Hrvatska
Jazine i Samobor neporaženi i nakon petog kola

Jazine i Samobor neporaženi i nakon petog kola

Izvještaji s utakmica 5. kola prve muške lige.

U susretu 5.kola Prve muške lige Cedevita Junior je u neizvjesnoj završnici slavila protiv Rudeša 87:85. Pobjedničke koševe s linije slobodnih bacanja zabio je Karlo Lukačić. Rudeš je bolje otvorio susret i dobio prvu četvrtinu 27:16. Imali su gosti i +13 (29:16). Tada su se razigrali domaćini predvođeni Brzovićem, Ogrizovićem, Lukačićem, Serdarušićem i Bošnjakom i već do poluvremena tricom Lukačića poveli 48:47. U neizvjesnoj završnici Rudeš je posljednji puta poveo dvije minute prije kraja kada je Hrvoje Garafolić ubacio tricu za 83:81. Matej Bošnjak i Lukačić su vratili Cedevitu Junior u prednost, a nakon Garafolićevog poravnanja utakmicu je s linije slobodnih bacanja zaključio Lukačić.

Karlo Lukačić i Ante Brzović (7 sk) s 22 poena predvodili su sastav Marka Trninića. Bošnjak je dodao 18 uz 9 skokova. Kod Rudeša po 22 poena ubacili su Garafolić (7 as) i Tomislav Cvitković, a 15 Marko Jurič (7 s).

Bosco je u Trnskom poražen od mlade ekipe Universitas iz Splita 75:72. Vodili su domaćini od samog početka, a nakon prednosti na poluvremenu 40:30 i +15 (55:40) u 29.minuti momčad Srđana Helbicha pala je u posljednjoj četvrtini. Splićani su posljednju četvrtinu otvorili serijom 20:5 i poveli 68:63. Bosco je uspio dva puta izjednačiti, a čovjek odluke bio je Roko Gizdavčić koji je ubacio tricu za 73:70, a nakon toga pogodio dvicu za 75:72. Pokušaj Luke Kature da izbori produžetak nije bio uspješan.

Gizdavčić i Ante Perkušić predvodili su goste s 26 poena. Katura je za Bosco ubacio 20 poena (12 sk), a Vito Porobić 13.

Neporažene Jazine Arbanasi slavile su u Sesvetama 89:82. Dobar početak Sesvećana koji su uz 9 poena Antonia Mišića povele 17:14, ali individualna kvaliteta gostiju brzo je došla do izražaja. Serijom 21:4 Zadrani su poveli 35:21 i držali prednost do završnice treće četvrtine kada je raspoloženi Dario Papak praktički sam vratio domaćine u susret koji su i poveli 66:62. Tada nekoliko izubljenih lopti Sesvećana kažnjavaju Jazine Arbanasi koje preko Mrkića i Šanga vode 80:71 te do kraja susreta uspijevaju sačuvati prednost.

David Ušić (17) i Stipe Krstanović (15) su predvodili Jazine Arbanase, a kod Sesveta standardno sjajni Papak (36 poena) susret je završio pet minuta prije kraja zbog pet osobnih pogreški. Filip Tušek je dodao 14, a Mišić je utakmicu završio s 12 poena.

Košarkaši Pule 1981 upisali su uvjerljivu pobjedu, na svom parketu Doma sportova Mate Parlov, u odličnoj atmosferi pred 250 gledatelja, bili su bolji od Dubrovnika konačnim rezultatom 89:74 te su s dva nova boda potvrdili treće mjesto na prvenstvenoj ljestvici, uz skor pobjeda i poraza 3-2.

Koliko su Bijeloplavi odlučno ušli u susret, s namjerom da izbrišu lošu partiju iz Zagreba prošlo kolo, najbolje opisuje podatak koji govori da gosti niti jednom tijekom cijelog susreta nisu bili u vodstvu. Poveli su Puležani polaganjem kapetana Kristijana Andabake u 50. sekundi, Dubrovnik u 6. minuti košem Vodopije dolazi na minus 3 (16:13), no tada Bijeloplavi tricama Martina Klepe, Lovra Bulešića i Matije Bilalovića povećavaju prednost i do kraja prve četvrtine već imaju "ugodnih" plus 11 (29:18).

Tijekom drugih deset minuta sličan scenarij, Gospari se pokušavaju vratiti u egal tricama Došena i Vodopije, no istom mjerom uzvraća Klepo koji vezuje tri trice u dvije minute i povećava prednost na 17 poena (43:26 - 15'), koju atraktivnim zakucavanjem potvrđuje Igor Stojanović, na oduševljenje navijača i domaće klupe, a na veliki se odmor odlazi pri rezultatu 54:40.

Jezikova juha koju je gostujući trener Željko Vreća, inače bivši igrač pulskih Gradina, servirao svojim pulenima plodove donosi u 25. minuti kada se gosti približavaju na nezgodnih minus 4 (57:53), nakon čega trener Sandro Nicević poziva time-out, Puležani konsolidiraju svoje redove te na posljednji mali odmor između četvrtina odlaze uz vodstvo od 13 koševa (70:57), nakon koša Gvida Guština u posljednjoj sekundi.

U posljednjih deset minuta gledamo rutinsko odrađivanje posla od strane košarkaša Pule 1981 koji ne dozvoljavaju gostima iz Gospinog Polja da se približe ispod 8 razlike. Posebno je raspoložen u tim trenucima bio Patrick Wrencher Jr. za kojeg Dubrovčani nisu imali rješenja pod košem što pulski Amerikanac iskusno koristi te susret završava kao prvi strijelac domaćih sa 16 koševa uz fantastičnih 85% šuta, a Puležani uz gromoglasan pljesak s tribina proslavljuju konačnih plus 15.

Pored Wrenchera, odličnu partiju su pružili Andabaka i Bilalović, obojica s 13 postignutih koševa i po 6 skokova. Martin Klepo zaustavio se na 12 poena i 5 asistencija, Marko Dojkić, koji je susret završio s bandažiranom glavom nakon udarca laktom, isporučio je 8 koševa, isto kao i Lovro Bulešić, dok su po 6 koševa zabili Igor Stojanović i Nikola Filić. Kod Dubrovčana je najbolji bio Ivan Vodopija, prvi strijelac susreta s 34 koša, a jedini koji ga je pratio bio je Petar Dubelj s 20.

"Lijepo je bilo parket napustiti uz "standing ovation" navijača, mislim da su dečki to zaslužili jer su odradili sve što smo dogovorili prije utakmice" - nije krio zadovoljstvo nakon utakmice trener Nicević. "Moramo biti zadovoljni pristupom, ali ne smijemo se zadovoljavati, moramo naučiti rasti iz utakmice u utakmicu". Sličnog je razmišljanja i Igor Stojanović, krilo Puležana: "Jako smo zadovoljni, ali mislim da smo to mogli izvesti i laganijim putem, početkom drugog poluvremena smo ekipno pali energijom, posebno u obrani te dozvolili protivniku previše laganih poena. No, uspjeli smo se izvući i rezultat je na kraju pokazao realni odnos snaga na terenu. Moje zakucavanje? Samo sam čuo kako su svi skočili, i moram priznat da me malo adrenalin "oprao" u tom trenutku (smijeh, op.a.)".

Zapruđe je slavilo protiv Omiš Čagalj Toursa 59:56 i tako prekinulo niz od tri uzastopna poraza. Napadački skromna utakmica u kojoj su domaćini najveći posao napravili u prvom poluvremenu kada su stekli 15 poena viška (34:19). Omišani su u završnici preko Željka Jovića stigli na minus 4 (59:55), ali nisu uspijeli ozbiljnije ugroziti pobjedu Zapruđa koje je predvodio Hrvoje Gašparac (16p, 6 sk).Paško Vrlika i Niko Gril su dodali po 12, a Filip Stanić 10 poena. Vrijedi izdvojiti 17 skokova uz 4 poena Ivana Penića. Najbolji strijelac Omiša Ivan Mimica nije imao svoj dan (šut 3/16, 10 poena). Mateo Zonjić je ubacio najviše 11, a 10 je dodao i Josip Matijević.

”Teška utakmica i prvi puta ove sezone da smo kontrolirali utakmicu od početka do kraja. Malo smo na kraju pali, ali pobjedu nismo doveli u pitanje. Utakmicu smo prelomili odličnom obranom i to je ključ za sve ostale utakmice u sezoni” - kazao je Filip Stanić, bek Zapruđa.

Omišanin Srećko Bokšić ovako je vidio susret ”Loše smo otvorili prvu četvrtinu i prvo poluvrijeme. Mimica nam nije bio na nivou i par šuteva da smo na kraju pogodili možda bi i okrenuli utakmicu. Okrećemo se susretu sa Sesvetama koje sada želimo dobiti jer smo prošle sezone izgubili od njih”.

Samobor je, poput Jazina, ostao neporažen i nakon petog kola. Ovoga puta 'stradali' su Kaštelani (84-69)-

Nakon početnog vodstva gostiju od 11:2 Samoborci do kraja četvrtine stižu na koš zaostatka. Uz 5 trica Ivanković Samoborci preokreću rezultat i na poluvremenu vode 41:35.

U trećoj gosti preko Svaline dolaze dolaze do egala, ali Škara odmah vraća na 6 poena razlike pri 65:59. U posljednjoj četvrtini gosti su nemoćni pred odličnom obranom domaćina koji predvođeni Škarom i Žorićem dolaze do visoke pobjede.

Kod Samobora najučinkovitiji bio je Josip Škara s 28 poena, 10 skokova i 8 asistencija, a pratio ga je Luka Žorić s 24 poena, 7 skokova i 4 asistencije.

U redovima Ribole Kaštele najrazigraniji bio je Ivan Svalina s 22 ubačena poena, a dvoznamenkast je bio i Mario Krešić s 11 poena i 8 skokova.