Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO/VIDEO: Veliki povratak u elitu preko Velike Britanije

FOTO/VIDEO: Veliki povratak u elitu preko Velike Britanije

Autor: Branko Tabak

Mlada reprezentacija Hrvatske je izborila povratak u Diviziju A Europskog prvenstva.

U polufinalu Divizije B Hrvati su bili bolji od Velike Britanije 72-79.

Bila je to izjednačena utakmica u kojoj su igrači Damira Rajkovića imali odlično otvaranje i zatvaranje. Povela je Hrvatska 2-9, pred kraj druge četvrtine imala i 10-18, no već u 14. minuti Britanci izjednačavanju (23-23), a u sljedećoj i preuzimaju vodstvo (26-25) koje nije prelazilo dva poena. Hrvatska se, srećom, brzo stabilizirala i na veliki odmor otišla s četiri poena viška (34-38), ponajviše zahvaljujući Ljubičiću i Kalajžiću.

Mate Kalajžić

Loše otvaranje drugog poluvremena u tren oka je kažnjeno. Britanci preuzimaju kontrolu igre i rezultata i stižu na +6 (47-41), a potom i na 55-48. Roko Badžim tricom smanjuje i pokreće novi nalet Hrvatske koja je nakon sedam povezanih poena Mate Kalajžića stigla na isteku 30. minute do izjednačenja (58-58).


Uslijedili su ključni trenuci utakmice. Badžim je pogodio tricu, pa dvicu, Barnjak tri slobodna bacanja te se Hrvati odvajaju na 60-68. Okovi su nestali, momčad razigrala i u dva navrata stigla i do +14. Britanci su na kraju slavljeničko raspoloženje Hrvata u samoj završnici iskoristili za kozmetički zahvat na rezultatu i konačnih 72-79.

Krešimir Ljubićić i Roko Badžim 

Kalajžić i Badžim su predvodili Hrvatsku s 18 poena, Krešimir Ljubičić i Josip Barnjak su ih postigli devet, odnosno sedam, mahom u ključnim trenucima utakmice. Za spomenuti je i 13 Ljubičićevih skokova te šest Kalajžićevih asistencija.

U Diviziju A plasirala se i domaćin Rumunjska koja je u drugom polufinalu bila bolja od Rusije 79-87. Sutra u 19:30 sati Rumunjska i Hrvatska igraju finale za prestiž dok će se Britanci i Rusi od 17.15 sati boriti za treće mjesto koje također vodi u Diviziju A.

Stručni stožer