Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska zaustavila i Grčku

Hrvatska zaustavila i Grčku

Autor: Branko Tabak

Izgleda uvjerljivo, ali bilo je čupavo...

U drugom nastupu na pripremnom turnira ženskih reprezentacija u Splita Hrvatska je na Gripama pobijedila Grčku 61-41.

S dvije pobjede izabranice Stipe Bralića su osvojile prvo mjesto, druge je pripalo Slovakinjama (1-1), a posljednje Grčkoj koja je upisala dva poraza.

Grkinje su utakmicu otvorile agresivno te nakon dva propuštena napada Hrvatske povele 0-4.

Imale su gošće dominaciju pod koševima, ali i nedovoljno preciznosti u šutu pa su se izabranice Stipe Bralića vrlo brzo našle u vodstvu. (7-6). Uz razigranu Andrijanu Cvitković, nekoliko ubačaja s vanjskih pozicija uključujući i tricu Nine Premasunac u samoj završnici četvrtine Hrvatska je nakon prvih 10 minuta imala prednost 19-10.

Karla Erjavec i Klaudia Periša tricama su na otvaranju druge dionice Hrvatsku odvele do 25-12, a Matea Tadić pogođenim bacanjem do najveće prednosti (26-12). Vrlo borbena i motivirana Grčka ne dopušta da se u tim trenucima utakmica prelomi, snažno pritišće i dolazi do zaostatka od samo šest poena (27-21). Do velikog odmora Hrvatska preko Cvitković (2) i Premasunac (4 poena) ponovno bježi na dvoznamenkastu prednost (33-22).

U trećoj četvrtini Hrvatska je upala u crnu rupu. Sa samom jednim ubačajem iz igre za pet minuta igre i s velikim brojem pogrešaka naše su djevojke vratile Grkinje u egal. Opasno su gošće zapuhale u vrat, stigle do 36-32, ali se i ispuhale. Prvo su u završnice četvrtine Premasunac i Ivana Dojkić osigurale mirniji ulazak u posljednju dionicu (42-34), a onda Lea Miletić s pet (trica, dva bacanja) i Karla Erjavec s četiri poena (trica, bacanje) dovele Hrvatsku na sigurnu stazu koja vodi prema pobjedi (51-34).Do kraja susreta prenost je narasla narasla na okruglih +20 (61-41).

Unatoč lošoj napadačkoj igri obiju ekipa i postotke šuta ispred 30 posto (Hrvatska 28, Grčka 26) bila je to zanimljiva košarkaška predstava nakon koje će izbornik Bralić imati bolji uvid na koji način ekipu dovesti u optimalnu formu do 17. lipnja i početka Eurobasketa.

KOMPLETA STATISTIKA