Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvat preuzeo klupu litavskog prvoligaša

Hrvat preuzeo klupu litavskog prvoligaša

Autor: Branko Tabak

Veliki uspjeh Jurice Žuže.

Jurica Žuža je od danas prvi trener litavskog prvoligaša Neptunasa.

Riječ je o klubu koji je ušao u povijest kao momčad koja je u jednoj sezoni tri puta uspjela pobijediti Žalgirisa.

Žuža je, tada kao pomoćnik, bio zadužen za skauting. Koliko dobro je napravio svoj posao najbolji govori ukazano povjerenje poslodavaca.

Prisjetimo se, nakon igračke karijere koju je okončao u Lietkabelisu, Žuža je ostao raditi u istom klubu kao pomoćni trener Kazysu Maksvytisu. Radili su odličan posao pa je Maksvytisu stigao poziv od kluba podjednakih ambicija - Neptunasa. Pristao je i sa sobom poveo najbližeg suradnika - Žužu.

Odradili su jednu sezonu, a onda je Kazys dobio ponudu Parme iz Perma. Nakon trogodišnjeg zajedničkog rada u Lietkabelisu i Neptunasu na ovaj način razdvojeni su putevi Maksvytisa i Žuže. Zajedno su osvojili jedno srebro i dvije bronce. U zemlji u kojoj košarkaška abeceda počinje na slovo Ž (kao Žalgiris) to je fantastičan uspjeh. Ž kao Žuža je dobio novog šefa, dugogodišnjeg pomoćnika u prvoj momčadi Neptunasa Tomasa Rinkeviciusa.

Rezultati i igra nisu zadovoljili poslodavce pa je Tomas nedavno smijenjen, a na njegovo mjesto postavljen je mladi hrvatski stručnjak.

Žuža će samostalni trenerski debi imati u subotu u domaćoj utakmici protiv Juventusa. Na tablici Juventus je četvrti s 13 pobjeda i 8 poraza. Neptunas je peti s 11 pobjeda i 9 poraza.

Litavska liga broji deset klubova, igra se četverokružno. U doigravanje ide osam momčadi, a nitko ne ispada.