Europa i Svijet
Hrvatska
Kako do Eurobasketa 2025. Evo što očekuje Hrvatsku nakon neuspješnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Kako do Eurobasketa 2025. Evo što očekuje Hrvatsku nakon neuspješnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Autor: HKS hks

Hrvatska u skupini s Poljskom...

Nakon što se nije uspjela kvalificirati u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Muška seniorska reprezentacija Hrvatske igrat će pretkvalifikacije za EuroBasket 2025 koje također ulaze u svoj drugi krug.

Iz prvog kruga pretkvalifikacija dalje su se plasirale Austrija, Rumunjska i Danska kao pobjednice skupina, dok su Švicarska i Norveška zauzele dva najbolje rangirana drugoplasirana mjesta, a Cipar, kao suorganizator FIBA EuroBasketa 2025, također nastavlja u sljedeću fazu.

Pridružuje im se šest momčadi iz kvalifikacija za FIBA Svjetsko prvenstvo 2023, a uz Hrvatsku tu su i Bugarska, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal i Slovačka.

Dakle, reprezentacije u ovom dijelu pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo su:

 Austrija
 Bugarska
 Hrvatska
 Cipar
 Danska
Sjeverna Makedonija
Norveška
  Poljska
 Portugal
 Rumunjska
Slovačka
Švicarska

12 ekipa će se raspodijeliti u tri skupine po četiri momčadi i igrati kod kuće i u gostima u tri ciklusa; u kolovozu 2022., studenom 2022. i veljači 2023. Pobjednik svake skupine odlazi u kvalifikacije za FIBA EuroBasket 2025. zajedno s Ciprom, koji se automatski kvalificira kao suorganizator.
Ekipe iz europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo imaju već  unaprijed određene skupine, a ekipe iz prvog kruga pretkvalifikacija pridružit će im se prema odabiru ždrijeba koji će se održati u četvrtak, 14. srpnja 2022. u Münchenu.

  • Skupina D: Slovačka, Sjeverna Makedonija, pobjednik skupine pretkvalifikacija, jedan od dva najbolja drugorangirana ili Cipar
  • Skupina E: Hrvatska, Poljska, pobjednik skupine pretkvalifikacija, jedan od dva najbolja drugorangirana ili Cipar
  • Skupina F: Portugal, Bugarska, pobjednik skupine pretkvalifikacija, jedan od dva najbolja drugorangirana ili Cipar

Reprezentacijama koje ne prođu dalje pridružit će se momčadi iz prvog kruga pretkvalifikacija u novom, trećem krugu pretkvalifikacija za FIBA EuroBasket 2025., što će biti posljednja prilika za sve momčadi da osiguraju mjesto u kvalifikacijama.