Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska U18 reprezentacija izgubila od Njemačke u osmini finala - čeka nas borba za opstanak!

Hrvatska U18 reprezentacija izgubila od Njemačke u osmini finala - čeka nas borba za opstanak!

Autor: Saša Ćirić

Zulini mladići neće imati priliku približiti se uspjehu Rajkovićevih.

Košarka je tako lijep i tako proklet sport zbog svoje prirode da u kratkom vremenu jednu momčad vine u nebesa, ili pak baci u ponor. Hrvatska U18 reprezentacija je otvorila natjecanje na najbolji mogući način, pobjedom protiv domaćina natjecanja, Latvije. U drugom kolu smo izgubili od Italije, ali razloga za paniku još nije bilo. Bili smo gospodari vlastite sudbine, i pobjedom u završnom susretu s Grčkom smo mogli i do prve pozicije. Međutim, u petoj minuti druge četvrtine su naši dečki zaostajali čak 23 poena (13-36), a Grci su izgledali poput vanzemaljaca. Ipak, pronalaze snagu i vraćaju se u utakmicu. I, kao što smo već bezbroj puta dosad mogli vidjeti u utakmicama naših reprezentacija (ali i klubova), ona jedna prokleta lopta uvijek presudi. Nesretni Jure Planinić je kod rezultata 65-67 prvo promašio zicer za izjednačenje, a u povratku u obranu je kod preuzimanja napravio nes(p)retan prekršaj na Rogkavopoulosu koji je pogodio nemoguć šut... i ostalo je povijest. Grčka je zauzela drugu poziciju u skupini, a nas gurnula na četvrtu. To nam je kao nagradu donijelo prvoplasiranog iz B skupine, Njemačku. Zanimljivo, kako smo nakon uvodne pobjede mi završili na posljednjem mjestu svoje skupine, a Latvijci nakon tog poraza na prvom, tako su i Nijemci nakon poraza od Turske u prvom kolu pobjedama u preostala dva dvoboja zasjeli na vrh svoje skupine, dok su Turci završili kao posljednji.

Prva četvrtina je dala nagovijestiti kako će izgledati cijela utakmica. Čvrste obrane, rastrgana igra s puno prekršaja... napadački smo se oslobodili tek koncem perioda, kada je Filip Vujičić s dva uzastopna ubačaja pokazao da će biti raspoložen u današnjem susretu. Košem Planinića s istekom vremena odlazimo na prvi odmor s -2 (16-14).

Druga dionica počinje jako loše po našu momčad. Nijemci otvaraju s dvije uzastopne trice Tima Lanmullera, nakon kojih odlaze na +8 (22-14). Vladimir Anzulović zove brzu minutu odmora, nakon koje dizelaški hvatamo radnu temperaturu. Trebalo je nekoliko minuta da se pronađe prava kemija na terenu, a to se dogodilo u posljednje tri minute prvog poluvremena, što je bilo naše najbolje razdoblje na utakmici. Nakon što su Nijemci još jednom otišli na osam poena prednosti (31-23), Zula zove novi time-out, koji se ovaj put prima na igrače i slijedi furiozna završnica naših momaka, koji serijom 9-0 završavaju poluvrijeme s minimalnom prednošću u našu korist (31-32). 

Dobro smo otvorili drugo poluvrijeme. U prvom napadu Kruno Macner pogađa tricu za našu, pokazat će se, najvišu prednost na utakmici (31-35). No, umjesto da u tim trenucima iskoristimo momentum i prelomimo utakmicu u svoju korist, praznim hodom u naredne tri minute ostavljamo šansu Nijemcima da ostanu u utakmici. Jason George je postigao posljednje koševe za Nijemce u prvom poluvremenu (tricu), ali i prve u drugom (još jednu tricu), te se konsolidiraju u narednim minutama. Slijedi još jedno razdoblje šahovskog nadmudrivanja dvojice izbornika, u kojem se Nijemci preko linije slobodnih bacanja iz egala (40-40) odvajaju na +6 u završnici četvrtine. Mladić ne baš karakteristično njemačkog imena, Matthew Meredith, pogađa tricu za 49-41, ali Luka Šamanić uzvraća istom mjerom za koliko-toliko pristojan rezultat na ulazu u završnih deset minuta utakmice (49-44). 

Kao i u trećem periodu, i u završnih deset minuta smo svoju priliku propustili u prve tri minute. Nijemci su promašivali šuteve, griješili, ali mi nikako nismo mogli to kapitalizirati i približiti se. Kao rezultat toga došla je serija 8-0 Njemačke, kojom su od rezultata 51-45 otišli na 59-45 nešto manje od šest minuta prije kraja utakmice. Snage za novi povratak nismo imali, a razlika je uz manje varijacije do kraja ostala na istoj razini. Konačnih 73-60 naše mladiće šalje u borbu za pozicije 9-16, a prvi protivnik će nam biti Ukrajina, koja je teško stradala od reprezentacije Srbije (121-49). Naši suparnici iz osmine, Nijemci, će imati težak zadatak protiv razigranih Srba, ali da ništa nije nemoguće pokazuju mladi Crnogorci. Oni su kao četvrtoplasirana momčad skupine D izbacili prvoplasiranog iz skupine C, Španjolce, te sad idu u borbu za medalje. Da je bilo malo više sreće, tamo su mogli biti i naši dečki u istom takvom scenariju. Ali, ta jedna lopta...

Statistika utakmice

U ovoj teškoj utakmici najbolju individualnu partiju je pružio naš Vujičić, koji je uz 15 poena imao i 8 skokova te 4 ukradene lopte. Jan Palokaj mu je pružao podršku s 13 poena, 4 skoka i 5 asistencija. Naš nominalno najbolji igrač Šamanić će sigurno htjeti zaboraviti ovu partiju. Premda je postigao pristojnih 12 poena, za to mu je trebalo čak 16 lopti (2-10 za dva, 1-6 za tri), a ulovio je samo dva skoka.

Kod Njemačke se svaki igrač koji je stupio na parket upisao u listu strijelaca, a predvodio ih je Meredith s 11 poena, a 10 je dodao Jonas Matisseck.