Hrvatska
Kako je Cedevita prošla u finale? „Samo što nisam izvadio kocke, bacio ih na tablu i pomolio se…

Kako je Cedevita prošla u finale? „Samo što nisam izvadio kocke, bacio ih na tablu i pomolio se…

Autor: Paulo Sarić

Puno se podcjenjuje rad koji je tijekom cijele godine napravljen u Zadru.

Provukla se Cedevita kroz ušicu igle. Nakon početnih 2-0 i pobjede od gotovo 40 razlike u Draženovom domu rijetki su očekivali dramu kakvu smo u subotu vidjeli pod svodom Višnjika, no hrabra igra Zadrana koji su odigrali na gornjoj granici svojih mogućnosti odvela je seriju u petu utakmicu. A tamo je, nakon 200 minuta velike borbe, odlučivala - jedna lopta. Već 'opjevana' trica Jacoba Pullena ugurala je 'Vitamine' u finale i otvorila im put ka obrani naslova prvaka Hrvatske.

Ne znam što je bilo u našim glavama nakon 2-0 u seriji, ali očito smo završili i prije nego smo trebali. Zadar je pokazao da je dobra i borbena ekipa s iskusnim i karakternim igračima te je došlo te pete utakmice. Bili smo jako nervozni, ali mislim da smo ovo zaslužili nakon cijele sezone. Igrali smo dobro i ne bi bilo lijepo da smo ovdje završili. Zadar je pokazao snagu, ali hvala Bogu imamo Pullena koji je stavio zadnji šut – izjavio je bosanskohercegovački reprezentativac Andrija Stipanović nakon teško izborene pobjede zagrebačkog sastava.

Iako je u prvoj utakmici slavio koševe busanjem u prsa isprovociravši temperamentnu dalmatinsku publiku, visoki Mostarac nije mogao ne pohvaliti ambijent koji se u Hrvatskoj može vidjeti samo u Zadru.

Draže mi je bilo igrati danas nego na zadnjoj utakmici. Ovo je prava košarkaška atmosfera  – dodao je Stipanović.

FOTO: Zvonko Kucelin i Šime Zelić (KK Zadar)

Uz Cedevitu, u subotu je dugo vremena 'visio' i Slaven Rimac. Donedavni kandidat za izbornika reprezentacije nije na najbolji način pripremio svoju momčad koja je samo jednu od pet utakmica odigrala u skladu s očekivanjima. Twitter-afera, podcjenjivanje suparnika o kojemu su igrači otvoreno govorili i kašnjenje s taktičkim prilagodbama doveli su Zadar na korak od velikog iznenađenja.

Utjecalo je to i na ponašanje inače smirenog i staloženog Zagrepčanina koji je dobar dio utakmice proveo u komunikaciji sa sucima, svjestan uloga 'majstorice'.

Obično sam puno mirniji i mirnije to proživljavam, ali bio sam vrlo emocionalan zato što sebi dosta predbacujem što je serija došla do 2-2. Griješio sam u prijašnjim susretima i što se tiče utakmice i što se tiče taktike pa se sve svelo na 'majstoricu'. Vidjeli ste i sami… Da sam na drugoj strani… To je za skočiti s mosta! Sreća nas je popratila. Mislim da je ovo za igrače i rukovodstvo Zadra najgora moguća situacija, a s druge strane ovo je dobro za košarku jer je bila puna dvorana – izjavio je nakon prolaska u finale 44-godišnji stručnjak i dodao – Zadar je pokazao da je kvalitetna ekipa, što smo govorili i prije početka serije. Na kraju krajeva, to sam govorio i nakon druge zagrebačke utakmice. Zaslužili su doći do ove 'majstorice'. Radi se o atipičnoj momčadi koja igra s puno visokih igrača i nije lako igrati protiv njih. No, to je sport, to je košarka. S obzirom na sezonu, mislim da smo zaslužili igrati finale. Nije bilo lako, ali igrači su pokazali karakter, bez obzira na probleme koje smo imali tijekom cijele utakmice.

FOTO: Zvonko Kucelin i Šime Zelić (KK Zadar)

Rimac je uoči posljednjeg napada pozvao minutu odmora kako bi pripremio momčad, no na koncu je Cedevita odigrala nestrukturiran napad u kojem je lopta 'slučajno' došla do Pullena koji je pogodio s devet metara i odveo Zagrepčane u finale.

Jasno je da to nije bio plan.

Zadnji napad sam nacrtao točno ovako kako je Pullen pogodio. Točno tako sam nacrtao. Svi su sve perfektno napravili. Rekao sam mu s devet, ali je šutnuo s deset – sarkastično je kazao Rimac, svjestan da ga je spasila sreća i individualna kvaliteta 29-godišnjeg Amerikanca.

Realno gledano…

To je zadnji napad, samo što nisam izvadio kocke, bacio ih na tablu i pomolio se. To je tako. Nažalost. Ili na sreću.

FOTO: Zvonko Kucelin i Šime Zelić (KK Zadar)

Cedevita je u odlučujući napad krenula iz stražnjeg, umjesto iz prednjeg polja. Na prvu ruku neuobičajena, no zapravo logična odluka trenera Rimca koji je time htio dati više prostora svojim igračima.

Zadar je imao tri faula i htio sam da primimo loptu u naletu gdje je kod 'miss-matcheva' puno teže doći do situacije da se zna tko radi faul. Justin Cobbs ima kvalitetu da ga je teško zaustaviti kada krene. Očekivao sam prekršaj, možda odmah na prijemu, što bi nam dalo 12-13 sekundi za završnicu. Kada ubaciš loptu sa strane nisi u brzinu, prođe 4-5 sekundi, napravi se faul i protivnik zna što će igrati – objasnio je Rimac situaciju koja je odlučila finalista, dodavši – to je procjena koja se pokazala dobrom, ali da je promašio bilo bi jako glupo. To je sreća.

Ulog 'majstorice' i preko 7000 gledatelja u dvorani „Krešimir Ćosić“ poslužili su kao dodatna motivacija Zagrepčanima koji su u subotu na parket istrčali odlučni da isprave greške iz prethodna dva susreta i izbore veliko finale.

Htio bih naglasiti da je svima nama koji nismo imali priliku igrati za Zadar uvijek velika inspiracija i motivacija doći ovdje kada dođe ovako puno publike. To je prava atmosfera i Zadar to zaslužuje – rekao je strateg 'Vitamina' i podvukao za kraj – puno se podcjenjuje rad koji je tijekom cijele godine napravljen u Zadru. To je moje mišljenje, a na drugima je kako će ga tko shvatiti!