Hrvatska
Ivanov i Trninić će raditi s omladinskim pogonom KK Zadar

Ivanov i Trninić će raditi s omladinskim pogonom KK Zadar

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Stigla i dva mlada talentirana igrača

Voditelj omladinskog pogona KK Zadar Rajko Vidaković odabrao je stručni stožer koji će u sljedećoj sezoni brinuti o mladim selekcijama. Juniorsku selekciju uz Roka Jurlinu vodit će nekadašnji kapetan Zadra i „friški“ umirovljenik Ive Ivanov, kadete će preuzeti talentirani stručnjak i doktor znanosti Marko Trninić, inače sin proslavljenog košarkaškog stručnjaka Slavka Trninića, uz kojega ostaje Jakov Borčić. Pretkadete će voditi Ivan Bais i Petar Popović, a kondicijski trener cijelog omladinskog pogona bit će Mario Mandir.

Uz dvojicu novih trenera došlo je i nekoliko mladih igrača, ali prvo o stručnjacima:

- Najprije bih htio zahvaliti našim bivšim trenerima Marku Selinu, Toniju Matešiću i Toniju Vidaiću koji više nisu s nama, nakon što su svih ovih godina davali košarci i KK Zadru veliki dio sebe, iako im se često to nije proporcionalno vraćalo. Ali kad se nešto radi više iz ljubavi nego iz obaveze onda se ponekad povrat mjeri nekom drugom skalom, koja je vjerujem ipak bila ispunjena mnogim lijepim stvarima. Želim im svima sreću u nastavku njihovih karijera s nadom da će se jednom vratiti u svoj klub. Također želim i svim igračima koji su otišli svu sreću te dobre i uspješne sezone. Neka se sjećaju odakle su krenuli te da se jednom neki i vrate te pruže i Zadru dio svojih najboljih godina, kaže Vidaković.

Kako bi se zadržao kvalitetan rad koji je rezultirao uspjesima mlađih selekcija dovedena su dva nova trenera, spomenuti Trninić i Ivanov. Marko Trninić jedan je od najtalentiranijih, a definitivno i najškolovanijih hrvatskih trenera. Uz titulu doktora znanosti, u svojoj mladoj, a već bogatoj trenerskoj biografiji dva puta je bio juniorski prvak Hrvatske s Cedevitom, seniore Cedevite uveo je u najviši rang hrvatske košarke, vodio je Alkar u HT Premier ligi te zadnju godinu bio voditelj omladinskog pogona Cibone. Također je individualno radio s vrhunskim NBA i euroligaškim igračima. S Markom je dogovoreno da preuzme izrazito bitnu funkciju trenera kadetske selekcije KK Zadra.

Marko Trninić - Foto: KK Cibona 


Drugi je Ive Ivanov, o čijim rezultatima, radnim navikama i profesionalizmu ne treba previše pričati. Bivši kapetan Zadra nedavno je završio svoju uspješnu igračku karijeru te se okrenuo trenerskom pozivu.

- Njegova i naša želja je da svoju, vjerujemo jednako uspješnu, trenersku karijeru započne u Zadru gdje će svoje veliko iskustvo i znanje prenositi našim juniorima te ih pripremati za lakši prijelaz iz juniorske u seniorsku košarku, naglašava Vidaković.

Što se tiče igračkih pojačanja, Zadru se priključio 15-godišnji Filip Crnković iz Ludbrega. Rođen je 2008. godine, aktualni je član U15 reprezentacije Hrvatske i lanjski prvi strijelac Jedinstvene predkadetske lige. Visok je 187 cm, igra na poziciji beka šutera i ulazno je kadetsko godište. Krasi ga odličan šut za tri poena i visoko samopouzdanje u završnici utakmice.

Iz Dubrovnika stiže najveći talent ovog kluba Luka Gulan. Rođen je 2007. godine, visok je 195 cm. Ima nevjerojatan rasponon ruku od skoro 210 cm, a igra na sve tri vanjske pozicije. Lani je odveo svoju ekipu do naslova pobjednika Kupa regija Hrvatske te je bio jedan od najboljih igrača lige. Luka je izlazno kadetsko godište, krasi ga odličan pregled igre, smisao za asistenciju te posvećenost košarci.

- Njih dvojica će biti važni članovi naše kadetske selekcije, a moram naglasiti da smo u pregovorima s još nekoliko talentiranih mladih igrača, reprezentativaca. Moja vizija je da kontinuiranim skautingom mladih igrača u okolini konstantno pratimo i dovodimo zanimljive i karakterne igrače koji ne moraju nužno biti izvanserijskog talenta, ali koji mogu postati dobri klupski igrači te ih sa ovakvim stručnim stožerom omladinskog pogona,  sastavljenim od premijerligaških trenera, reprezentativnih trenera, bivših vrhunskih seniorskih igrača, bivše kondicijske i liječničke službe prve ekipe, koji svi redom imaju ogromno iskustvo u radu sa seniorima, jednako kao i s mladima, ali koji su iznad svega veoma karakterni ljudi koji razumiju što je vrhunski sport, pripremiti što kvalitetnije za seniorsku košarku. Kako tehnički, taktički i fizički, tako i mentalno, emocijski pa sve do razvijanja određenih potrebnih vrlina poput samopouzdanja, strpljenja, odgovornosti i vizije vlastite karijere, zaključuje Vidaković.