Hrvatska
FOTO: Moderato "okrenuo" River, Vintage vratio staro dugovanje od Victorije. Slijede polufinala!

FOTO: Moderato "okrenuo" River, Vintage vratio staro dugovanje od Victorije. Slijede polufinala!

Autor: Saša Ćirić

Dosta je bilo rekreacije, ovo je sad ozbiljna igra!

Već u prvom krugu doigravanja Šibenske rekreativne košarkaške lige svjedočili smo brojnim preokretima i neizvjesnim završnicama. Četvrtfinalni par Vintage bar - CB Victoria nam je donio reprizu prošlosezonskog finala u kojem je slavila Victoria. Vintageovci su tražili revanš, ali prva utakmica nije išla po njihovom planu. Dobro otvaranje oslabljene Victorije (nisu igrali Marko Matulja i Hrvoje Gović) je imalo kao posljedicu 15 poena razlike u njihovu korist (31-46). Ipak, Vintage bar u drugom dijelu zonskom obranom natjerava protivnike na greške i promašaje, što je vodilo do brojnih polukontri i kontri. Jednom kad su došli do prednosti, nisu je više ispuštali. Kako se u četvrtfinalu i finalu igra po sistemu koš-razlike iz dvije utakmice, osjetili su u posljednjih deset minuta priliku za visokom pobjedom, što se na kraju i ostvarilo (88-68). Najzaslužniji za pobjedu Vintage bara bio je Ivan Cukrov, koji je još jednom podsjetio navijače zašto su mu nadjenuli nadimak svjetliji Anthony Davis. Cukrov je u pobjedu ugradio 25 poena, 12 skokova i četiri blokade, ali ne bi bilo pošteno zanemariti sjajne učinke Ivana Duvančića (23 poena, 7 skokova, 9 asistencija), Petra Maleša (21 poen, 9 skokova i 5 asistencija) i Tomislava Vučića (12 poena, 5 skokova, 5 ukradenih lopti). Desetkovanu Victoriju predvodili su Luka Mijalić (23 poena, 7 asistencija), Ante Pešić (15 poena, 7 skokova) i Marko Smolić (15 poena, 5 skokova).

Prva utakmica trećepostavljenog Moderato cantabilea i šestopostavljenog River banda je također bio manjkav. Moderatovci su mahom zbog ozljeda bili primorani igrati bez četiri igrača iz prve petorke (Ivan Berljafa, Zoran Huljev, Goran Zeljak i Roland Labor), a ni Glazbenici nisu bili u boljem stanju - nastupali su bez Ivana Blaće, Frane Mandića i Josipa Šarina. U takvoj igri bolje su se snašli Riverovci, koji su čvrstom obranom u početnoj fazi utakmice potpuno onemogućili protivnike u uspostavljanju bilo kakvog ritma. Već do poluvremena su otišli na dvoznamenkastu razliku, koja je do kraja rasla na konačnih +22 (46-68). Moderato cantabile je u ovoj utakmici pogodio tek jednu tricu iz 24 (!) pokušaja, pa u tom kontekstu ne čudi konačni rezultat. U redovima pobjedničke momčadi je na uobičajeno visokom nivou bio Kristijan Štrkalj (24 poena, 13 skokova), a dvoznamenkasti su bili i Luka Junaković (12 poena, 5 skokova), Ivan Spahija (11 poena, 5 skokova, 5 asistencija) te Luka Kovač (po 10 poena i skokova). Jedini igrač Moderata koji je odigrao na pristojnoj razini bio je Mate Zeljak (14 poena i 10 skokova), dok je mladi Luka Skorić ubacio 12, ali uz nevjerojatno loš šuterski dan (5-28 iz igre).

Victoria je u uzvratu imala plan snažnog pritiska na otvaranju, koje bi im donijelo desetak poena razlike i otvorenu utakmicu do kraja. Vintage se nije dao, pa je na poluvremenu bilo tek +5 za Victoriju (46-41). Gostima je takav scenarij poprilično odgovarao imajući u vidu veliku prednost iz prve utakmice. Početkom četvrte četvrtine je Victorija vezala nekoliko kvalitetnih napada, te u jednom trenutku imala +15 (79-64) i napad. Povratnik Matulja je promašio izrađeni šut za tri poena, a na drugoj strani se ukazuje šuterski raspoloženi Vučić, koji s nekoliko trica u nizu vraća svoju momčad u egal. Victoria je u završnici pokušala upisati počasnu pobjedu, ali im je tricom sa zvukom sirene to zadovoljstvo uskratio Maleš, te je utakmica završila neodlučenim rezultatom (91-91). Kod Vintagea je ovaj put junak utakmice zasluženo bio naočiti Vučić (24 poena, šut za tricu 5-7), a na visokoj razini bili su i rastezljivi Cukrov (22 poena, 13 skokova), iskusni Maleš (19 poena, 7 skokova, 9 asistencija) te lucidni Duvančić (11 asistencija). Usto, važan doprinos s klupe dao je snažni Jure Jukić (11 poena, 8 skokova). U Victorijinom oproštaju od sezone najbolji su bili Matulja (27 poena, 8 skokova), Pešić (26 poena, trica 6-7) i Mijalić (21 poen, 7 asistencija).

Uzvratna utakmica River banda i Moderato cantabilea bila je označena kao poprište mogućeg preokreta. Domaći su u ovoj utakmici mogli računati na Šarina, dok su Moderatovci u sastavu imali Huljeva i Berljafu. Glazbenici su ušli čvrsto u susret i nisu dozvolili protivnicima da se razigraju. Međutim, nakon izjednačene prve četvrtine, Moderato ubacuje u višu brzinu i počinje graditi prednost. Na krilima Huljeva, Skorića i Berljafe već do poluvremena dolaze do +15 (37-22), a u istom ritmu nastavljaju i u trećoj četvrtini, pa uoči posljednje dionice njihova prednost na trenutke iznosi i preko trideset poena. Situacija se komplicira nekoliko minuta prije kraja kada Riverovci dolaze do 23 poena zaostatka, ali nisu imali snage za novi povratak pa favorizirani Moderato slavi s visokih 74-46. Kod pobjednika je sve išlo kroz trojac Huljev (24 poena, 8 skokova), Skorić (17 poena, 10 skokova) i Berljafa (13 poena, 6 asistencija, 5 ukradenih lopti). Jedini dvoznamenkasti kod Rivera bili su Štrkalj (21 poen, 5 skokova) i Junaković (11 poena, 4 skoka).

Prve polufinalne utakmice su na rasporedu u nedjelju, a otvaraju Vintage bar i prvoplasirana momčad iz regularnog dijela prvenstva, KK 1990 predvođena strašnim Markom Brujom Brajkovićem. Istog dana u 21 sat na teren izlaze Moderato cantabile i VUŠ Enigma. U sastavu drugopostavljene momčadi se očekuje povratak Marka Sandrića, koji će biti značajno pojačanje pod košem Vušovaca.