Hrvatska
FOTO: Zagrebačko finale u Splitu - antiklimaks košarke?

FOTO: Zagrebačko finale u Splitu - antiklimaks košarke?

Nešto što je trebalo biti zadovoljstvo, pretvorilo se u mučenje. Klubovi su tu najmanje krivi.

Završnica Kupa Krešimira Ćosića je bila predstavljena kao što bi to i u svojoj ideji trebala biti - višednevni praznik košarke u kojem se najbolje hrvatske momčadi nalaze na istom mjestu i kroz međusobne (neizvjesne) dvoboje pred punim tribinama pokazuju svu ljepotu ove igre. No, ideje su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. 

Premda je Gorica u četvrtzavršnici gdješto iznenađujuće pobijedila Split, ni u slučaju da su Žuti došli do polufinala s Cedevitom, teško da bi u tom dijelu ždrijeba bilo većih dilema oko momčadi koja bi ušla u finale. Već u trenutku kad su ždrijebovne kuglice ponudile mogući polufinalni sraz Zadra i Cibone, moglo se pretpostaviti da će upravo susret u kojem se odlučuje o drugom finalistu ponuditi najveću dramu. 

Uistinu, tako je i bilo. Ante Nazor je, nakon povratka iz rezultatskog ambisa, u posljednjih trideset sekundi htio imati dva posjeda lopte. No, već u prvom pokušaju je pošlo po zlu, jer se Lovre Bašić okliznuo i ponudio na pladnju brzu kontru Ciboni. Nakon toga je Mario Little u drugom pokušaju s linije slobodnih bacanja bio isuviše domišljat, što je induciralo ziherašku sudačku odluku i propuštanje šanse za produžetkom.

Brzi format natjecanja ne dopušta duge periode žalovanja ili veselja, pa su se sudionici finala instantno okrenuli utakmici za pokal pobjednika Kupa.

Foto: Šime Zelić (basketball.hr)

Trener Cibone Ivan Velić se u pripremi finalne utakmice jednim dijelom osvrnuo i na polufinale:

- "Mislim da smo napravili jako dobar posao sa ulaskom u finale. Praktički smo odigrali utakmicu na gostujućem terenu, gdje je cijela dvorana navijala za Zadar. Što se tiče finalne utakmice nemamo nekih nepoznanica. Već smo igrali nekoliko ogleda ove sezone i motiva za pobjedu kod mojih igrača zasigurno neće nedostajati. Ono na čemu ću inzistirati je maksimalna koncentracija i borba za svaku loptu a hoće li nam to biti dovoljno za zaokružiti ovu splitsku priču trijumfom, ostaje nam za vidjeti."

Iskusno krilo Ivan Novačić je u koferu za Split zaboravilo bijelu zastavu.

- "Igramo protiv momčadi koja je favorit protiv nas i koja ima širinu u momčadi a i nisu se puno potrošili u Kupu. Mi smo malo potrošeni ali finale je jedna utakmica, može odlučiti jedna lopta. Malo smo i rasterećeni jer nemamo ulogu favorita i zbog čega možemo odigrati bez pritiska i uživati u finalu pa neka bolji pobijedi."

Foto: Šime Zelić (basketball.hr)

Novopridošli branič Roko Rogić se slaže sa svojim suigračem.

- "Dodatno nas je digla pobjeda protiv Zadra i smatram da posljednja utakmica s Cedevitom nije bila realan odnos snaga što ćemo sutra i pokazati. Znamo otkud nam prijeti najveća opasnost, pripremit ćemo se i dati sve od sebe da uzmemo Kup!"

Cedevitin strateg Slaven Rimac je odigrao puno ovakvih utakmica. Kako priprema svoju momčad?

- "Ponavlja se prošlogodišnje finale. Doduše, rosteri ekipa su drugačiji. Sigurno da su motivirani i oni mi. Iskreno se nadam dobroj utakmici i, ono što se kaže, neka pobijedi bolji."

Svjestan je da su velike šanse da u finalu ne bude puno gledatelja.

- "Sigurno da neće. Vjerojatno su svi očekivali da se možda umiješa Split ili da Zadar bude u finalu. Međutim, jednostavno je Cibona jučer bila bolja u jednoj stvarnoj dobroj atmosferi. Vjerojatno bi danas, da je Zadar prošao u finale, Gripe bile pune. Međutim, vidjet ćemo. Ja pozivam sve navijače da dođu na utakmicu. Nadam se da će se odazvati u što većem broju jer ipak mislim da bi finale Kupa trebalo izazvati interes i sigurno da igrači u takvim atmosferama igraju puno bolje, tako da još jednom apeliram na ljude koji vole košarku da dođu na finale."

Foto: Šime Zelić (basketball.hr)

Poput Velića, i Rimac se osvrnuo na minule međusobne utakmice. 

- "S obzirom da se radi o Kupu i da je to specifično natjecanje, gdje se nema prava na pogrešku, ja se uopće ne osvrćem na tu utakmicu. Pripremit ćemo se za ono što je Cibona igrala u zadnjih 15-20 dana, pogledati malo koji su im igrači u boljoj formi u zadnje vrijeme, tako bazirati pripremu i vidjet ćemo kako će to izgledati na utakmici."

Svoje mišljenje o finalnoj utakmici ponudio je i centar Karlo Žganec.

- "Možda je netko očekivao Zadar u finalu, ali mislim da je Cibona zasluženo ušla u finale. Čeka nas još jedan gradski derbi. Mi se međusobno jako dobro poznajemo. Idemo odigrati što bolju utakmicu i nadamo se najboljemu na kraju."

Amerikanac Justin Cobbs je prošle sezone u dresu Monaca osvojio natjecanje koje bi se moglo kolokvijalno nazvati Liga kupom. Sličan uspjeh mu se smiješi i u Hrvatskoj.

- "Mislim da će to biti intenzivna i uzbudljiva utakmica. Ovo nam je prilika da osvojimo trofej i da ostavimo svoj trag, tako da mislim da će biti uzbudljivo i veselim se prilici da osvojim trofej. Želimo naslov pobjednika Kupa ponovno donijeti u klub i doći do novog trofeja."

Foto: KK Cedevita

Profesionalac je, stanje na tribinama nije njegova preokupacija, već samo izvedba na terenu.

- "Cibona igra čvrsto, agresivno i motivirano. To je veliko rivalstvo. Riječ je o dvije momčadi iz istog grada, koje pokušavaju osvojiti trofej. Nema veze hoće li u dvorani biti 2.000, 5.000 ili nula ljudi, igrat ćemo jednako i pokušat ćemo odraditi posao."

Finalni susret Cibone i Cedevite počinje u 19 sati.