Europa i Svijet
Hrvatska
I muška i ženska reprezentacija ostale u igri za EP. Izbornik Harapin poručio: Uvjeren sam u ostvarenje cilja

I muška i ženska reprezentacija ostale u igri za EP. Izbornik Harapin poručio: Uvjeren sam u ostvarenje cilja

Autor: Branko Tabak Photo: FIBA

Kvalifikacije u Rumunjskoj

Muška 3×3 reprezentacija se plasirala u četvrtfinale kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo

Hrvati su u subotu u rumunjskoj Constanti u prvom susretu skupine A poraženi od Belgije 7-10, da bi u ključnom susretu koji vodi u nokaut fazu natjecanja bili bolji od Estonije 14-13.

Tri prvoplasirane ekipe s turnira (od ukupno 11) izborit će mjesto na Europskom prvenstvu koje će se u rujnu odigrati u Izraelu.

‘Protiv Belgije, četvrte ekipe s Olimpijskih igara smo igrali tvrd i čvrst basket u kojem su se oni bolji snašli te spretnije i sretnije pobijedili. Protiv mlade i potentne ekipe Estonije igralo se neizvjesno do samog kraja, srećom mi smo slavili, prošli smo skupinu i spremamo se dalje za četvrtfinale’, rekao je nakon današnjih utakmica Željko Jović uz kojeg hrvatsku reprezentaciju čine Ivan Rašetina, Jure Gunjina i Stipe Krstanović.

Ženska reprezentacija nakon prvog dana ima jedan poraz i jednu pobjedu. Nakon poraza u prvom susretu od Estonije 6-14, Hrvatska je nadigrala domaćina Rumunjsku 16-11 te će u sutrašnjim utakmicama protiv Slovenije (10:10 sati) i  Italije (15:25 sati) tražiti put prema četvrtfinalu.

‘Nismo zadovoljne ishodom prve utakmice niti pokazanim na terenu. To smo stavile po strani, bodrile smo jedna drugu i pokazale pravo lice u drugoj utakmicu u kojoj smo pobijedile domaćina Rumunjsku. Sve je ovo jedno veliko iskustvo, kroz svaku utakmicu rastemo. Nadam se da ćemo to pokazati i u nedjelju kada je za nas veliki dan koji nam nudi mogućnost plasmana na Europsko prvenstvo’, rekla je naša reprezentativka Lea Miletić.

U ženskoj kategoriji igra se u dvije skupine po pet ekipa. Pobjednice skupina osvajaju direktan plasman na Europsko prvenstvo, dok drugoplasirane igraju za treću ulaznicu na EP.

Ženska 3×3 reprezentacija nastupa u sastavu Lea Miletić, Josipa Pavić, Lana Pačkovski i Josipa Silov.

Izbornik reprezentacija je Damir Harapin, a u stožeru je i koordinator za 3×3 košarku Hrvoje Marin.

‘Nakon prvog dana natjecanja možemo biti poprilično zadovoljni iako smo imali polovičan uspjeh što se rezultata tiče. Naime, ostvarili smo što smo htjeli, a to je da u drugi dan natjecanja uđemo sa šansom za plasman na EP. Muška ekipa je protiv Belgije u susret ušla s evidentnim grčom i unatoč tome bila u igri za pobjedu do kraja utakmice. Izgubiti tri razlike od jedne takve reprezentacije je respektabilno. Protiv Estonije smo bili na zavidnoj energetskoj razini te izborili pobjedu koja nas je odvela u četvrtfinale. I kod djevojaka se vidjela nervoza u prvoj utakmici što je pokazao i konačni rezultat, ali u drugoj protiv Rumunjske sve se otvorilo, djevojke su pokazale zavidnu razinu kvalitete što nam je donijelo pobjedu i ostavilo nas u igri za plasman dalje. U nedjelju nas čekaju izlučne utakmice. Spremni smo. Iako ovakav oblik natjecanja donosi određene zamke uvjereni smo da ćemo mi ih preskočiti i ostvariti toliko željeni cilj’, prokomentirao je subotnje susrete izbornik Harapin.