Hrvatska
Junaković o razlozima povratka u matični klub, srebrni reprezentativci na prijemu kod gradonačelnika

Junaković o razlozima povratka u matični klub, srebrni reprezentativci na prijemu kod gradonačelnika

Autor: Saša Ćirić

Mogli bismo današnji dan u Šibeniku nazvati ceremonijalno sadržajnim, bar što se košarke i košarkaša tiče.

Sadržajno je danas bilo u Šibeniku, ako ste ljubitelj košarke i košarkaških novosti.

Osvajači srebrne medalje na netom završenom EP-u u Chemnitzu, mladi košarkaši GKK Šibenika Toni Nakić i Domagoj Šarić, dobili su povodom tog uspjeha priznanje i poklone od šibenskog gradonačelnika Željka Burića.

„Ponosni smo na našu šibensku dicu Domagoja i Tonija i želim iskoristiti ovu priliku da im čestitam u ime Grada Šibenika na osvojenim medaljama. Ovo finale Europskog košarkaškog prvenstva do 20 godina još je jedna sjajna priča hrvatskog sporta i potvrda nevjerojatnog sportskog nacionalnog talenta. Na svima nama je da našim mladim i talentiranim sportašima osiguramo uvjete da svoje rezultate ostvaruju na razini državnih i međunarodnih natjecanja“, poručio je gradonačelnik Šibenika Burić mladim srebrnim košarkašima.

Mladići su se zahvalili gradonačelniku Buriću na lijepim riječima i dodali:

"Sretni smo i ponosni što smo uzeli srebrnu medalju na Europskom prvenstvu, pogotovo jer nas se nazivalo izgubljenom generacijom hrvatske košarke. Bili smo motivirani, prošli smo sjajne pripreme i igrali smo jedni za druge. Otišli smo na prvenstvo u Njemačku kao anonimci, a vratili smo se kao viceprvaci“, rekao je Nakić. Na njegovu izjavu nadovezao se i Šarić izjavivši kako je njihova generacija uvijek imala talent i ove godine su svoj potencijal i ostvarili. „Pokazali smo svima da znamo i možemo i zato smo ostvarili sjajan rezultat“, zaključio je Šarić.

Na drugoj strani grada, u sportskoj dvorani na Baldekinu, negdje u isto vrijeme je bila održana press konferencija na kojoj je predstavljen povratnik u narančaste redove, Martin Junaković. Dinamični razigravač, koji je prije 25. rođendana prošao pravo sito i rešeto u ABA i hrvatskoj ligi, nije krio oduševljenje nakon potpisa za klub u kojem je započeo svoj košarkaški put.

"Ovo je moj treći povratak u Šibenik, nadam se da će biti sretan. Vratio sam se iz privatnih razloga, ali i bez tog faktora sam stalno bio tu negdje. Postojao je uzajaman interes za ovom suradnjom, iz uprave kluba su me kontaktirali i trener Miro Jurić, predsjednik Bašar Egemen, a sa sportskim direktorom Filipom Vukičevićem sam o povratku počeo razgovarati još u svibnju. Odigrao sam jako dobru prošlu sezonu, a u nadolazećoj želim ostati zdrav i svoju igru podići za još koju stepenicu više. Moram istaknuti da imam apsolutnu podršku svih, nazivali su me ovih dana bivši suigrači, sadašnji, članovi uprave... ispunilo me to optimizmom i dobrom atmosferom, što bi trebalo rezultirati dobrom sezonom za mene osobno, ali i za momčad u cijelosti. Smatram da možemo biti jako dobri, možemo biti konkurentni i imamo se pravo nadati dobrim stvarima."

Na novinarsko pitanje o drugim ponudama koje je imao, te o razlozima zašto se baš odlučio vratiti u Šibenik, Junaković odgovara:

"Da, bilo je drugih ponuda, ali me iz ovog ili onog razloga nisu u potpunosti zadovoljavale. Naravno, tu je bio i privatni faktor, naime iduće godine se ženim. Iz tog razloga sam htio godinu mira, kontinuiteta, htio sam ostati kući. Više puta sam istaknuo kako ne igram košarku iz nekih egzistencijalnih razloga, to je dobar dodatak, ali kuća i Šibenik imaju prioritet. Tu su mi roditelji, buduća žena, psi... svi koji me vole.  Još jednom ponavljam, bez podrške i razumijevanja okoline ništa od ovog ne bi bilo moguće, i na tome sam silno zahvalan."

Trener Miro Jurić se nadovezao na Junakovićeve riječi:

"Martin je, kako je sam istaknuo, imao odličnu prošlu sezonu. Uz to, dobro se poznajemo, čak smo i odigrali zajedno jednu sezonu svojevremeno. Bit će od velike pomoći za naše mlade vanjske igrače. Naravno, i on s 24 godine je još uvijek mlad, ali je u karijeri već prošao dosta toga i njegovo iskustvo će biti od velike pomoći, ponajprije Domagoju Šariću koji će igrati na istoj poziciji.

Na pitanje o kompletiranju rostera Jurić je naglasio:

"Vanjska linija je, prema mom mišljenju, riješena. Smatram da je Martin taj koji može povezati redove u vanjskoj liniji, i da nemamo potrebu za novim pojačanjima u tom dijelu momčadi. Situacija s Krešimirom Radovčićem i Lukom Pandurićem je takva da će oni svoju karijeru nastaviti negdje drugdje, a na njihovo mjesto će uskočiti svi po malo - od Domagoja Bašića, preko Ivana Gulina, pa do Tonija Nakića. Nećemo robovati staromodnoj raspodjeli pozicija, već ćemo forsirati nešto bržu igru i protok lopte, tako da u jednoj sekvenci prevodi Nakić, a u drugoj već netko drugi. Martin može voditi igru, ali zašto ne bi ponekad bio finišer iz istrčavanja, recimo."

Slijede, dakle, pojačanja u visokoj liniji.

"Tražimo, gledamo, pregovaramo. Postoje karakteristike igrača koje nisu nužno vezane uz njegov učinak na terenu. Najvažniji faktor mi je da je igrač dobra karaktera i da je kompatibilan sa svlačionicom. Manje je bitno hoće li on postizati 30 poena i 15 skokova ili 10 poena i 10 skokova, jer nema ništa gore od igrača koji ima negativan utjecaj na svlačionicu."

Uskoro počinju i pripreme.

"Treninzi počinju službeno 20. kolovoza za sve, a mlađi igrači će krenuti i ranije. Zasad imamo dogovorene četiri pripremne utakmice, od čega bi jedna trebala biti u Murteru protiv momčadi Oberelchingena, koju vodi Pero Vučica, a druga protiv jedne luksemburške momčadi koju također vodi hrvatski trener (Bašić) . Usto, sudjelujemo početkom rujna na prijateljskom turniru u zagrebačkoj Dubravi, gdje će uz nas nastupati Dubrava, Cibona i Cedevita 2." - zaključio je pressicu Jurić.

Kompletiran je i stručni stožer "Narančastih".

Uz aktivnosti oko dovođenja novih igrača u seniorski pogon, definiran je i stručni stožer GKK Šibenika za sezonu 2018/2019.
A to će bez velikih promjena izgledati ovako:
Trener: Miro Jurić
Pomoćni trener : Petar Maleš
Kondicijski trener : Krešo Baljkas
Fizioterapeut : Slaven Periša
Liječnik : Bartol Petković