Hrvatska
Je li došlo vrijeme da KK Zadar umirovi dres s brojem 8?

Je li došlo vrijeme da KK Zadar umirovi dres s brojem 8?

Autor: Branko Tabak

Tri su godine prošle od smrti Bruna Marcelića, jednog od najvećih i najtrofejnijih igrača KK Zadar.

Nenamjerno, ali svakako nezasluženo njegove su igre i dostignuća ostala u sjeni genijalnog dvojca Krešimir Ćosić - Giuseppe Giergia.

Zadar je u bivšoj državi osvojio jedan kup i šest naslova prvaka. Marcelić ima obje ruke na pokalima za šest trofeja (kup i pet naslova) te otiske svojih prstiju na onom iz 1986. kojeg je dograbio Vlado Đurović. Naime, sezonu ranije Marcelić je složio okosnicu momčadi koja je u velikom finalu srušila dvostrukog prvaka Europe Cibonu.  

Košarka je bila Brunov život, bilo kao igrača, bilo kao trenera bilo kao vatrenog navijača Zadra čije je utakmice pratio do svojih zadnjih dana. Ovako ga je, opraštajući se od njega, opisao Pino Giergia:

- Graditelju zadarske košarkaške priče! Priče koja bi bez tvog doprinosa bila drukčija, siromašnija. Siromašnija za neponovljiv košarkaški talent, nedvojbeno košarkaško znanje i nevjerojatne ljudske osobine. Milijuni otkucaja srca za Zadar i zadarsku košarku, tisuće oduševljenih navijača na tribinama Jazina, stotine koševa, 22 godine u klubu u kontinuitetu, šest trofeja…Impozantni su brojevi, ali i nedovoljni da opišu tvoj košarkaški put.

Pod svodovima dvorane Krešimira Ćosića na zadarskom Višnjiku ponosno stoje umirovljeni dresovi s brojevima 10 i 11 u čast Pina Giergie i Krešimira Ćosića. Je li došlo vrijeme da im se priključi i zadarska osmica? Po nama, odavno. Priča zlatne generacije zadarske košarke bi na taj način bila zaokružena. Tri velikana koja su osvojila pet istih naslova prvaka bivše država (1965., 1967., 1968., 1974. i 1975) i jedan kup (1970.) kao podsjetnik na dane ponosa i slave i temelj za nove uzlete.













- Nisam imao koš u dvorištu, ali to je sve tu bilo. Igrali smo u Jazinama, prvo na zemljanome terenu, a poslije na betonu. Puno smo puta igrali i na ledu, kada se igrala ta zimska, poluzimska liga. Kada se počela zatvarati dvorana, na ulazu smo imali platna da ne puše vjetar. Pitali bi nas kako ćemo trčati po ledu. Rekao bih: "Što brže trčiš, teže padneš".


Je li Bruno Marcelić zaslužio da se i zadarska osmica umirovi? Pet naslova državnog prvaka i  njegov sportski životni put to sugeriraju. Odgovor na to pitanje je na struci, no jedno je sigurno, o njemu se mora raspraviti.


Posljednji ispraćaj Bruna Marcelića bit će na zadarskom Gradsku groblju u ponedjeljak u 13 sati.