Europa i Svijet
FOTO/VIDEO: "Žuti" krenuli silovito u novu sezonu

FOTO/VIDEO: "Žuti" krenuli silovito u novu sezonu

Autor: Teo Cilar

Košarkaši iz Vršca imali su "žute" minute u Splitu.

Košarkaši Splita otvorili su novu sezonu ABA 2 lige u zaista impresivnom stilu. Pobjedu su ostvarili već nakon prvog poluvremena kada su imali 29 poena prednosti. Odličnom timskom igrom došli su do prve pobjede rezultatom 87:69. 

Split-Vršac 87:69 (24:12, 26:9, 19:20, 18:28)


Splićani su od samog početka utakmice krenuli agresivno u obrani i natjerali goste na tri izgubljene lopte u nepune dvije početne minute utakmice. To je donijelo mnogo lakih poena za Split koji je utakmicu otvorio serijom 6:0. Prve poene u novoj sezoni ubacio je Michael Cobbins, Tomislav Gabrić nastavio je s dva pogođena bacanja, a Cobbins prvo krade loptu i atraktivnim zakucavanjem diže na gore spomenutih 6:0. 


Gostujući trener zvao je tada minutu odmora kako bi smirio svoje igrače, a odmah potom najbolji igrač vršačkog sastava danas, Nemanja Kapetanović postiže prve poene za svoju momčad, ali Gabrić tricom diže na 9:2. Gosti su se s dvije trice približili na samo minus jedan, a rezultatski su se držali samo do polovice četvrtine kada Split kreće u novu seriju 12:2 u kojoj su se istakli Mateo Kedžo i Pavle Marčinković. Splićani su nakon prvih deset minuta imali 12 poena prednosti.


"Žuti" su nastavili u istom ritmu kao što su i završili prvi period, serijom 9:0 (21:2 ako pridodamo i prvu četvrtinu) dolaze do vodstva 33:12. Nikola Silađi bio je taj koji je prekinuo seriju Splita pogođenom dvicom. Sve do tri minute do kraja prvog poluvremena i rezultata 39:19, Split je održavao dvadesetak poena prednosti, a onda serijom 11:2 na krilima Maura Veljačića i najboljeg igrača utakmice danas, Jamela Morrisa zaključuje prvo poluvrijeme za ogromnih 50:21. 

Split nije stao i nije se opustio te su i u drugo poluvrijeme krenuli dobro. Dvije trice je ubacio danas odlični Gabrić pa smo u tim trenucima došli i do prednosti Splita od 56:21, ali nije to bila najviša razlika na utakmici. Desilo se to nešto kasnije kada je Morris pogodio tricu za 64:28 sredinom treće četvrtine. Split je tu konačno stao s uništavanjem protivnika, a trener Vladimir Anzulović u tim je trenucima u igru stavio Ivana Omrčena, Josipa Jukića i Ivana Vrgoča. Gosti su to iskoristili i četvrtinu završili serijom 13:5 i malo smanjili visoku prednost koja je nakon trećeg perioda iznosila 28 poena prednosti. 

Strateg Splita krenuo je u posljednji period s ponajboljom petorkom koja je još jednom prebacila prednost preko 30 poena razlike (82:50) na nešto manje od sedam minuta do kraja utakmice. Tu su opet u igru ušli igrači koji su manje igrali danas, a Vršac to koristi i na kraju znantno smanjuje razliku za na kraju dobrih za njih, minus 18. 

Split je u ovom susretu imao čak petoricu dvoznamenkastih, a blizu s 8 poena bio je i Veljačić. Morris je zabio 21, Gabrić 14 (4/5 trica) uz 7 skokova i 3 asistencije, Marčinković je ubacio 13 uz 4 asistencije i 3 osvojene lopte, iskusni Kedžo stavio je 12 uz 3 skoka, a Cobbins 10 uz 3 asistencije i dvije osvojene lopte. Kod gostiju Kapetanović 14 uz 8 asistencija i 5 skokova. 

Split će u idućem kolu u Beograd, kod Dynamica. Oni su uz Split ostvarili najuvjerljiviju pobjedu u prvom kolu svladavši u gostima Zrinjski s uvjerljivih 50:73. Utakmica je na rasporedu u srijedu 03. listopada.