Europa i Svijet
Hrvatska
Gjergja doveo tri pojačanja i približio se zatvaranju rostera

Gjergja doveo tri pojačanja i približio se zatvaranju rostera

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski stručnjak i naredne će sezone voditi Oostende u belgijskom prvenstvu i košarkaškoj Ligi prvaka.

Trofejni hrvatski trener Dario Gjergja u tri je dana potvrdio tri pojačanja. Dva domaća, jedno strano. Prvi su za Oostende potpisali belgijski reprezentativci Elias Lasisi i Loic Schwartz.

Stariji iz dueta, Elias Lasisi, dugo je godina smatran jednim od većih talenata belgijske košarke. Karijeru je započeo u Leuven Bearsima iz rodnoga grada iz kojih je prije dvije godine prešao u Limburg. Iako je nastavio igrati u petorci, ni klub niti on nisu bili zadovoljni suradnjom i brzinom igračkog napretka pa je završetak prošle sezone odradio u francuskoj prvoj ligi u dresu Le Portela. Igrač koji na prvu ima sve što je potrebno za košarku: dobre fizičke predispozicije, precizan šut i razumijevanje igre u obrani prošle je sezone u ProA ligi zabijao 7.5 koševa uz 2.4 skoka i 1.1 asistenciju po susretu uz izvrsne postotke šuta te se nada da će naredne godine pod vodstvom Darija Gjergje ostvariti svoj puni potencijal. Ugovor je potpisan na dvije sezone, po formuli 1+1.


Godinu dana mlađi Loic Schwartz u dosadašnjoj je karijeri promijenio tri kluba, a u grad na sjeveru Belgije stiže iz Belgacom Spiroua. Belgijski je reprezentativac dugogodišnja želja hrvatskog trenera koju je uspio ispuniti nakon sezone stagnacije koja je srušila cijenu mladome vanjskom igraču. Kao i Lasisi, i Schwartz je igrač koji dolazi oživiti svoju karijeru u Oostende, a potpisao je trogodišnji ugovor u kojemu su prve dvije sezone garantirane.


Treće, možda i najveće pojačanje zemuničkog stručnjaka jest mladi Amerikanac Javon McCrea. Njujorčanin koji je završio sveučilište Buffalo tijekom svoje seniorske sezone bio je jedan od tek 20 igrača koji su bilježili dvostruko-dvocifreni prosjek u najjačoj amaterskoj ligi svijeta. Nakon što nije izabran na draftu preselio je u Njemačku u kojoj je igrao za Medi Bayreuth. Izvrsne igre donijele su mu transfer u francuski Nancy da bi sezonu završio u portorikanskom Cangrejeros de Santurceu. Lani je umalo potpisao za Charleroi, ali već potpisani ugovor nije dobio pravnu valjanost nakon što je igrač pao na medicinskom pregledu kod dvojice doktora koji su ocijenili da njegovo zdravstveno stanje u danom momentu nije optimalno za profesionalno bavljenje košarkom. Prošlu je sezonu odradio u Izraelu, u Maccabi Rishonu te je u 16 utakmica košarkaške Like prvaka prosječno zabijao 14.4 poena uz 7.3 skoka po susretu. Snažni centar koji bi u Oostendeu trebao zamijeniti Srbina Raška Katića potpisao je jednogodišnji ugovor s belgijskom momčadi.


Prije njih ugovore s aktualnim prvakom Belgije produžili su Dušan Đorđević, Jean Salumu i Jean-Marc Mwewa, te bi s spomenuti trojac, zajedno s novim akvizicijama te Vincentom Kestelootom, Nedimom Buzom i našim Lukom Kotruljom trebao činiti osnovu Gjergjine momčadi na koju će se vjerojatno nadograditi još pokoje pojačanje.