Europa i Svijet
Grčka tricama do klasika u osmini finala

Grčka tricama do klasika u osmini finala

Autor: Teo Cilar

Reprezentacija Grčke bila je uvjerljiva protiv Poljske u izravnom dvoboju za plasman u osminu finala.

Iako je krajnji rezultat i više nego uvjerljiv, Grčka je do pobjede došla puno teže nego izgleda. Poljska je prvu četvrtinu dobila s šest poena razlike, ali tricaški raspoložena Grčka danas, što nije baš uobičajeno za njih preokreće i na poluvrijeme odlazi s plus šest. Poljska je nastavila prijetiti i do kraja trećeg perioda smanjuje na minus tri. Na nepunih sedam minuta do kraja Poljska je još uvijek bila na minus tri, ali tada Nick Calathes pogađa tricu za 77:71. Poljska je na tri i pola minute do kraja bila na minus sedam i imala je napad koji nije iskoristila, a nakon toga tricama Kostasa Sloukasa i Calathesa Grčka bježi na dvoznamenkastu prednost i tu je priči bio kraj.

Nevjerojatnih 65 posto za tri poena Grčke što odavno nismo vidjeli (Sloukas 5/6, Calathes 4/7, ukupno 13/20) uništilo je Poljsku koja se kockala i ostavljala im otvorene šuteve, ali na njihovu žalost oni su danas ulazili. Grčka je slavila s 95:77, a Sloukas je ubacio 26 poena uz četiri skoka, a Calathes se zaustavio na 24 poena i odličnih 10 asistencija. 

Grčka se tako kao četvrta provukla u osminu finala gdje ih u klasiku dočekuje prvoplasirana Litva iz skupine B. Iako Grčka nije igrala uvjerljivo u skupini, svi znamo kako su opasni u knock-out fazi, posebno ako odigraju kao protiv Poljske.