Europa i Svijet
Kakva noć! Tri utakmice na posjed lopte, sve riješene u zadnjoj minuti

Kakva noć! Tri utakmice na posjed lopte, sve riješene u zadnjoj minuti

Autor: Branko Tabak

Poraz odličnog Ante Tomića, pobjeda skromnog Leona Radoševića. Spahija kratak za loptu.

Uzbuđenja na sinoćnjim utakmicama 2. kola Eurolige nije izostalo. Tri su susreta završila na jedan posjed lopte, dvije na poen razlike, a sve četiri su bile neizvjesne do samog kraja.

Maccabi Tel Aviv hrvatskog trenera Nevena Spahije je odigrao odličnu utakmicu protiv jednog od glavnih kandidata za naslov prvaka Europe, ruskog CSKA.  Za loptu su ostali prekratki.  Moskovljani su na gostovanju slavili 86-89. Predvodio ih je nezaustavljivi Nando de Colo koji je uz 27 poena imao 5 asistencija i 4 ukradene lopte.  Sjajnu utakmicu odigrao je Will Clyburn s doble-double učinkom (11 poena, 10 skokova). Susret je bio potpuno izjednačen do rezultata 71-71, kada Cory Higgins započinje pobjedničku seriju Rusa od 7-0 u kojoj su sudjelovali De Colo i Clyburn. Do kraja susreta Maccabi je bezuspješno pokušavao sustići zaostatak. U redovima domaćina najbolji pojedinac bio je Angelo Caloiaro  koji je postigao 21 poen. Nakon dva kola CSKA je na omjeru 2-0, a Maccabi na 0-2.


Još je jedan sudionik Zadar Basketball Tournamenta slavio u uzbudljivoj utakmici. Bayern je na svom parketu s 80-79 pobijedio Panathinaikosa. U izjednačenoj utakmici Bavarci su bolje odreagirali u trenucima kada se rješavalo pitanje pobjednika. Presudila je ukradena lopta Vladimira Lučića u trenucima kada su Grci bili u prilici zabiti za pobjedu. Nihad Đedović je za Bayern zabio 19, a Keith Langford za Panathinaikos 18 poena. Leon Radošević je u pobjedu bavarske momčadi 'ugradio' četiri poena. Nakon dva kola obje momčadi imaju omjer 1-1.


Gran Canarija je u španjolskom derbiju skinula Barcelonu (87-86). Barca je povela 9-19, a nakon što su se domaćini vratili u susret opet se odvojila na šest minuta prije kraja na 70-77. Gran Canarija je smogla snage opet se vratiti i povesti nakon što je Clevin Hannah pogodio oba bacanja 87-86. Zadnji napad  Barce završio je bezuspješnim pokušajem Kevina Pangosa, bivše zvijezde Gran Canarije. Chris Evans je za Canariju zabio 19, a Hannah 14 poena. Kod Barcelone najbolji je bio još jedan bivši igrač Canarije Kyle Kuric s 24 poena. Naš Ante Tomić ga je slijedio s 18 poena i 5 skokova. Barca je tako sezonu u Euroligi otvorila s 0-2, dok Canarija ima omjer 1-1. 


Budućnost je u Istanbulu kod Darussafake bila ravnopravan protivnik. Na 4:20 do kraja imala je i vodstvo (59-60). Minutu kasnije imala je neriješen rezultat (62-62). Domaćini su poveli preko Jeremyja Evansa 64-62, a Podgoričani propustili nekoliko prilika za izjednačenje ili vodstvo. Koristi to Žanis Peiners koji odvodio tursku momčad na +4 (66-62). No, utakmica je i dalje bila otvorena do 30 sekundi prije kraja kada je Stanton Kidd pogodio oba bacanja za 69-63.  Završilo je 71-63 za Darussafaku koja nakon dva kola ima polovičan uspjeh, jednu pobjedu i jedan poraz. Budućnost je na 0-2. Peiners je predvodio domaćine s 15 poena. Kod gostuju Clark Earl i Nemanja Gordić su postigli po 11, a Nikola Ivanković 10 poena.