Intervjui
Iznimno je teška borba sa globalno popularnim nogometom i nacionalno popularnim rukometom

Iznimno je teška borba sa globalno popularnim nogometom i nacionalno popularnim rukometom

Ivan Valić: U Sisku tu bitku ne gubimo

Na prisilnom odmoru su i sve selekcije KK Sisak. Sportski direktor i prvi operativac kluba Ivan Vanić predočio nam je rezime sezone, a razgovarali smo i o aktivnostima kluba koji sve bolje radi s mlađim kategorijama što se posebno vidjelo i ove sezone.

- Seniorskim dijelom sezone smo zadovoljni. Iako je bilo upitno hoćemo li nastupiti s obzirom na mali broj klubova u Trećoj ligi i čudan sistem natjecanja nismo htjeli prekidati kontinuitet nastupa zbog bojazni da u kasnijim sezonama ne budemo u mogućnosti ponovno okupiti momčad. Na zimsku stanku smo otišli sa vodećeg mjesta, a u trenutku prekida prvenstva smo bili na trećem mjestu sa dvije pobjede iza vodeće Duge Rese i pobjedom iza drugoplasiranog Ogulina te nas je realno čekala borba za drugo mjesto. Izuzetno smo ponosni na rezultate pretkadeta koji su odličnim nastupima kroz kvalifikacije i Prvu ligu došli do jedinstvene Pretkadetske lige i zauzeli mjesto među 12 najboljih momčadi države, a glavnina tog sastava iznijela je i kadetsko natjecanje. Juniori i druga pretkadetska momčad, kao i pretkadetkinje tek su počeli sa svojim natjecanjima prije prekida te nismo bili u mogućnosti vidjeti eventualni napredak igrača i igračica kroz treninge i utakmice, ističe Vanić koji posebno naglašava sve veći broj djevojčica koje se bave košarkom.

-Trenutno radimo u tri osnovne škole, sa dječacima i djevojčicama.  Zanimljivost je da je brojčani odnos dječaka i djevojčica podjednak, iako nas primarno smatraju muškim klubom. Plan je bio i širenje na škole prigradskog područja, ali s obzirom kako su svi naši treneri volonteri, sa radnim odnosom van trenerske struke takvo nešto još nije moguće.

Animacija košarke kao sporta potrebna je svima, a na tome putu su i treneri u Sisku.

- Primarna stvar je popularizacija košarke kao sporta. Iznimno je teška borba sa globalno popularnim nogometom i nacionalno popularnim rukometom. U Sisku tu bitku ne gubimo, a sa prekidom svih sportskih aktivnosti smo brojali 188 aktivnih članova kluba. Borimo se za svako dijete na način da na početku svake školske godine odradimo niz prezentacija za one najmlađe, pa čak i u onim školama gdje ne planiramo djelovati jer svako dijete nam je dragocjeno. Osim već spomenutog tradicionalnog ljetnog kampa, organiziramo i uskršnje druženje svih selekcija u Top termama Topusko, gdje period natjecateljske stanke osim radom upotpunjujemo i neophodnim druženjem te zbližavanjem svih klupskih selekcija. Poseban naglasak stavljamo i na Kid’s day kojeg organiziramo jednom mjesečno, gdje okupljamo polaznike škole košarke i njihove najbliže kako bi im predstavili svoj napredak kroz treninge. Uz sportski karakter cilj je i stvoriti obiteljski osjećaj između djece, roditelja i trenera te je ovo projekt koji se pokazao kao pun pogodak, s obzirom da ni jedan klub u lokalnom okruženju to ne nudi.

Ono što obilježava rad kluba su i česta putovanja u Zagreb, a ove sezone zahvaljujući pretkadetima i diljem Hrvatske. Jesenas su bili organizatori poznatog Sportklub turnira.

- Ove sezone klub je i organizacijski napravio iskorak s obzirom da smo se nakon dugog niza godina našli sa pretkadetima u jedinstvenom državnom natjecanju što je iziskivalo napor više zbog organizacije putovanja i višednevnog smještaja. To su stvari s kojima se ne susrećemo, ali na najbolji mogući način smo apsolvirali putovanja u Pulu i Osijek te smo se dokazali uspješnom organizacijom turnira u Sisku gdje su nastupili Šibenka, Cedevita Junior i Zadar. Osim toga i ponosni smo organizator Sportklubovog Basket4Kids međunarodnog projekta gdje smo u tri dana ugostili preko 200 dječaka i djevojčica iz 14 klubova predstavnika središnje i sjeverne Hrvatske.

Grad Sisak u skladu sa svojim mogućnostima pomaže klub, a veseli i najavljena izgradnja nove dvorane koja bi značajno olakšala aktivosti kluba.

- Bez podrške lokalne zajednice ne bi bila moguća egzistencija kluba, barem ne na ovoj razini. Najavom izgradnje nove moderne sportske dvorane te dobivanjem termina za natjecateljske selekcije cilj nam je malu osnovnoškolsku dvoranu osloboditi za bolji rad škole košarke. Naime, trenutno je i po 40 djece natiskano u dvoranicu, i tako dvije grupe zaredom što je za trenere iznimno težak i izazovan zadatak te se nadam da bi oslobađanjem termina napredak klinaca bio puno vidljiviji nego što je sada slučaj. Najveći problem kluba su definitivno uvjeti rada u kojima djelujemo. Osnovnoškolska dvorana u kojoj smo aktivni već desetljećima ne ispunjava više naše zahtjeve kao kluba. OŠ Braća Ribar je nesumnjivo naša baza, i kao takva ona je idealna za pokrivanje potreba škole košarke, a za neki daljnji iskorak treba nam nova dvorana s terminima za selekcije igrača i igračica U13, pretkadetske i kadetske dobi.

S obzirom na veličinu grada i tradiciju košarke nameće se pitanje jel se u skorije vrijeme može očkivati i rezultatski iskorak seniorske momčadi.

- Pitanje koje svake godine nekako ispliva u prvi plan. Sa potentnim generacijama 1998. i 1999. godište, na kojima smo polagali nadu, su nekako splasnule i ambicije seniora. U njihovom procesu prijelaza iz srednje škole na fakultet izgubili smo preko 20 igrača, koji se u pravilu nakon završetka školovanja više ne vraćaju u grad Sisak već svoju egzistenciju pronalaze u metropoli ili inozemstvu. Generacija 2000. i 2001. je dala naznaku da uz određenu nadogradnju napadnemo viši rang, ali i ta priča nije imala čvrstu osnovu s obzirom da se i ta generacija osula.

Ono što ovaj klub uz kontinuitet rada ima to je i organizacija tradicionalnog ljetnog kampa u Savudriji.

- Organiziramo svake godine kamp, krajem mjeseca kolovoza. Ponosni smo na činjenicu, kako osim jedne ratne godine, neprekidno kamp održavamo dvadeset dvije godine. Naša baza je istarska Savudrija gdje imamo mir i uvjete za tri treninga dnevno, ali i za razonodu. Iz Savudrije klinci nose uspomene za čitav život te nam je realizacija kampa jedan od najvažnijih godišnjih projekata. S obzirom na trenutno stanje organizacija kampa jest upitna, ali potiho se nadam kako će se stuacija stabilizirati te da ćemo neometano moći ući pripreme za nadolazeću sezonu.

Neosporno da je svaka pomoć klubu značajna, a sportskog direktora nešto posebno veseli.

- Pohvaljujem povratak kolege Dražena Oreškovića u hrvatsku košarku, i to u ulozi koja je esencijalna za povratak našeg sporta na mjesto koje mu pripada. Gospodin Orešković je jedina osoba iz Saveza koja je unazad mojih dvadeset i kusur godina u košarci posjetila klub, treninge i pokazala zanimanje za status “malih” trenera te pozdravljam plan strategije edukacije trenera i eventualno novog modela dobivanja potrebne trenerske licence.

Naravno da na kraju nismo zaboravili spomenuti trenerski kadar kluba koji je najzaslužniji za uspješno djelovanje kluba, a to su u školi košarke Ranko Hrs, Mirela Gec i Boško Dimić, te u selekciji cura Roman Kozlović, kadeta i pretkadeta Domagoj Vasiljević i Ivan Vanić, te juniora i seniora Marijo Lađević.