Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Hrvatska nesretno ispala u grupi

Hrvatska nesretno ispala u grupi

Autor: Paulo Sarić

Pobjednici turnira su aktualni svjetski prvaci Srbi i Ruskinje.

Jučer su završene kvalifikacije za FIBA Europe Cup u basketu koji će se od 7. do 9. srpnja održati u Amsterdamu. Tri dana nakon završetka Svjetskog prvenstva u Nantesu, u Poitiersu je održan kvalifikacijski turnir za Europe Cup u košarci 3 na 3. Pobjednici su ponovno bili isti – Srbija u muškoj i Rusija u ženskoj konkurenciji.

Hrvatsku su u Francuskoj predstavljali Splićani Duje Kaliterna, Hrvoje Marin, Toni Mindoljević i Duje Škaro koji su nesretno ispali u grupi u kojoj su bili s dvojicom kasnijih polufinalista Mađarskom i Nizozemskom. Sve tri ekipe su skupinu B završile sa po jednom pobjedom i jednim porazom, a u tom slučaju se momčadi rangiraju po broju postignutih poena. Nizozemci su sa 17.5 koševa po susretu zauzeli prvo mjesto, dok su na drugome bili izjednačeni Hrvatska i Mađarska. No, dalje su prošli Mađari zahvaljujući sustavu koji nagrađuje više rangirane nositelje uoči turnira, a tu su naši sjeveri susjedi bili peti, dok je Hrvatska bila postavljena za devetog nositelja.

Muški turnir je lakoćom osvojila Srbija koja je u finalu svladala domaćina rezultatom 22-11 zahvaljujući izvrsnim predstavama najboljeg basketaša na svijetu Dušana Domovića Buluta koji je ujedno bio i najbolji strijelac turnira. Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Rusija svladavši Španjolke rezultatom 18-15.

Ukupno 11 timova je čekiralo kartu za Amsterdam, šest u ženskoj i pet u muškoj konkurenciji. U konkurenciji ljepšeg spola, uz Ruskinje, u Nizozemsku će putovati Čehinje, Irkinje, Srpkinje, Francuskinje i Španjolske, dok su kod muškaraca, uz Srbe, put u Veneciju sjevera osigurali Mađari, Francuzi, Turci i Švicarci.