fevžer (KK Cedevita Olimpija)

Nakon pauze, loptu je u svoje ruke uzeo Jaka Blažić i u samo nekoliko napada odveo svoju momčad na plus sedam. Iskusni Slovenac već je do ulaska u odlučujućih deset minuta ubacio 26 poena, no kako nije imao pravu podršku suigrača, dobra rola Ahmeda i Allena, dovoljna za seriju Zadra 0-8, vratila je hrvatsku momčad u igru.

Uslijedila je igra koš-na-koš, pa se u posljednje četiri minute ušlo s otvorenim rezultatom (80-78), no na koncu je presudila veća individualna kvaliteta domaćina. Na pet poena Ede Murića nadovezala se nova trica Krušlina i Zadrani su završili na korak od ispadanja iz ABA lige.

Momčad Danijela Jusupa do kraja će vjerojatno morati slaviti u sva tri susreta, no pogled na raspored ne odaje nadu u sretan završetak.

Domaćine su do nove pobjede vodili Jaka Blažić i Flip Krušlin s 30, odnosno 14 poena, dok je najefikasniji u zadarskim redovima bio Ive Ivanov s 18 koševa.