Hrvatska
Regija
FOTO: Gordić učvrstio prvo mjesto Budućnosti

FOTO: Gordić učvrstio prvo mjesto Budućnosti

Autor: Paulo Sarić

Domaćini su se bolje snašli u gustoj završnici i došli do svoje sedme pobjede.

Cedevita je u neizvjesnom susretu osmog kola Jadranske lige u Podgorici poražena od Budućnosti rezultatom 66-60. Utakmica je igrana u dvorani Verde, a obilježile su je čvrste obrane, posebno u drugom dijelu. Na koncu je junak domaćina bio bivši igrač Cedevite Nemanja Gordić koji je košem i dodatnim slobodnim bacanjem odveo Crnogorce na dva posjeda prednosti te izbacio iz susreta ponajboljeg igrača gostiju olakšavši svojoj momčadi put do pobjede.

Nakon dobrog otvaranja Cedevite, uslijedila je serija domaćina 8-0 u koju su trice ugradili Gibson i Šehović  kojom je Budućnost učas preokrenula zaostatak od četiri poena u istovjetnu prednost. Katić i Stipanović su zakratko vratili stari na početak, a onda je uslijedila nova serija Podgoričana, ovaj puta 9-2, kojom je i zaključena prve četvrtina. Starovlah je u prvom napadu druge dionice odveo svoju momčad na dvoznamenkastu prednost (26-16), a onda se Cedevita probudila. Raspucao se Kevin Murphy koji je povezao tri trice, pa su gosti napravili seriju 0-11 i prešli u vodstvo. Natjeralo je to trenera Aleksandra Džikića na minutu odmora koja je resetirala Budućnost, pa smo do kraja poluvremena gledali izjednačenu igru. Gordić je košem i dodatnim slobodnim bacanjem odveo crnogorski sastav na plus četiri (34-30), da bi Cedevita završila poluvrijeme mini serijom 0-5, pa se na odmor otišlo s minimalnom prednošću hrvatskog prvaka.

FOTO: KK Budućnost Voli

U istom se ritmu nastavilo i nakon povrataka iz svlačionica. Momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, no niti jedna nije uspijevala sagraditi prednost veću od četiri poena, koliko je Cedevita imala u 23. minuti nakon koša Chrisa Johsnona (38-42). Naglasak je bio na defanzivnom kraju terena pa je prilično neefikasna četvrtina završila s 13-12 za domaćine te se u posljednjih deset minuta ušlo s poravnatim rezultatom (47-47). Budućnost je posljednju dionicu otvorila serijom 5-0 što je naljutilo trenera Jurja Zdovca koji je ekspresno pozvao minutu odmora ne bi li konsolidirao svoju momčad. No, šok terapija nije bila uspješna. Roko Leni Ukić je pogodio jedno od dva slobodna bacanja, ali su Ivanović i Landry odgovorili mini-serijom 5-0 kojom je Budućnost došla do velikih plus devet (57-48).

FOTO: KK Budućnost Voli

S obzirom na mali broj koševa u drugome dijelu, bila je to razlika koja je  vrijedila – duplo. Odgovorila je Zdovčeva momčad s 0-6, prvenstveno zahvaljujući trici pod faulom Filipa Krušlina, da bi Barović koji napad poslije vratio svoju momčad na dva posjeda prednosti. Teško su padali poeni u samoj završnici. U obje se momčadi uvukla nervoza, a i obrane su bile na visokom nivou, pa se svijećom trebao tražiti igrač koji će povući svoju momčad do pobjede. U jednom je trenutku izgledalo da ga je Cedevita našla u Demetrisu Nicholsu koji je povezao pet koševa i primakao Vitamine na samo minus jedan (60-59), no već u idućoj obrani je napravio svoju petu osobnu pogrešku na Gordiću koji je zabio koš i realizirao dodatno slobodno bacanje što je, pokazat će se, prelomilo susret. Domaćini su do kraja s linije penala priveli utakmicu kraju i ostali na vrhu tablice.

Najefikasniji u crnogorskim redovima bio je Nemanja Gordić s 13 koševa, pet skokova i pet asistencija, dok je Filip Barović dodao 11 poena i devet skokova, koliko je ubacio i Kyle Gibson. Cedevitu je predvodio Filip Krušlin s 15 koševa, dok su po 11 dodali Nichols i Murphy.