Europa i Svijet
Hrvatska
Hoće li treće polufinale kadeta u nizu donijeti sreću? Provjerite na Arena Sportu

Hoće li treće polufinale kadeta u nizu donijeti sreću? Provjerite na Arena Sportu

Autor: HKS

Naramak zanimljivosti uoči polufinala protiv Francuske.

U16 reprezentacija je pobjedom protiv Litve osigurala polufinale, no kako je bilo prošlih godina i kakvi su ukupni pokazatelji ove godine?

U16 reprezentacija Hrvatske ima priliku izboriti se za medalju na Europskom prvenstvu, a bio bi to vrijedan dodatak srebru U20 reprezentacije. No, dok je U20 kategoriji to prva medalja s Europskih prvenstava uopće, kadeti su Hrvatskoj već donijeli tri zlata.

Na najviši podij su stali 1995. u Portugalu, 2010. u Crnoj Gori te 2011. u Češkoj. Ujedno, to su i jedine medalje pa stoga možemo s pravom reći da je U16 Hrvatska do sada osvajala samo zlata!

Ove godine se hrvatski reprezentativci nadaju trećoj sreći. Zašto? Ovo je treća sezona zaredom da su se kadeti plasirali u polufinale Europskog prvenstva, no 2016. i 2017. godine ostajali su na 4. mjestu. Prije dvije godine u polufinalu ih je izbacila turska reprezentacija, a ljetos je Turska jedina reprezentacija koja nas je porazila.

Kao i prošle godine, i ove nas u polufinalu dočekuje Francuska. Tada su naši kadeti izgubili 83:60, no u petak, 17.8. im se pruža nova prilika.

Po do sada pokazanom na prvenstvu, jedna od jačih strana naše reprezentacije je preciznost u šutu. Naime, prvi smo na ljestvici s 47.3% ubačenih koševa, dok je Francuska četvrta. Hrvatska je prva i po double-double učincima, ukupno ih je bilo 7 kroz turnir, a slijede nas Španjolska i Francuska.

No, po ukupnom broju koševa smo tek peti, dok Francuzi zauzimaju drugo mjesto, nakon Litve. Odlično nam idu i blokade, sa 6 blokova po utakmici drugi smo na ljestvici, iza Litve, dok je Francuska tek deseta.

Moćna Litva koju smo pobijedili u četvrtzavršnici prva je i po asistencijama, mi smo drugi s 19.2 asistencije po utakmici, a Francuska je sedma. Zanimljivost je da postoji i kategorija u kojoj smo šesnaesti, odnosno posljednji – sa samo 6.8 osvojenih lopti po utakmici.

 

U16-shoot1.jpg

 

Što se pojedinačnih uspjeha tiče, Roko Prkačin, Ivan Perasović i Boris Tišma zauzimaju 3., 4. i 5. mjesto na ljestvici ubačenih poena po utakmici, dok je Filip Paponja drugi u preciznosti šuta za 3 poena te s 5 asistencija po utakmici dijeli treće mjesto s Tomsom Skujom (Latvija). Unatoč ukupno niskom broju osvojenih lopti za Hrvatsku, individualno Paponja je u tom segmentu treći s 2.4 osvojene lopte po utakmici.

Boris Tišma je bio vrlo precizan u slobodnim bacanjima te zauzima treće mjesto, a Roko Prkačin s 10.2 skoka po utakmici dijeli treće mjesto s Andreasom Kalogirosom (Grčka) i Alperenom Sengunom (Turska). Roko je izuzetan i s blokadama te s 2.2 bloka po utakmici dijeli 2. mjesto s Giladom Levyjem (Izrael). Mladi Prkačin je drugi i po ukupnoj učinkovitosti s prosječnom valorizacijom 24 po utakmici, a bolji od njega je samo Usman Garuba Alari iz Španjolske.

Što se minuta provedenih u igri tiče, tu je prvi Ivan Perasović s 32.9 minute po utakmici, a Roko Prkačin i Boris Tišma su treći i četvrti.

Zaključno, i bez statistike sa sigurnošću možemo tvrditi da nas u petak, 17.8. u 18:15 čeka napet susret s Francuskom koji ne valja propustiti. Prijenos utakmice možete pratiti na ArenaSport 2.