Europa i Svijet
Hrvatska saznala protivnike i raspored kvalifikacija za EuroBasket

Hrvatska saznala protivnike i raspored kvalifikacija za EuroBasket

Autor: Branko Tabak

Iz kvalifikacijskih skupina od četiri momčadi, na EuroBasket idu čak tri reprezentacije.

Reprezentacija Hrvatske je u kvalifikacijama za EuroBasket 2021. godine koji se igra u Italiji, Njemačkoj, Češkoj i Gruziji smještena u D skupinu gdje će joj protivnici biti Turska, Švedska i stari znanac Nizozemska. 

Kvalifikacije su bitno drugačije nego one za svjetsko prvenstvo, ali i kraće. To znači da nema križanja skupina nego samo trebamo odigrati po dvije utakmice sa svakom reprezentacijom iz naše skupine. Nakon odigranih šest kola, najbolje tri reprezentacije plasirat će se na EuroBasket 2021. Nadamo se kako će ove kvalifikacije proći puno bezbolnije za naše košarkaše te kako neće podcijeniti niti jednu reprezentaciju, dobra škola bile su nam kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Ono što je zanimljivo u ovim kvalifikacijama, kako će sve zemlje domaćini EuroBasketa 2021. igrati i kvalifikacije, ali će bez obzira na rezultat, znači budu li i zadnji u skupini, zaigrati na smotri najboljih europskih momčadi. Iz tih skupina dalje će uz domaćine natjecanja ići po dvije najbolje reprezentacije. Ukupno će se iz osam kvalifikacijskih skupina na EuroBasket 2021. plasirati 24 reprezentacije. 

Utakmice se igraju u veljači i studenom 2020. godine, a posljednja dva kola na rasporedu će biti u veljači 2021. godine. 

Raspored kvalifikacijskih utakmica Hrvatske:

  • 21. veljače 2020. Hrvatska – Švedska
  • 24. veljače 2020. Nizozemska – Hrvatska
  • 26. studenog 2020. Hrvatska – Turska
  • 29. studenog 2020. Švedska – Hrvatska
  • 19. veljače 2021. Hrvatska – Nizozemska
  • 22. veljače 2021. Turska – Hrvatska


Kvalifikacijske skupine za EuroBasket 2021.