Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska je u polufinalu - Italija je pala u posljednjih deset minuta!

Hrvatska je u polufinalu - Italija je pala u posljednjih deset minuta!

Autor: Saša Ćirić

Peta utakmica, peta pobjeda.

Još jedna pobjeda! Nakon Francuske, Španjolske i Ukrajine u skupini, pa Velike Britanije u osmini finala, pala je i jako dobra Italija u četvrtfinalu. Radi se o momčadi koja je za svega pola koša izgubila u dvoboju za prvo mjesto u skupini D, pa je bilo jasno da ovoj utakmici moramo pristupiti maksimalno ozbiljno i angažirano.

Utakmicu su bolje otvorili Talijani. Nakon nešto više od dvije minute igre je Alessandro Pajola polaganjem iz kontre odveo Azzure na +5 (2-7). Međutim, Toni Perković uskoro uzvraća istom mjerom, te na taj način budi našu momčad iz blage letargije koju smo osjećali na početku. Tommaso Oxilia na 6:50 postiže deveti poen za Italiju, nakon čega su hrvatski reprezentativci pojačali igru u obrani. Uslijedila je naša serija od 12-0 (16-9) koju je zaključio Karlo Uljarević dvije minute prije isteka prvog perioda. Talijani su zakucavanjem Gugielma Carusa u idućoj akciji prekinuli post dug pet minuta. Kraj četvrtine je pripao Domagoju Proleti, koji je postigao sedam poena te nas odveo na dvoznamenkastu prednost (23-13).

Druga četvrtina pokazuje da nisu ni Talijani došli bez plana. Počeli su se bolje kretati u napadu, pojačali protok lopte, i to je rezultiralo serijom 6-0 u prvih minutu i pol igre u drugoj dionici. Natjeralo je to Damira Rajkovića na minutu odmora, nakon koje Proleta pogađa još jednu tricu iz pick´n´popa za 26-19. Ipak, ta akcija je labuđi pjev naših, osobito kada minutu kasnije Mateo Čolak radi nes(p)retnu nesportsku pogrešku na Davideu Morettiju. Potonji pogađa oba bacanja, a iz dodatnog napada Oxilia pogađa za minimalan zaostatak (26-25). Šest minuta prije kraja druge četvrtine Talijani se nakon zakucavanja Andree Mezzanottea vraćaju u rezultatski plus (28-29). Slijedi razdoblje rastrgane igre u kojoj naši mladići imaju problema s kreacijom, što rezultira tehničkim pogreškama. Igra se koš za koš, a Talijani se novim bacanjima Morettija odvajaju na +5 (32-37) dvije i pol minute prije poluvremena. Mate Kalajžić prekida naš post dvije minute prije kraja, a u sljedećem napadu uzvraća Alessandro Simioni s vrha reketa. Kalajžić s druge strane iznuđuje prekršaj nakon kojeg pogađa prvo bacanje, a iz promašaja drugog Talijani šalju brzu kontru za lako polaganje Pajole za 35-41. Ipak, uspijevamo u posljednjoj minuti doći do izjednačenja, prvo sretnom tricom Perkovića, a nakon toga i Tonija Nakića s istekom vremena. Na poluvrijeme se ide s rezultatom 41-41.

Treća četvrtina ima rezultatsku neizvjesnost kao lajtmotiv. Izuzev početka perioda, u kojem su Talijani poveli s četiri poena prednosti (41-45), niti u jednom trenutku razlika za bilo koju od dvije momčadi nije iznosila više od tri poena. U posljednjih deset minuta se ulazi s prednošću Talijana od dva poena (56-58). Bilo je to teško razdoblje za naše dečke, jer su teško dolazili do prilika za koš, pa je trebalo nešto mijenjati u igri. U prvoj akciji Kalajžić završava na podu nakon prečvrstog bloka talijanskog centra, pa se u igru vraća Uljarević. Još uvijek se borimo sa šutom i ritmom u napadu, ali imamo sreće da ni Talijani ne briljiraju u tom dijelu. Nervozna i rastrgana igra traje dobre četiri minute; nakon trice Davidea Denegrija za minimalnu prednost Italije (62-63) polako počinjemo preuzimati konce. Pogađaju Nakić i Perković, pa serijom 8-0 ulazimo s prednošću od sedam poena (70-63) u završne tri minute utakmice. Slijedi još jedno razdoblje napadački loše igre s obje strane, a minutu i pol prije kraja Josip Barnjak pogađa dva slobodna bacanja za odlazak na sigurnih +9. No, već u sljedećem napadu Talijana Kalajžić neoprezno faulira Denegrija na trici, koji pogađa sva tri bacanja i daje malo nade svojoj momčadi. Na nesreću za Talijane, naši mladići su u završnici sigurni s linije slobodnih bacanja i sigurno privode utakmicu kraju. Konačnih 79-68 šalje Hrvatsku u borbu za medalje, u kojoj ćemo protivnika u polufinalu doznati kasnije večeras. U 20:15 je počela utakmica Turske i Njemačke, a pobjednik tog dvoboja će nam se suprotstaviti u polufinalu koje je na rasporedu 21. srpnja u 18:00.

Hrvatsku je ponovno predvodio Toni Perković (14 poena, 5 skokova), a dobra šuterska rola Domagoja Prolete ga je učinila drugim najefikasnijim našim igračem (12 poena za nepunih 10 minuta igre, 3-3 za dva, 2-2 za tri). Kod Talijana najefikasniji Oxilia (14 poena, 8 skokova) i Moretti (13).