Hrvatska
Grci idu na Olimpijske igre, Hrvatska je imala svoje prilike...

Grci idu na Olimpijske igre, Hrvatska je imala svoje prilike...

Pali u drugom poluvremenu

U finalnoj utakmici Olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Pireju hrvatska košarkaška reprezentacija je poražena od Grčke 69:80. Grčka je osigurala nastup na Olimpijskim igrama prvi puta nakon 2008. godine, a Hrvatska pokazala da je nijanse dijele od povratka na velika međunarodna natjecanja. Prva prilika za to je nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Josip Sesar je utakmicu otvorio s Mateom Drežnjakom uz očekivani ostatak petorke: Jaleen Smith, Mario Hezonja, Dario Šarić i Ivica Zubac.

Grci su od starta bili agresivni, no Hrvatska je strpljivo gradila svoje napade u kojima je Drežnjakova kreacija donijela najviše iznenađenja. Obrambena taktika pripremljena za Giannisa dobro je funkcionirala pa je brzo sjeo na klupu ne bi li se resetirao. Tek su dvije trice Nicka Calathesa prijetile da zapale atmosferu u Dvorani Mira mira i prijateljstva.

Nakon trice Darija Šarića Hrvatska je povela 18:14, no brzim je odgovorom s iste distance Georgios Papagiannis probudio Grke. Hrvatska je ipak sačuvala koncentraciju te nakon prve četvrtine imala jako dobar rezultata 22:22.

Grci nisu odustajali od vrlo agresivne obrane, izbornik Sesar je stoga posezao za osvježavanjem petorke. Tako su priliku dobili Toni Nakić, Dario Drežnjak, Filip Krušlin, Danko Branković i standardni starter Goran Filipović. Sve je izgledalo dobro dok domaćini nisu povezali dvije trice (Georgios Papagiannis i Vasileios Toliopoulos). U tren oka domaćini su bili na +8 (29:37). Bio je to znak da je vrijeme da se u igru vrate Dario Šarić, Mario Hezonja i Mateo Drežnjak koji zabija tricu pod prekršajem za brzinsko prepolovljavanje zaostatka (33:37). Na taj je način zaustavljen ozbiljniji bijeg protivnika, čemu je nakon četvrte trice Papagiannisa pridonio i Zubac košem uz realizaciju dodatnog bacanja. Mateo Drežnjak se nadovezao novom tricom iz istog kornera za potpuno približavanje Hrvatske (39:40). U završnici prvog poluvremena obrambena koncentracija je pala pa Grci preko Giannisa i Kostasa Papanikolaou ipak stvaraju solidnu zalihu za nastavak utakmice (39:45).

Unatoč dobroj hrvatskoj obrani, grčka prednost je na otvaranju drugog poluvremena porasla do +9 (41:50). Iscurila je jedna Smithova trica, isti je igrač promašio zicer, na drugoj strani padali su koševi koji nisu bili plod izrađenih napada. Ponovno je trica Matea Drežnjaka Hrvatima vratila nadu (48:52), no razigrao se Nick Calathes i Grci u 27. minuti stižu do dvoznamenkaste prednosti (50:60).

Pokušao je Sesar s Filipovićem umjesto Smitha, ušao je i Krušlin no grčki nalet je bilo sve teže zaustaviti pa je malo po malo zaostatak bio sve veći (50:64), da bi se u zadnju četvrtinu ušlo s grčkim vodstvom 53:66.

Zubac i Šarić polako su pokazivali znakove umora, izbornik Sesar je rotirao i tražio raspoloženu petorku jer unatoč velikom vodstvu Grčka nije izgledala nedohvatljivo. Propustili su domaćini velik broj prilika za zatvaranje utakmice pa je na pet minuta prije kraja razlika bila identična kao na kraju treće dionice (57:70).

Šarićeva trica za (60:70) unijela je malo nesigurnosti u redove domaćina. Nažalost, nije bilo dovoljno snage, mirnoće i preciznosti pa Papagiannis svojom petom tricom na isteku grčkog napada na 2:40 od kraja odveo domaćine na 62:75. Vremena za preokret bilo je premalo. Hezonja je uzvratio tricom, Zubac na minus 10 promašio ispod koša i tu je priči bio kraj.

Giannis Antetokounmpo s 23 poena i 8 skokova te Nick Calathes s 14 poena i 11 asistencija su predvodili Grke do pobjede. S 19 poena (pet trica) istaknuo se i Georgios Papagiannis. U hrvatskim redovima prednjačio je Ivica Zubac s 19 poena i 13 skokova. Double-double učinak je ostvario i Dario Šarić (14 poena, 12 skokova), dok su Mario Hezonja i Mateo Drežnjak postigli po 15 poena.

Ivica Zubac je uvršten u najbolju petorku atenskog turnira u kojoj su se još našli Nick Calathes i Giannis Antetokounmpo iz Grčke, Luka Dončić iz Slovenije i Chris Duarte iz Dominikanske Republike.